Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Libor Farský
14.3.2019 23:19
Zuzano, nevíš náhodou jestli v den mého narození 25.3.1945 byl nálet spojenců na Prahu? Mně maminka tvrdila, že jsem se za tohoto náletu narodil jako nedonošený a ve sklepě. Já ovšem mám rodný - či křestní list německo - český kde je uvedena jako místo narození porodnice. Nechtěl jsem mamince říct, že jí to nevěřím. Ovšem ještě je tu možnost, že to byl sklep v porodnici. :-(
Jiří Libánský
5.3.2019 20:01
Moc se mi líbí, že článek je tak informativní. Emoce, jaké každá válečná událost vyvolává, by ho mohly posunut jinam. On člověk s odstupem času může hodnotit objektivněji, ale také na druhou stranu v dané situaci v reálném čase a souvislostech by také hodnotil jinak. Celá ta tragedie spočívá ve válce samotné. Ani s rozborem oprávněnosti jednotlivých akcí bychom na to neměli zapomínat. Já bych raději řekl "neválčit" než "válčit lépe".
Zuzana Pivcová
5.3.2019 19:26
Karle, každý pátý Němec byl od nás? Asi ze Sudet, které byly připojeny k Říši, Ale Budějovice byly protektorát.
Marcela Pivcová
5.3.2019 13:58
To, že jsme byli nedobrovolnou součástí Říše, bylo rozhodně všeobecně známo - i spojencům- a útoky před blížícím se koncem války už sotva mohly ještě nějak výrazně situaci ovlivnit. Bohužel nám připomenou jen zlo válek a zmařené životy...
Karel Boháček
5.3.2019 12:54
Chomutov byl bombardován 7x, hlavně nádražní uzly, dodnes tu máme pozemky plné bomb na kterých je stavební uzávěra. To Tvoje -který válku nevyprovokoval a nevedl tu vůbec ale nesedí, byly jsme součást Říše, každý pátý Němec na frontě byl od nás.
Vladislava Dejmková
5.3.2019 11:48
Zuzko, moc děkuji, vyhledám a ráda se něco dozvím. Je pravda, že sídliště Dukla sousedí s letištěm a rafinerie Paramo je co by kamenem dohodil.
Zuzana Pivcová
5.3.2019 09:38
Vlaďko, Pardubice byly bombardovány už 24. 8. 1944, a to hlavně kvůli rafineriím, ale i tamnímu vojenskému letišti. Podrobné články najdete i na internetu po zadání "Bombardování Pardubic. Já už teď k vojenským archivním materiálům nemám bohužel přístup jako dřív.
Vladislava Dejmková
5.3.2019 06:58
Nevěřila bych, že mě článek o bombardování může tak zaujmout. Jako dítě jsem žila v Pardubicích na Dukle a v okolí byly díry po bombách. Patrně se tam na konci války také bombardovalo, ale nic o tom nevím. Kde bych se o tom mohla něco dozvědět?
Zdenka Jírová
5.3.2019 01:08
Vůbec jsem nevěděla, že spojenci vybombardovali i Č. Budějovice, děkuji za poučení.
Hana Rypáčková
4.3.2019 22:35
Nesmyslné..A 3. května 1945 byla bombardována Česká zbrojovka ve Strakonicích americkými hloubkaři.
Načíst starší příspěvky