Ilustrační foto: ingimage.com
Ponižování seniorů aneb Cizí člověk není babička ani děda
8. 10. 2019
Babi, dědo. Když někdo takto osloví cizího člověka, myslí to možná dobře, ale sám sebe tím staví do pozice nevychovaného nezdvořáka. Oslovení zdrobnělinou nebo familiárním způsobem jen proto, že je starý, je v poslední době čím dál častěji označováno za ponižování seniorů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
9.10.2019 10:28
V článku nejde o to, jak oslovují děti respektive kamarádi našich vnuků. Kdyby mě cizí dítě oslovilo babičko, no a co, to by mi nevadilo, ale kdyby mě "babi" oslovila sestra v ordinaci, tak bych se bránila. Ale ještě se mi to nestalo.
Dana Puchalská
9.10.2019 10:08
Nikdy jsem starší osobu neoslovila babi nebo dědo. A že jsem za pultem strávila dost let. Nemám to ráda. Vždy pouze paní nebo pane. Ovšem oslovení "paninko" mně pokaždé správně rozčílilo.
Danuše Onderková
9.10.2019 10:07
Nejsem vznětlivá ani ješitná. Mám osm vnoučat, pro které jsem babi, babička. V nemocnici jsem byla několikrát a vždy jsem byla paní+příjmení. Nejvíce jsem mezi lidmi přes sezonu. Letos jsem ukončila sedmou sezonu a za tu dobu mohu říct, že své zákazníky znám. Pokud mi příjemný pán řekne mladá paní, neurazím se, jen se usměji a řeknu děkuji. Děti mne vesměs mají za babičku k mým šedivým vlasům a sedm dětí mi od chvíle co tam chodí říkají babi, babičko, neurazím se ale potěší mne to, protože vím, že jdou ke mně rádi a poví i to co neví. Mockrát na mne volají přes celé parkoviště "Babičko, ahoj" tak proč jim kazit radost. Říkám jim zmrzlinová vnoučata. Čím jsou starší, začnou chodit do školy, oslovení zaniká a zdraví dobrý den. Možná jsem jiná, ale slušné oslovení mne nikdy neurazí.
Hana Rypáčková
9.10.2019 09:34
Mně to nevadí, jsem mnohonásobná babička a i malých vnoučat kamarádi mě tak oslovují. Zvlášť, když se sejde víc babiček, přidávají jméno a ve zdrobnělině...Zrovna tak dědové, prostě jsme oblíbení, je to štěstí. Dnes si kamarád ( venčili jsme ), stěžoval, že ho dcera osloveje dědo i když není s dětmi ( má čtyři), stále ji upozorňuje, že je její táta...To chápu, ale o něm se v rodině mluví jako o dědovi. Myslím, že starý muž je sice pan XY, ale prostě když ne děda, tak stařec...
Ladislav Hnyk
9.10.2019 09:31
Ale vždyť dnešní generace je vychovávána v duchu "urážej".Všichni si jistě pamatujte klip k volbám PŘEMLUV BÁBU, PŘEMLUV DĚDU.Už jen toto oslovení je urážka.
A nejvíce urážek (familiérní oslovení) je v generaci narozené po r.1989, protože je PŘECE SVOBODA A ONI SI MOHOU MLUVIT JAK CHTĚJÍ...jejich argument.
Zdenka Hillová
9.10.2019 08:39
Babička jsem jen pro moje vnoučata
zdrobněliny nemám ráda
slušnost je oslovovat (v nemocnici u lékaře příjmením ) cizí lidé paní
Alena Tollarová
9.10.2019 08:12
Eleno, to vypadá jako vtip, ale taková je skutečnost?! Evo, paní je OK, horší je to s paninkou. Dáme si ještě salamáček, paninko? Hrůza. :)
Elena Valeriánová
9.10.2019 08:00
Ještě bych chtěla napsat, že je škoda, že ten článek si nepřečtou i mladší ročníky.
Elena Valeriánová
9.10.2019 07:49
Jsem přímo alergická na blahosklonné jednání a zdrobněliny. Proto třeba nechodím na akce pro seniory, které se pořádají u nás v obci. Byla jsem jednou a to mi stačilo. Připadala jsem si jak v MŠ. Byla jsem v nemocnici na silvestra, vedle mě ležela paní se silnou cukrovkou, věděla jsem to z vizita, kdy ji doktor upozorňoval, aby nejedla cukroví, co jí návštěvy přinesou. Odpoledne se přihrnuly dvě sestřičky na talířcích cukroví. A ta jedna povídá paní s cukrovkou: babí, tady máte cukrovíčko, pěkně to spapejte. Tak jsem ji upozornila, že paní je silná diabetička. To vůbec netušila. Paní už byla hodně zmatená a byla by to snědla. Na "mladou paní" reaguji s úsměvem, že by si dotyčný měl zajít na oční.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA