Jitka Caklová
31.8.2019 18:36
Oprava: Mě když někdo potká a zeptá se, .......
Libuše Křapová
31.8.2019 18:36
Ivano, ta částka 110 kč je už po odečtení ostatních nutných nákladů. Takže to je už opravdu jen o jídle. Co se týká tvých známých - nyní jsou dva. Za peníze z prodeje bytu si koupili jaký domek? Nový těžko, to by ten jejich bývalý byt musel být opravdu velký a luxusní. Takže určitě (tak jako já) musí aspoň něco vložit do oprav. A další věc - jak daleko mají na vesnici do obchodu, k lékaři? Pokud je zajímá divadlo, kino, koncerty, jaká je tam dopravní dostupnost? Nebo spoléhají jen na auto? Zvládne tohle všechno jedinec, když druhý partner jednou odejde? Vím, o čem mluvím. Ve dvou je život snadnější i ve městě. Bydlím v domě, který jsem si kupovala právě na důchod - a všechny tyhle možnosti jsem musela zvažovat.
Jitka Caklová
31.8.2019 18:31
"Navíc pobyt na zdravém vzduchu seniorům prospívá." Také jsem jednoho takového "moudrého" znala. Měl u nás na vesnici obchod smíšeným zbožím a když mu ho zkonfiskovali, nechali ho ještě nějaký čas "v jeho obchodě" prodávat. Když přišla v poledne maminka z pole do krámu a jen se zmínila, jaká je to v tom vedru lopota, tak ji vždycky říkal: "Paninko na co si ztěžujete, od rána do večera na čerstvém vzduchu, já kdybych mohl, tak to tu z fleku zavřu a půjdu pracovat na pole." Pak měl slabý infarkt, udělal si kurz na elektrikáře a našel si "zašívárnu" v národním podniku. Vždy se nejlíp radí tomu druhému. /// Byt se dá skutečně prodat, ale nejprve se musí vlastnit a při koupi domku na vesnici se musí počítat s tím, že léta přibývají, síly ubývají, o nemocech nemluvě. Samo se nic neudělá a iluze "o vlastních surovinách ze zahrádky (brambory, zelenina, ovoce) a možnosti chovu domácího zvířectva" se zbortí jak domeček z karet. Skutečný život opravdu není o jídle. Mě když se někdo potká a zeptá, jak se mám, s úsměvem odpovídám: "Dík za optání, špatně už jsem se měla :-) :-)"
Hana Práglová
31.8.2019 14:13
Ivano o jaké změně píšeš?Místo brambor nudle,místo masa soju,nebo jak???
Dagmar Bartušková
31.8.2019 13:54
Ano, když jsou dva platy v rodině, žije se z jednoho.
Dagmar Bartušková
31.8.2019 08:43
Ceny masa a zeleniny jdou pořád nahoru. 110,- korun na dobrý oběd v restauraci v Praze je opravdu hodně, hodně málo. A vařit doma spousta seniorů nezvládá, třeba i ze zdravotních důvodů. Aby tedy
mnozí vyšli, navaří levná jídla - hlavně těstoviny a knedlíky a to jí třeba tři dny po sobě. Taková je úroveň našich lidí, kteří celý život pracovali. Stačí srovnání s důchodci v Německu. To člověk jen zírá...
Helenka Vambleki
30.8.2019 22:33
Pro jednoho vařit a vystačit s tou sumou bude určitě těžší. My jsme dva a myslím, že těch 220 nám na celodenní stravu vyjde. Za měsíc to je šest tisíc - a to opravdu za potraviny dáme. Jenže si k tomu připočtěte energii, vodu..nebo jediné jídlo navíc v restauraci a je po "přídělu". Pak se nedivme, že senioři vyhledávají akce a slevy, kterými zas opovrhují ti, kteří mají to štěstí, že mají nadprůměrný důchod.
Milan Sova
30.8.2019 21:45
4,30 Eura je hustý :-O
Věra Lišková
30.8.2019 19:10
Základní potraviny podražily, brambory, zelenina, snad jedině, když je zahrádka a vaří se doma, by to šlo.
Hana Práglová
30.8.2019 19:04
Souhlasím.Pokud si uvaŕím,tak to snad stačíVypustím svačinky,moučník,salátky,jogurty,džzsy..
Meny v učňovské restauraci 89-109 Kč (Někdy i 129 Kč)
Pak už do této sumy se nic nevejde
Načíst starší příspěvky