Ilustrační foto: ingimage.com
Pocit nepotřebnosti. Častý nepřítel seniorů
17. 6. 2019
Nikdo mě nepotřebuje. Ráda bych pro mladé něco udělala, ale oni nechtějí. Všechno mají, o mou pomoc nestojí. Spíše je otravuju, když se nabízím.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
19.6.2019 16:52
Každý člověk je jiný a má odlišné potřeby.To mám moc ráda, něco dělat a pak pomlouvat. Jaké si to kdo udělá , takové to má. Myslím, že rodina jsou hlavně rodiče a děti, někdy i pes. Pak se musí hlavně oni starat. Babičky a vnoučata, to už je taková nadstavba. Mám dojem, že v případě nadměrné a pravidelné pomoci ze strany důchodců se ubírá ochotě mužů podílet se na domácnosti. Stesk dcery jedné známé,která je u mladých pečená vařená: "Připadám si jak rozvedená, všude s imaminkou, manžel se pak vyvlíká z povinností".
Oldřich Čepelka
19.6.2019 09:53
Jako obvykle, v chování lidí se vyskytují oba extrémy, v tomto případě, přehnaná starost o druhé, až vnucování se, a naopak chladný nezájem, až sobectví. Zuzana a Lenka tyto extrémy připomněly, doufám, že zas 100% takové nejsou. Přehnaný zájem obtěžuje a přehnaný nezájem ochuzuje ostatní a kupodivu i toho samého člověka o rozmanité prožitky a zkušenosti. Chci ale upozornit na to, čemu se říká cizím slovem generativita, česká název to nemá. Objevuje se nejvíce až ve starším věku a je to podvědomá snaha „něco hodnotného tu po sobě zanechat“, něčemu být prospěšný, vlastní smrtí se ze světa neztratit. Tato snaha se může někdy promítnout do péče o vnuky, zrovna tak jako o uměleckou tvorbu i jinak. Možná že lidé, kteří nemají dost rozmanité zájmy a žijí jednodušší život než jiní (ale určitě stejně hodnotný a šťastný život!!), tak že se více orientují na tu péči o jiné. Nebo začnou přispívat na charitu apod. Možná z toho důvodu jsem sám před pár lety napsal knížku Maléry a já. Přišlo mně trochu blbý, že na světě není skoro nikdo, kdo by byl účastníkem těch osobních miniudálostí a legračních průšvihů.
Zorka Horká
18.6.2019 13:41
Jsem toho názoru, že myšlenka má velkou sílu. No a tak když si někdo myslí, že je zbytečný - nakonec asi bude. Jaký smysl má někomu vyvracet jeho přesvědčení, jeho myšlenky ? Každý ať si prožívá a prociťuje, co chce. Jaksi se mi příčí udělovat rady a návody na spokojený život. Patent na něj asi není....nebo že by taky v utajení :-) :-) :-)
ema kucerova
18.6.2019 07:44
Když už paní se nechce věnovat sama sobě,nemá žádné záliby a musí být "potřebná",pak si může najít práci v nějaké instituci jako dobrovolník-třeba jen na pár hodin v týdnu.Přijde mezi lidi,bude užitečná a třeba najde nějaké přátele a nebude se tak upínat na rodinu.Mladí mají své životy a dnes,zvláště když vnoučata odrostou,už pomoc nepotřebují.Aspoň co já vím z okolí i u mne.
Věra Ježková
18.6.2019 07:37
Líbí se mi komentář Zuzky. Mám zkušenost s vlastní maminkou, která se celý život snažila být pro mě potřebná, a to i tam, kde jsem to nepotřebovala. Veškeré prosby a vysvětlování byly marné. Skončilo to až jejím odchodem do DS. Můj vztah k ní se zlepšil.
Margita Melegova
17.6.2019 20:45
Chudaci lidi, kteri trpi takovym pocitem, neni to uz nahodou na navstevu psychiatra, copak je mozne aby clovek v tom veku nemel zajmy a konicky, ktere mu zdravotni stav dovoli, svuj dil povinosti vuci detem a vnoucatum mam za sebou, konecne jsem spokojena ze po mne nikdo nic nechce.
Věra Halátová
17.6.2019 19:39
Tu paní nic jiného na světě nezajímá, než aby aby trochu posloužila "mladým"? No, a když to dělá a baví ji to, tak proč ne? Takové nářky, nikdo mne nechce, nikdo mne nemá rád - není to záležitost puberťáků?
Danka Rotyková
17.6.2019 19:01
Ve všem, co tu čtu, nacházím pravdu. Sama patřím k lidem, kteří jsou celý život rádi s kamarády a přáteli, ale zrovna tak jsem šťastná sama. A teď i cítím, že být sama opravdu potřebuji. Asi je to úbytek sil, nevím co jiného, ale samota mi občas vyhovuje.
Lenka Kočandrlová
17.6.2019 17:24
Nechápu,co jsou to za kecy ",být ve stáří někomu potřebný" !!! Člověk je sám sobě potřebný.Konečně ,je - li v důchodu,si může dělat,co sám chce! Do té doby ho život strkal,okolí nutilo,práce využívala.Jsem hodně moc ráda,že jsem v důchodu,nemusím nic dělat,raději vyjdu s méně penězi,ale někam do práce už ne! Děti ať se samy starají,mají energii,čas,mládí....Jak se píše o paní,co jezdí kamsi do tramtárie venčit psa,tak na to říkám jen jedno: kdo si pořídí psa/dítě/něco jiného náročného,ať se stará sám!!! A je třeba,aby se mnozí naučili říkat NE!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA