Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Marie Faldynová
16.4.2018 20:31
Už ani nevím, jak dlouho si peču celozrnné žemle. V důchodu na to mám čas a cenově je to taky výhodné. Celozrnnou mouku dám napůl s hladkou, přidám vařené brambory, kousek tuku nebo oleje, sůl a když nepočítám svou práci, vyjde mi jedna celozrnná žemle na 1 nebo 2 koruny podle toho, jak je udělám velké. Proti 8 korunám v krámě je to rozdíl. Upeču 3 plechy z kila a půl mouky a mám to nejméně na 2 týdny. Časově to náročné je, těsto hodinu kyne, pak dělám žemle které zase půl hodiny kynou, pak se to 20 - 30 minut peče - ale vím, že ty žemle jsou celozrnné a ne obarvené nevím čím. Zadělávám vodou. Přidám semínka, kmín, výborné jsou s ořechy, pokud vám nějaké zbyly od vánoc nebo od velikonoc. Suché veky na chlebíčky u nás stály 1 kus 22 Kč, já za dvacku upeču tři a lepší. Ale je to práce na půl dne, to nezapírám.
Dana Puchalská
14.4.2018 22:16
Tenhle recept je výborný. A určitě stojí za vyzkoušení.
Věra Ježková
14.4.2018 17:36
Zdá se, že tento seriál pro mě bude zajímavý, nikoli však inspirativní. Opět podepisuji Ivanu.
Margita Melegova
14.4.2018 08:56
Na svatky pecu veky, chut je uplne nekde jinde nez u kupovanych a pecenych s predstihem, ale behem roku az tak aktivni nejsem.
Věra Halátová
14.4.2018 08:25
V tom případě doporučuji: Magdalena Dobromila Rettigová - Domácí kuchařka. Ty hospodyně nepekly v plynové nebo elektrické troubě pár rohlíků pro tři, max. pět lidí. Ty hospodyně pekly chléb a ostatní pečivo jednou týdně v peci, a to buď vlastní nebo obecní. Sezam se v té době neužíval. Ani mletá červená paprika. Když bílé pečivo nejím, jen o velikonocích koupím veku na chlebíčky, to určitě nebudu dělat doma. Vstupní náklady, cca 16 Kč (ale musíte mít všechny ingredience doma, protože špetku soli nekoupíte), čas na zpracování těsta, nedokážu odhadnout, ale kynuté těsto se musí pořádně "vybouchat",20 minut je na kynutí těsta krátká doba, to musí kynout déle, pak pečení, náklad na provoz plynové nebo elektrické trouby, tak to si tu "méně chutnou" veku koupím. Nemusím ji kupovat v supermarketu, koupím ji v pekařství nebo v Jednotě. Zajímalo by mě, kolik je lidí v redakci, kteří si sami pečou rohlíky.