Marie Doušová
27.8.2018 10:14
Přesně toto znám od ženy ,která si zažila se svým manželem peklo, ale dnes vzpomíná jen na to dobré i když toho moc nebylo. Byl hrozně žárlivý , despota a sobec. Dlouho trvalo , než si zvykla na svobodný život. Stále ještě říká ,co by tomu asi řekl manžel. Dlouho dodržovala jeho zákazy a vždy jsme jí museli říct ,že nemusí nikam spěchat ,protože ji nikdo doma nevynadá a nebude z pozdního příchodu plísněna. Učí se žít vlastním životem a věřte , že nyní si teprve začíná užívat života/výstavy, divadla,kino, výlety/ a o žádném chlapovi nechce ani slyšet, natož se seznámit.Nyní tvrdí, jak je krásné vracet se domů a nekoukat na hodinky ,aby byla včas doma. Musela mít vždy uvařeno přesně na čas ,který si určil a večeře také museli být čerstvě uvařené. Neznala nic, než chvilky strávené se mnou a to ještě měla zakázané. Dnes je šťastná , ale stále tvrdí , že přece jenom ji manžel hodně miloval ,když na ní tak blbě žárlil. No nechávám ji při tom ,říkat jí něco jiného nemá cenu a ona je spokojená , že to s ním vydržela 40 let, až do jeho skonání.
Libor Farský
25.8.2018 21:28
To je zajímavá formulace - "vdova vlastní rukou".
Věra Halátová
25.8.2018 09:17
Já to od těch žen vyslechnu, prostě to tak bývá, lidi mají někdy takové chování. Málokdo je suchý realista. Já jsem vždy tvrdila, že se rozvádět nebudu, co jsem si vybrala, s tím musím vydržet, až budu sama, tak jenom jako vdova, byť i vlastní rukou.
Radana Chybová
25.8.2018 04:21
Myslím si,že k idealizaci partnera vede i to,že si jeden nechce připustit, že si kdysi špatně vybral. Kdyby to připustil, udělá že sebe hlupáka. A to nikdo nechce.
Jitka Caklová
24.8.2018 21:10
Nemám v tomto smyslu zkušenost, ale občas slýchám: "S prevítem to nestálo za moc, ale bez prevíta je ještě hůř". Třeba to tak vnímá i v článku zmíněná Lída.
Dana Puchalská
24.8.2018 18:35
Sice se říká o mrtvých jen dobré, ale.... je to občas spíše milosrdná lež.
Zuzana Pivcová
24.8.2018 18:03
Je to asi jako s většinou vzpomínek. Člověk má potřebu to horší vymazat nebo alespoň nějak přikrášlit. To je součást pudu sebezáchovy. :-D
Marta Kovacsiková
24.8.2018 17:36
Proto nemám ráda na pohřbech řečníky. Zažila jsem případ že muž ženu mlátil jak žito a když si vzala život i s dítětem, tak na pohřbu mluvili jak ji miloval a jak byli šťastni. Každý si časem asi idealizuje partnera který jej opustil po dlouholetém vztahu.
Zdenka Jírová
24.8.2018 17:21
Libore, nějakou činnost přece musejí vyvíjet, tam je ještě mnohem více všelijakých...logů než u nás. i u nás je podobných "výzkumů" víc než je zdrávo.
Libor Farský
24.8.2018 15:50
Mne ovšem zaujala tato věta "Američtí psychologové pozorovali tři roky přes dvě stě manželských párů. " Rád bych věděl kdo a proč ten rozsáhlý průzkum financoval, nevidím na něm nic užitečného, jen konstatování obecně známého jevu.
Načíst starší příspěvky