Eva Mužíková
30.6.2018 22:39
V NDR jsem byla nejdál u Baltu. Prvně v životě jsem viděla moře a byla zklamaná. Studená voda, stále foukal silný vítr, rozeřvané děti všude....
Marcela Pivcová
29.6.2018 12:25
Nevím, kolikrát jsem NDR navštívila, většinou jen na jednodenní nebo dvoudenní zájezd, ale vždy se mi tam líbilo. Jen ten první celoprázdninový pobyt v podobě brigády na Baltu se nám, vzhledem k srpnovým událostem, pokazil. Jednou později jsme z Drážďan se Zuzkou vezly pelíšek pro kocoura, ten bylo také nutno zapsat do celního prohlášení. Se slovy, že se jedná o kontrolovaný úřední doklad, jsem odmítla napsat "pelech pro kočku". Tak Zuzka vymyslela "lůžko pro kočku". Na hranicích to prošlo...
Karel Hyndrák
28.6.2018 17:13
Nejvíc mi tam chutnaly dorty za 1 marku.
Marie Doušová
28.6.2018 12:27
Do NDR jsem jezdila často a nejvíce jsem tam nakupovala botičky a bundičky pro moje děti.Navštívila jsem muzea a samozřejmě moře, které ale bylo velice studené.Zuzko připomněla jste mi dřívější dobu,která tak rychle utekla. Vzpomínky se ale hned vybaví.Když jsme jeli na dovolenou na Rujanu, tak jsme měli pocit , že jsme sledováni celou cestu. Neboť když jsme zastavili na odpočívadle ,protože nám přestala svítit žárovka,tak netrvalo dlouho a už u nás stálo policejní auto a proč tam stojíme ,kam jedeme , atd...... Když zjistili , že vyměňujeme žárovku tak nám posvítili a odjeli . No doba byla taková.
Hana Rypáčková
28.6.2018 08:09
Trávili jsme vždy,třítýdenní dovolenou s dětmi na Rujaně u známého učitele na,střední škole v Putbusu. Pro nás ráj.Ale on k svému zaměstnání ještě choval na zisk prasata, krmil je zbytky ze školní jídelny. O prwzdninqch prohledával odpadní koše..Marie Luisa nepracovala, to by Kárlovi její příbuzní neodpustili..Viděli se vždy na lodi v přístavu a tak vždy Luisa plakala, na loď nesměla a oni na pevninu. Ale vždy jsme tam nakupovali oblečení a hlavně boty. Ovšem na hranicích to bylo hustý...Vzpomínám na půlky pečených kuřat a brambory ve šlupce, to si každý musel oloupat sám...Ale děti byly otužilé a rády se na Balt vracejí, spíš do Polska, kde je levně.
Alena Tollarová
27.6.2018 20:04
První moře jsem viděla právě to Baltské, a to jsem byla v 6. třídě. Později jsme taky jezdili na nákupy a vyplňovali to celní prohlášení a snažili se zakamuflovat kde co. Ale zrovna včera jsme byli v Pirně a moc se mi město líbilo. Krásně opravené, všude plno květin. A za kasami sedávají české prodavačky.
Věra Ježková
27.6.2018 19:17
Zuzko, hezké vzpomínky. Samozřejmě jsi mi připomněla moje studium. My jsme jezdili hlavně do Postupimi, tam bylo krásně. Když jsem pracovala, vyjela jsem několikrát s kolegyněmi na drancovací zájezd do Drážďan. Já jsem to brala jako výlet, ale holky si vozily domů třeba i špalíky kotlet. Příběhů by bylo dost. / Borku, netušila jsem, že existuje někdo, kdo nebyl v NDR. Nic ve zlém, já jsem zase nebyla např. v Bulharsku a bývalé Jugoslávii. :-)
Jana Šenbergerová
27.6.2018 18:16
Byla jsem tam jen jednou, až u moře. Poprvé jsem tam ochutnala mangový kompot. Chutnaly mi jejich salámy. Dovezla jsem si odtamtud stolní tkalcovský stav a manžel hezkou krabičku na cigarety se zajímavým dávkováním. Obojí ještě mám. Tehdy me zaujaly dvě věci. Za celou cestu jsem viděla snad jen jednu řeku a postrádala jsem tam děti.
Naděžda Špásová
27.6.2018 15:36
V NDR jsem byla párkrát, nejdál v Roztoku u Baltu. Je zajímavé, že jsme byli i na nákupech, ale nikdy jsem tam toho moc nekoupila. Němce, jako národ, moc nemusím. Jsou hluční a vozí nám sem svůj odpad. Ve škole jsme se němčinu učili, ale v hlavě mi toho moc nezůstalo.
Libor Farský
27.6.2018 14:19
Já jsem v NDR nikdy nebyl, ale ani mi to nijak nechybí. Podobné články s osobními zážitky jsou ale velmi zajímavé. Přečetl jsem si s chutí i ten druhý a jsem tím příběhem s holandským dítětem zvláště pobaven.
Načíst starší příspěvky