Marie Ženatová
11.7.2019 17:16
Váš článek mi připomenul v něčem i mé dětství, díky moc...
Zuzana Pivcová
11.7.2019 15:32
Přece jen je těch mých pár let navíc i v tomhle znát, my jsme tak pestrý jídelníček neměli. A také ne babičku na venkově. :-D Název jahelník mi zůstal v hlavě, ale zda a kde jsem to jedla, nevím. Článek Vám musím moc pochválit!!
Naděžda Špásová
11.7.2019 15:07
Taky mě to vrátilo do dětství.Hledala jsem tlusté i na králíkovi. Byla jsem hrozně vybíravá v jídle a vhledem k tomu, že babička s maminkou pocházely z Volyně, tak se vařila jídla, která mi fakt nechutnala. Na chuť jsem jim přišla až když jsem sama začala vařit. Horké mléko nepozřu ani dneska, proto se u nás nevaří kakao. Vybíravost mi ovšem zůstala.Jsou jídla, která bych snědla jen v nouzi nejvyšší a to ještě nevím určitě. Hezké vzpomínání. :-)
Irena Mertová
11.7.2019 13:27
Jahelník mám ráda, peču ho v remosce často... 1 hrnek jáhel, 1 hrnek mléka + 1 hrnek vody, 2 vejce 50 až 70 g cukru, šp. soli , švestky. Napřed uvařím spařené jáhly dle obalu (cca 10 min, nechám přiklopené vychladnout 15 min) v mléce s vodou, do vychladlé kaše vmíchám kousek másla, žloutky, cukr, suš. švestky. Nakonec vmíchám sníh z bílků, naliji do vymazané remosky,peču (cca 25 min? - ) . Chutná mi, když se pak podává horký se studeným bílým jogurtem.
Zdenka Soukupová
11.7.2019 13:16
Krásné povídání. Najednou jsem se ocitla taky "doma" na vsi, na dvoře plném domácí havěti; v kuchyni, kde se vařilo na velkých kamnech, v kterých se topilo uhlím. Žiju na rakovnicku celý život, ale že by tu byla uhlířina obvyklá, to nevím. Doma jsme ji nevařili, asi proto, že maminka pocházela od Benešova (tedy asi jiná kuchyně), a hlavně táta by ji asi nepozřel. Byl na maso a omáčky.
Zorka Horká
11.7.2019 13:03
Krásné vzpomínání. Připomněla jste mi mimo jiné i řepánky. Loni o Dušičkách jsem si je v jednom poděbradském pekařství koupila. Nebyly tak povedené jako ty od babičky, ale dobré.
Elena Valeriánová
11.7.2019 12:40
Skvělý článek, který mě vrátil do dětství. Moc se mi vaše vzpomínky líbí a mnohé mi připomněli. A kromě toho vám chci pochválit i sloh a krásnou češtinu. S radostí jsem si článek četla úplně celý. A mám chuť ten jahelník vyzkoušet. Jen malou otázku, skutečně tam jde 1,5 litru mléka?
Hana Nováková
11.7.2019 12:13
Moje babička dělala ale s rýží - bylo to teplé moc dobré, navrch dávala ušlehaný bílek z vajec, které dávala do hmoty. Mňamka - díky za heuký článek, který mě vrátil do dětství.