Ilustrační foto: ingimage.com
Ve stáří čas ubíhá rychleji. A ví se proč
12. 1. 2020
Ten čas letí. Vše utíká rychleji než v mládí. Rok je zase za námi, ten uběhl. Takové věty jsou slyšet často. Většina lidí má pocit, že se jim v dětství a mládí dny zdály delší. Mnohdy se vlekly. Rok byl pro ně dlouhá doba. A čím jsou starší, tím se jim zdá vše rychlejší a kratší. Je to pocit nebo skutečnost?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Měchurová
14.1.2020 09:58
Děláme si to trošku sami. Těšíme se na něco co přijde za dva, tři měsíce. V lednu se těšíme na dovolenou. Je třeba se naučit žít každý den naplno i když je venku mrazivo a šedivo.
Věra Lišková
14.1.2020 09:13
Rok uběhne rychlým tempem, ne jako v mládí, kdy se zdál delší. I velikosti byly jiné. Měli jsme ve škole velkou tělocvičnu, po desítkách let, když jsem do ní znovu nakoukla, byla tak maličká, že jsem se dívala, kde ji posunuli stěnu a vytvořili přepážku. Nic jsem nenašla, v dětství vnímáme věci jinak.
Marie Doušová
13.1.2020 09:59
Ano , čas letí a rok je hned pryč. V mládí se někdy vlekl ,ale opravdu záleží na situaci.
Eva Hynkova
12.1.2020 23:10
O vnímání času jsem četla mnoho studií, vždy jsem dospělá ke stejnému závěru, že biolog.procesu nezabráním , jen mohu ovlivnit využití času a toho se držím.Snažím se o různé aktivity, prostě nesmím se nudit.
Občas, když venku leje,počasí pod psa, mám i takovou náladu a hořekuji kudy chodim. Počasí mě dost ovlivňuje, možná nejsem jediná.
Danka Rotyková
12.1.2020 16:19
Čas vnímám pokaždé jinak. Třeba na dovolené přímo letí, zvlášť poslední 2 dny. A já bych ho nejraději zastavila, protože se ještě nechci rozloučit s tím krásným místem. Ale pokud se mi něco nelíbí, zdá se mi, že se čas vleče, přestože vím, že tomu tak není. Například při čekání v čekárně u lékaře. Když si s sebou vezmu čtení, je vše v pohodě. Prostě se jen nenudím.
Věra Ježková
12.1.2020 14:21
Je to samozřejmě pocit. Čas (sám o sobě) je konstantní; je to fyzikální veličina, kterou si lidé stanovili, aby jim usnadňovala život. Rozdílné je vnímání času jednotlivci. Myslím, že toto bádání je zbytečné. Každý přece ví, že čas mu ubíhá různě v závislosti na momentální situaci, tedy nejen na věku. „Čas si vymysleli lidé, aby věděli odkdy, dokdy a co za to.“ Jan Werich
Soňa Prachfeldová
12.1.2020 14:12
Když to vezmu podle sebe, jsem ráda, když se pořád něco děje, když to má smysl, strávit čas s dětmi, jít na plavání, zahradnicit, na zábavu, či do divadla, setkání s přáteli v klubu, či jednotlivci, toulky se psy,mě baví různorodost, pak chvili si vychutnat samotu. Jedno a to samé opakující je unavující a člověk snadno upadne rychle do pasivity. Ale nestihnu víc, než co čas dovolí a co zvládnu.
Jana Šenbergerová
12.1.2020 14:03
Řekla bych, že vnímání času je velmi individuální a relativní. Bez námi určených milníků by vlastně neexistoval. Nejvíc se vleče to, co nás nebaví. Když dělám, co mě těší, utíká velmi rychle.
Jana Hošková
12.1.2020 13:36
Řekla bych, že se to možná řídí skutečně těmi událostmi během života. Když jsme mladí, objevujeme svět a denně událostí je nespočet. Taky máme víc elánu...jak člověk stárne, množství událostí ubývá. A k té nedočkavosti dětí: nejlepší je, když vyjíždíte autem z parkoviště na dovolenou k moři a sotva nastartujete a ujedete pár metrů, zezadu se ozve: KDY UŽ TAM BUDEEEM ??? :-))
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA