Onkoložka Petra Garnolová: Péče v domácím prostředí je pro pacienty to nejlepší
Onkoložka MUDr. Petra Garnolová

Onkoložka Petra Garnolová: Péče v domácím prostředí je pro pacienty to nejlepší

5. 4. 2018

Stárnutí populace s sebou přináší i problém péče o těžce nemocné pacienty. Stále více rodin přitom využívá služby domácí péče (tzv. home care) či mobilních hospiců. O stovky pacientů se již postarala agentura domácí péče a hospic Péče doma onkoložky MUDr. Petry Garnolové.

domácí péče
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dáša Bilanová
Měla jsem maminku s onkohemetologickou diagnozou, se kterou bojovala 5 let, ale poslední 1,5 roku jsem ji měla u sebe . Nemám výčitky svědomí , i když moje maminka, zemřela v nemocnici, kde nebyla ani 48 hodin. Protože se ji prudce zhoršil, zdravotní stav a upadla do bezvědomí. Doma by se mi udusila, tak byla v nemocnici aspoň napojená na kyslík, i když se už neprobrala a zemřela v klidu ráno. Pravdou, je, že je malo informací o socialních službách a je málo mobilních hospicu. Ne vždy Vám na úřadech dají ucelené informace o možnostech a někdy si myslím, že ani nechtějí říct na co má nemocný nárok a na co se už musí připlácet. Posudkoví lékaři, to je už kapitola sama pro sebe. Posudkoví lékaři, by měli být mnohdy v kůži nemocných, aby pochopili, jak je vážně nemocným lidem. Ono se říká, že sytý hladovému nevěří a totéž se dá říct i zdravý nemocnému nevěří.
Jana Šenbergerová
Měla jsem příležitost věnovat se péči o těžce nemocného manžela. Zvládla jsem to, ale na úkor vlastního zdraví. Jsem proto ráda, že v péči o dlouhodobě nemocné pacienty, i ty v terminálním stadiu, existuje možnost využití služeb, které pečujícím péči usnadní. Potřebných přibývá. Paní doktorce přeji, aby nemusela překonávat zbytečné překážky a mohla se se svým týmem věnovat těm, kteří to potřebují.
Věra Ježková
Vážné a potřebné téma. Obdivuji lidi, kteří v této oblasti pracují.
Lidmila Nejedlá
Jsou to vážné věci, člověk by měl být na ně připraven. V případě, kdy je život už jen utrpení, bych zvolila eutanázii.
Jana Kollinová
Je to vážné téma. Péče o onkologické pacienty je mnohdy zcela devastující, ale obvykle se na totální vyčerpání vlastní energie přijde až s ukončením péče a odchodem milovaných bytostí. Tím jsem si prošla při péči o oba rodiče i oba manžely, kdy jsem si mnohokrát sáhla až na dno. Každý musí zvážit své síly a možnosti. Možnost pomoci při domácí péči profesními agenturami by měla být s plnou vážností v rodině pacienta zvážena a využita. Děkuji za článek, který může pomoci mnoha lidem, kteří právě teď řeší pro ně mnohdy bezvýchodnou situaci.
Hana Šimková
Tak jsem měla docela dobrou náladu a je konec.Jasně, že smrt patří k životu a staří lidé už jsou opravdu blízko.Je to hrozné, ale já vůbec nevím,kde bych skončila a jak by ten můj konec života vypadal . Mám totiž velké obavy, že by to bylo hrozné. Nikdo se totiž o mně nepostará.Doufám a modlím se, aby moje smrt byla rychlá ,bezbolestná, bez nároků na služby okolí. Odcházím se trochu rozveselit a přijít na jiné myšlenky.
Blanka Macháčková
Mám to jako Zuzka. Pocit viny, že mi maminka zemřela v nemocnici. Ten pocit, že byla sama mne hodně trápí.
Zuzana Pivcová
Článek oceňuji a děkuji i Libušce za komentář. Naše maminka před více než 40 lety skončila ve vzdálené nemocnici, kam ji umístili, a my jsme tam za ní mohly jezdit jen s obtížemi o víkendu. Doma být nemohla, obě se sestrou jsme dojížděly do zaměstnání a nikdo by nám na malém městě s péčí o ni nepomohl. Přesto ve mně zůstal dlouhou dobu pocit určité provinilosti. Vzpomínám na informaci naší průvodkyně v Řecku, že tam jsou příbuzní spolu s pacientem v nemocnici, pečují o něj, zatímco lékařský personál provádí jen odborné úkony.
Libuše Křapová
Domácí péče je vždycky nejlepší - pokud nenatrefíte na "chytrého" pana doktora nedávno opustivšiho fakultu, který prostě ví nejlíp, že vy to nezvládnete. Pak drží vašeho blízkého v nemocnici tak dlouho, až je na převoz domů pozdě. Protože si sami musíte shánět veškeré informace, pomoc, domácí péči a podobně. Nikdo v nemocnici - až na vzácné výjimky - vám nepomůže a nikam vás nenavede. Vědí přece líp, že vy to nezvládnete. Jsem bývalá zdravotní sestra a v minulosti jsem se starala i pacienty ve finální fázi. Jsem jenom pouze "stará"!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%