Milena Znamenáčková
5.6.2020 10:08
Nechápu, proč je výraz "znakový jazyk" korektnější než "znaková řeč" atd., ale zajímalo by mě, kolik ta příručka stála a kolik by za to bylo potřebných věcí, hlavně pro ty se zdravotním postižením.
Marie Doušová
5.6.2020 09:42
Jsou to jen samé hlouposti, kterými se někteří lidé živí, neboť vyštudovali něco a chtějí se uplatnit. Je to zbytečné a hloupé. Slepý člověk potřebuje kolem sebe slušné a hlavně spolehlivé lidi.
Rostislav Mraček
5.6.2020 08:16
Snad se ještě dočkám, že nám kdosi zakáže slova deštník, chleba, letadlo ...
Věra Ježková
5.6.2020 08:06
Propánajána. Podle mne je to pitomost. Uměle vytvářené problémy. Na daných slovech nic neuctivého nevidím. Jsou to slova běžná, vyjadřující určitou skutečnost. Podle tohoto principu by bylo možné postupovat i nadále a hledat další nevhodná slova. Až do úplného zblbnutí a zdecimování jazyka. Děkuji za článek.
Olga Škopánová
5.6.2020 07:39
Invalid people se nemůže používat, protože "invalid" znamená neplatný, (zápor od slova valid, validní, platný).
Jarmila Komberec Jakubcová
4.6.2020 20:25
Tak trochu to připomíná Jiráskův F.L.Věk - různé názvy :např. kapesník měla nahradit čistonosoplena a další nesmysly. Je vidět, že OSN nemá jiné starosti než vymýšlet hlouposti.
Zuzana Pivcová
4.6.2020 19:05
Tím, jak jsem jezdila do NDR a pak už i do sjednoceného Německa, poznala jsem tam trochu s předstihem i podobné názvy. My jsme říkali "invalidé", ale oni měli "(těžce) poškozené" atd. Slovo "cikán" tam snad bylo trestné, jedině Sinti (to byli někdejší kočovníci) a Roma. Antikoncepce byla jen "pilulky", pohlavní styk jen "vztah" a uklízečka něco jako "žena dělající čisto". No, a my se pozastavujeme nad seniory.
Ján Zábranský
4.6.2020 16:39
Pracoval jsem roky v sociálních službách a s " vozíčkáři jsem absolvoval nespočet procházek a dialogů současně. Vždy to byl pro mne člověk s jménem, slovo vozíčkář by jsem nepoužil za žádných okolností.
Lenka Kočandrlová
4.6.2020 16:39
Asi tak: tím,že se změní slovník,tak lidé nebudou najednou vidět,slyšet,neuzdraví se....Sami cikáni málokdy používají slovo Rom.Takovéhle hraní na korektnost je spíše na škodu,než k užitku. Je-li někdo starý,tak žádné vynalezené slovo ho neomladí,zkrátka bude stále starý.Takto můžeme dosadit místo "starý" i jiná adjektiva. Zdá se mi,že někdo stále cpe do popředí jen samá práva - a žádné povinnosti!
Jitka Hašková
4.6.2020 15:31
Zdá se mi to celé nesmyl. Slovo vozíčkář používají léta lékaři a fyzioterapeuti ostatní výrazy také a nic špatného tím nemyslí. Záleží s jakým tónem se slovo vysloví. Setkala jsem se v roce 1968 v Londýně, že v angličtině bylo nepřípustné použít pro invalidy výraz "invalid people" což vnímali jako méněcenní lidé. Muselo se říkat jedině "disabled people" = "handicapped people", dnes se v učebnicích angličtiny běžně používá výraz "invalid people" a nejsou tím míněni méněcenní, ale hendykepovaní.
Načíst starší příspěvky