Ilustrační foto :pixabay. com
Dvě hádanky o holičích
22. 4. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Žichovská
11.5.2020 07:46
Děkuji, nic se neděje, chybička se někdy vloudí, ale hádanku jsme nakonec společnými silami vyřešily.
Vladislava Dejmková
6.5.2020 13:25
Ano, máte pravdu. Když jsem se nad tím zamyslela znovu, tak můj výpočet odpovídá situaci, kdy první zákazník platí dvojnásobek toho co je v pokladně, druhý a třetí zákazník platí dvojnásobek toho, co předcházející zákazník. Tahže zadání hádanky bylo špatné. Omlouvám se.
Zdenka Žichovská
6.5.2020 11:23
Tak má pravdu p. Lišková a Váš výpočet je špatně. Ve 22:58 jsem obě možnosti napsala, jak se říká, po lopatě.
Vladislava Dejmková
6.5.2020 05:45
Holič chtěl dvojnásobek toho, co má v pokladně... (ne toho, co zaplatil zákazník před ním)
Zdenka Žichovská
5.5.2020 23:11
Kdyby chtěl holič po druhém a třetím zákazníkovi dvojnásobek toho co zaplatil zákazník před ním.............
Zdenka Žichovská
5.5.2020 22:58
Dobrá, v tom případě je někde CHYBA V ZADÁNÍ hádanky. Počítáte tady jen s denní tržbou, ale ne s tím co zůstalo v pokladně po každém zákazníkovi. 1.zákazník zaplatil dvojnásobek toho co bylo v pokladně 8,75 x 2 -10 = 7,5. V pokladně je 8,75 + tržba 7,5 = 16,25 2. Druhý zákazník zaplatí dvojnásobek toho co první -10, To je 2 x 7,5 -10 = 5. V pokladně je stále ranních 8,75 + tržba 5. A 3. zákazník zaplatil dvojnásobek toho co druhý zákazník - to je 2 x 5 -10 = 0. Denní tržba je 0, ale v pokladně je stále 8.75 jako ráno. Pokud budu počítat podle napsaného zadání hádanky má pravdu Věra Lišková. Podrobně: Ráno je v pokladně 8.75 - první zákazník zaplatí 17,50 -10 = 7,50 + 8,75. V pokladně zůstalo tržba 7,50 + 8,75 ranní suma =16,25 . Druhý zákazník zaplatí dvojnásobek toho co je v pokladně 16,25 x 2 = 32,5 -10 =22,5. To je zůstatek v pokladně po 2. zákazníkovi . Třetí zákazník zaplatí 22,5 x 2 = 45 -10 = 35. To je zůstatek v pokladně po 3. zákazníkovi. Tedy ani 0, ani 8,75!!!
Zdenka Žichovská
25.4.2020 20:08
Hádanku jsem zatím nevyřešila, ale podle toho uvedeného podrobnějšího výpočtu by měl mít holič v pokladně sumu s kterou ráno začínal, tedy 8,75 - ne nulu. Nebo jsem špatně pochopila zadání?
Jan Zelenka
24.4.2020 11:35
Pěkné příklady, jen kdyby se mi chtělo dnes myslet. Rád jsem se nechal poučit.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci