Ilustrační foto: ingimage.com
Přestárlý senior. Slovní spojení, které děsí
22. 12. 2019
Přestárlý. Ten výraz se běžně objevuje v médiích. Používají ho politici, novináři, lékaři. Jedná se nejen o ukázku ageismu, tedy podceňování či urážení lidí kvůli věku, ale zároveň o nesmyslné slovní spojení.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Daniela Novotná
21.2.2020 10:35
Když to spojení někdo použije, tak tím jenom ukazuje, jaký je hlupák. To mě nevzrušuje.
Jiří Lupoměský
11.1.2020 16:29
Naprosto souhlasím s autorkou článku paní Hofmanovou, že v současné době se stále více projevuje určitá nechuť vůči starším lidem. Úmyslně říkám starším, a ne starým, nebo dokonce přestárlým. Myslím, že je to dáno celkovou atmosférou v současné společnosti, která preferuje mládí jako výraz jakési modernosti, nebo, řekněme, pocitu "být in". Domnívám se ale, že v pozadí těchto trendů je vnitřní strach ze stárnutí v době, která přijde a o níž si málokdo dělá iluze. Ale zde mě napadá jeden z Murphyho zákonů, který říká: "Cítíte se výborně? Zůstaňte v klidu, to přejde!"
Helena Ševčíková
1.1.2020 16:02
To určitě, pane Volfík. Sami o sobě si můžeme dělat legraci kdykoliv.
Josef Volfík
1.1.2020 15:55
No a co? Mně je 73 a o sobě prohlašuji, že mám už po záruční lhůtě. Člověk se ze sebe musí umět udělat srandu, jinak se z toho všeho zblázní.
Helena Ševčíková
1.1.2020 15:53
Oni by nás někdy ti mladí nejraději někam odklidili už v 65 letech. Nedávno jsem četla zprávu od jednoho redaktůrka určitě ještě s mlékem na bradě, že byla přepadena 60letá stařenka. Tak tomu by neměli dávat ani pero do ruky!
Lenka Kočandrlová
28.12.2019 15:19
Kdysi bývali někteří staří lidé v úctě a vážnosti : předávali mladým své vědění,zkušenosti,návyky,rady.Dnes nikdo nechce poslouchat,vše se hledá na netu,přijímají se za své vyslovené bludy,překrucují se dějiny...Stáří je dnes na závadu,my víme,jak to bylo kdysi a nenecháme se jen tak opít rohlíkem.Takže začalo se cpát mládí vpřed,dle amerického vzoru,i když se mnohokrát ukázalo,že to není dobré.Častovat starší lidi různými přívlastky,nápadně/nenápadně poukazovat na senilitu,demenci,neschopnost,omezenost. Nesmíme se tomu poddat, nenecháme se nedovzdělanými rádobymladými válcovat! Stačí jen být obezřetný,udržovat si všeobecný rozhled,nežít minulostí,připravit se na možné útoky dopředu.Zůstat mladý uvnitř,když už to není zvenčí vidět!
Hana Novotná
28.12.2019 13:23
Ano, i já jsem se setkala u lékaře ortopeda s podivným rčením. Bolelo mě rameno a když lékař prohlédl rentgen řekl: ů ano, rameno je katastrofálním stavu - ale vzhledem k vašem,u věku vás nikdo na operaci nutit nebude". Jak obratně řečeno, že jsem stará a proč mě tedy operovat? Stále se setkávám s podivem že když je mi 81, jak je s podivem, že ještě žiju!
Jana Šimonová
28.12.2019 06:26
Slovo přestárlý jsem snad nikdy neslyšela, ale vadí mi i titul senior. Proč, je třeba se ptát. Inu, byly časy, kdy se k slovu senor vázaly pocity moudrý, zkušený, někdo, kdo si zaslouží úctu mladých. Dnes je doba jiná. Dnes za slovem senior cítím opovržení, jde o člověka pomalého, překážejícího, zejména v Kauflandu, pobírajícího bezplatný zisk v podobě důchodu a příspěvku na bydlení, šeredného s hnusnou pletí, řídkými vlasy, špatnými zuby a nevkusem v oblékání a tetování, ... Nemusím pokračovat, všichni víte své. Trochu jsem hyperbolicky nadsadila, sorry, ale jen trochu ;).
Soňa Prachfeldová
27.12.2019 09:19
Přestárlý seniorů je děsný výraz, je to vložení člověka do škatule, že už není k ničemu, že překáží na svete, zdržuje všechny a všechno a ještě si dovolí mít nějaké požadavky a názory. Také v souvislosti s názvem senior /nelíbí se mi/ se používá 70 a p. senior zavinil, udělal, neudělal, způsobil atd, proč se nepoužívá 20lety nezaměstnaný , 30, 45 ,50 pracující, zavinil .... Půjdeme asi do ulic a dočkáme se posměchu ? Je takto nastavená společnost ve všech směrech a je to špatně i pro mladé, kteří též zestárnou a možná to ucítí ještě více na své kůži. Jsi starý - mlč a nezaclanej. Hnus velebnosti !
Marie Faldynová
24.12.2019 21:06
Slovo přestárlý je i pro mne neuctivé, jsem ráda, že už jsem ho dlouho neslyšela.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA