Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Hana Rypáčková
10.5.2020 08:20
Pamatuji na situaci, kdy jsem na studium prosazovala chlapce židovského původu po matce a pak jsem odešla ze školy. Jak se komise do mne pustila.... On naštěstí po revoluci ještě vystudoval a dobře se uplatňuje. Moc Izraelcům vlastní stát přeji.
Soňa Prachfeldová
10.5.2020 06:44
Jarmilko díky, od Tebe se dozvídám tolik zajímavého o národu Tobě tak blízkém.
Eva Mužíková
9.5.2020 23:21
Jarmilo, přečetla jsem si a děkuji za velmi zajímavé informace.
Jarmila Komberec Jakubcová
9.5.2020 17:25
Děkuji za komentáře a jsem ráda, že Vás zajímá život v Izraeli, který je vzdálenou zemí, ale jeho kultura je nám hodně blízká. Židé vždy tvořlli v Československu velkou komunitu viz např. Boskovice, Třebíč či Praha, kde jsou židovské čtvrti, synagogy a hřbitovy. Bohužel po roce 1945 se do těchto míst vrátila jen nepatrná část židovských spoluobčanů. Připravuji článek s názvem "Střípky z Izraele". Doufám, že Vás to zaujme. Jakmile budou volné hranice a budeme moci cestovat, povede první moje návštěva do Izraele a pomodlím se u Zdi nářků. Moc mi to chybí.
Libor Farský
9.5.2020 12:51
S velikým zájmem sleduji všechny články o Izraeli a mám opravdu radost z čs.pomoci.
Květuše Pinkasová
9.5.2020 08:10
Jarmilko, zajímavé čtení... myslela jsem si, že něco vím ale asi nic nevím... Děkuji
Danuše D'Engeli
9.5.2020 06:47
Milá paní Jarmilo,
určitě jste se dočetla, jsem dlouhá léta průvodkyní Židovského muzea v Praze. Jsem také přítelkyní Muzea. Po celé roky mi lidé židovského původu pomáhají. Vzala jsem si druhé jméno Ráchel....
Byla jsem v Izraeli třikrát a úplně mne pohltila duchovní atmosféra této země, zvláště Jeruzaléma. Tady jsem se opravdu "nadechla".
Navzdory krutým zkušnostem toto národa si Židé uchovali k životu pozitivní přístup a jsou soudržní. Dnes v tak neosobním světě si všichni na celé zemi pomáhají, což je opravdu ohromující. Jejich soudržnost se uchovala díky víře v Boha, čtení Tóry a Talmudu a pečlivém dodržování židovských svátků.
Simon Wiesenthal napsal ve své knize "Slunečnice", že poslední, kteří v koncentračních táborech umírali, byli právě věřící Židé.
Za celých sedmnáct let jsem se nesetkala s negativním postojem ze strany Židovstva. Tito lidé jsou veselí a moudří člověk může být jen šťastný, že se může poučit.
Děkuji za krásný článek,
Se srdečným pozdravem,
Dana
Zdenka Jírová
8.5.2020 23:52
Vážím si státu Izrael, že udržel své bytí navzdory nepřátelům. Každý národ má právo hájit svůj stát a udržet si svou kulturu a tradice. Jarmilo, tvé články si vždy přečtu s chutí, dozvídám se věci, o kterých jsem nic nevěděla.
Olga Škopánová
8.5.2020 19:55
Hezký příklad jak David může porazit Goliáše, když je právo na jeho straně.
Marie Faldynová
8.5.2020 18:45
Také já děkuji za připomenutí výročí státu Izrael. Shalom!
Načíst starší příspěvky