Smažák. Zatracovaný i milovaný
Ilustrační foto: pinterest.com

Smažák. Zatracovaný i milovaný

24. 11. 2018

Nezdravý, odporný pokrm, který na jídelníčku nemá co dělat. Lahůdka, česká klasika, kterou odsuzují jen snobi. Málokteré jídlo rozděluje společnost tak jako smažený sýr.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Paní Halátová si asi nevšimla, že ten článek není o ní a jen pro ni :-) A že někteří z nás mu i rozumíme, protože známe cizí slova i jejich význam. Já smažák v mládí milovala a mám ho ráda dodnes, ale jím ho výjimečně. V restauraci si ho nedávám a doma se mi ho dělat nechce :-)
Eva Mužíková
Smažák si udělám tak asi jednou za rok, spíš bych se na něj nechala pozvat...Uvítala bych také nějaký članek od paní Halátové, zatím hledám marně.
Věra Halátová
A co tím chtěl básník říci? Potažmo Hana Charvátová? Výrazy jak z řecké tragédie: Zatracovaný i milovaný. Pak - to nevím, kam na to autorka chodí: Lahůdka, česká klasika, kterou odsuzují jen snobi. "Symbol plebejského jídla"m "vznikla atmosféra, že smažák jedí jen burani". A jak vidím slovo klasika ve spojení s čímkoliv jiným než hudbou. literaturou, baletem, tak se domnívám, že jde o autora nepříliš vzdělaného, který v touze zachovat si mládí užívá moderních, někdy přihlouplých výrazů. Pokud jste, paní Charvátová, chtěla starší lidi - I60 - poučit o tom, jaká je historie smaženého sýru, proč ta nesmyslná zvolání kolem toho. Čím se krmíte vy doma? Plebejským jídlem nebo jídlem patricijů? Je mi nad padesát, ale "symbol mého mládí" ten smažený sýr není. Doma jsme nic takového nepřipravovali. V roce 1969, 1970, v restauraci skupiny III. se dostal smažený sýr s bramborami a tatarskou omáčkou za asi deset korun. To je tak všechno, co mne kolem toho kdy zajímalo. Ať si každý jí, co mu chutná. Jako "buran" byl označován člověk z venkova, podotýkám, že na venkově se ten "smažák" nejedl téměř vůbec. V jaké společnosti se pohybujete, že ji rozděluje "smažák"?
Alena Vávrová
Také ho doma nedělám, ale jednou za čas si ho v restauraci dám. A zrovna teď jsem na něj dostala strašnou chuť. Pomóc! ;-))
Jarmila Komberec Jakubcová
Smažený sýr si dám asi tak 1x za rok. Nejsem posedlá tzv. "zdravou výživou" a v mládí jsem smažák měla moc ráda. mi hodně přes 70 let a nezanechal na mém zdraví žádné následky..
Hana Rypáčková
Na polotovary si dobře pamatuji, maminka nás úkolovala, když zůstala déle v práci a tak ptáčky a řízky a čevapčiči jsme občas kupovali. Nedávám si smažák, je takový výběr bezmasých jídel. To byl tehdy buď květák nebo smažák... Obalovaný mám ráda hermelín.
Dagmar Bartušková
Nejsem ničím posedlá, tedy ani zdravou výživou. Co to vůbec je? Zrní a saláty? Jím to, co mi chutná a smažák s tatarkou si za stovku jednou za čas také dám. Vždyť jsem na něm vyrostla.
Mirek Hahn
Prima, tak další věc, která společnost rozděluje. Já se tím necítím rozdělen. Smažák je mi tak nějak jedno :-)
Elena Valeriánová
Líbí se mi poslední věta :-) Smažený sýr doma nesmažím, když na něj dostaneme chuť, dáme si ho v restauraci. Že se dá na plátku eidamu dobře vydělat ví třeba v restauraci Rejvíz, kde jedna porce smažáku bez přílohy a bez tatarky stojí rovných 140,-- Kč. Tak tam už nikdy! Zloději!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 23. týden

Tentokrát zabrousíme do historie. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou osobnosti českých dějin.