Mazanec z tvarohového těsta
Foto: autorka

Mazanec z tvarohového těsta

8. 4. 2022

Letos jsem se taky chytila na udičku a rozhodla jsem se, že se pokusím upéct velikonoční mazanec, pravda trochu s předstihem a na zkoušku. Ale chtěla jsem trochu jiný, než ten zaručeně nejlepší z kynutého těsta.

A tak, pamětliva toho, že na internetu je všechno od dojení kozy až po sestrojení kosmické rakety, zadala jsem si požadavek dle svého gusta.
Mazanec z těsta tvarohového.

Přiznávám se zcela dobrovolně, že recept, který vám tady nyní předkládám, je stažený z internetu, ale mnou vyzkoušený, upečený a ochutnaný. A taky malinko upravený.

Postup je jednoduchý, s těstem se výborně pracuje a výsledkem je pochoutka.

Vyšlehejte do hladka:
140 g másla nebo hery
120 g cukru krystal
1 vanilkový cukr

Přidejte a znovu řádně promíchejte:
1 vejce
250 g měkkého tvarohu
kůru z jednoho citronu
kůru z ½ pomeranče
šťávu z jednoho citronu
2 lžíce rumu

Dále pak smíchejte:
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetku soli
50 g rozinek

Na posypání hrst mandlových lupínků.
1 vejce (žloutek) na potření bochánku.

Do řádně vymíchané máslové hmoty vsypte sypkou směs a po částečném zapracování přidejte oprané rozinky. Troubu rozehřejte na 170ºC. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte bochánek. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem, nožem udělejte do bochánku křížek a posypte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě asi 50 min.

Moje poznámka:
- místo másla jsem použila heru
- místo rozinek jsem použila sušené brusinky, mám je raději než rozinky
- mandlové lupínky jsem přidala i do těsta
- křížek naznačte nožem jen lehce

Při začátku pečení jsem snížila teplotu na 150ºC (asi na 15 minut.) Poté jsem teplotu zvýšila na předepsaných 170ºC a kontrolovala stav mazance pomocí špejle, však to znáte. Doba pečení se prodloužila asi o 10-15 minut.

Neřikám, že je to nejlepší mazanec na světě, ale mohu odpřísáhnout, že je příjemně navinulý citronem, voňavý a chutný.

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Právě dnes jsem přítelkyni o tomto receptu říkala, že jsem ho zahlédla na FB. Mám cukrovku, tak musím změnit ještě mouku za Pernerku a cukr za náhradní sladidlo. Už se na něj těším.
Miluše Hasenohrlová
Elen, loni se povedl, letos opět upeču. Výborný recept.
Libuše Křapová
Vypadá to moc dobře a vůni cítím skoro až k nám :-)
Eliška Murasová
Eli, tak to vypadá, žes mě nalákala, asi upeču. Díky!
Marie Měchurová
Vypadá moc lákavě a určitě byl i dobrý....
Blanka Lazarová
Chválím, chválím, chválím a holky, obdivuji vás všechny. Já jsem jen mlsný konzument. Ale někdy, možná, snad, .... se k tomu odhodlám a po vašich komentářích budu vědět, kam se obrátit o radu.
Soňa Prachfeldová
Zkusím, udělám i kynutý.
Elena Valeriánová
Těší mě Vaše slova, že to zkusíte. Já možná hned zítra, mám na něj chuť. Vždyť na velikonoce mohu upéct druhý. Jani, tu štolu mám taky moc ráda.
Hana Polednová
Elen, určitě vyzkouším. Mám ráda recepty, které jsou vyzkoušené a podrobně popsané.
Jana Šenbergerová
Eleno, tvoji tvarohovou štolu už peču, možná začnu i s mazancem, i když jsem ho chtěla letos koupit. Uvidím, zatím po mně nic není. Mně chutnají rozinky i brusinky, ale ty sním raději jen tak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.