ilustrační foto: pixabay.com
Brambory v našem světě
31. 5. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Vávrová
4.6.2019 19:28
Asi na těch bramborách něco je, když se ani mně za 70 let ještě nepřejedly ;-)) .
Lidmila Nejedlá
4.6.2019 12:45
Tak koukám jak brambora, co nám tu Jarmilka všechno o nich napsala. V dětství jsme si je pekli ve žhavém popelu, jedli je očouzené a přehazovali z jedné špinavé ruky do druhé. Byla to dobrota, kterou jsme ještě zajedli šťovíkem. Se špinavou pusou od ucha k uchu jsme přišli domů až k večeru. K večeři pak byly brambory na loupačku s máslem a kyselým mlékem.
Zdenka Jírová
4.6.2019 01:24
Brambory miluji a znám "brambory "100x jinak" z jedné své kuchařky. To o jedu solaninu je tak, že se vyskytuje jen v syrových bramborách, a proto se pojídání syrových brambor zakazuje. Vařením se solanin ničí, a proto nám při jídle už nic nehrozí. Dále jsou brambory jedním z hlavních surovin s vitamínem C ., i přes var se ho ještě stále dost zachovává.
Jarmila Komberec Jakubcová
3.6.2019 21:13
Děkuji za příspěvky. Asi všichni si život bez brambor už neumíme představit a je dobře, že mořeplavci nám je do Evropy přivezli. A jak to bylo doopravdy se salátem z bramborové natě nevím. Napsala jsem jen to co jsem se dočetla v nějakém článku a informaci jsem převzala - viz uvedený zdroj.
Helenka Vambleki
3.6.2019 20:30
Brambory patřily a patří do mého jídelníčku. Miluju je na všechny způsoby-vařené, opékané, kaši, placky, saláty, včetně nezdravých hranolků, které si někdy kupuji ve veřejném stravování. Doma peču mražené hranolky na plechu na peč.papíru na sucho a tím pádem jsou bez přepáleného tuku. A brambory jsou hlavní surovinou při výrobě falešného tataráčku.
Zuzana Pivcová
2.6.2019 19:58
Jako dítě jsem měla ze všech příloh brambory nejméně ráda, narozdíl od maminky, jejíž nejoblíbenější večeře byly brambory na loupačku s kouskem másla a tvarohem. Dnes dávám přednost bramborám před knedlíky i rýží.
Naděžda Špásová
2.6.2019 17:47
Brambory vařím dost často, o škodlivosti nic nevím, slyšela jsem spíš opak. Ať je to jak chce, z našeho jídelníčku je rozhodně nevyloučím. :-)
Eva Mužíková
2.6.2019 16:56
Věrko, já jsem batáty rozřízla na půlku, dala na ně kousek másla a upekla jsem je v troubě i se šlupkou. Nebylo to špatné. Jarmilo, díky za článek.
Věra Lišková
31.5.2019 21:18
Brambory mají ještě jednu zásluhu. V minulosti, s jejich rozšířením v Evropě, pominulo nebezpečí hladomorů a staly se jednou ze základních potravin.
Irena Drob
31.5.2019 19:53
Syrová nastrouhaná brambora je dobrá na těžký překyselený žaludek. Vyzkoušela jsem, moc mi to nechutnalo, ale pomohlo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci