Hotel Horizont je kromě kvalitních služeb proslulý především díky své kuchyni. Nabízíte speciality regionální krkonošské kuchyně. Je o ně stále zájem a co by hosté měli v první řadě ochutnat?
Regionální krkonošské speciality na našem jídelním lístku samozřejmě nabízíme a jedná se o dlouhodobě nejžádanější položky. Nesmí chybět tradiční krkonošské kyselo - polévka z chlebového kvásku, nebo náš oblíbený Krakonošův oheň s bramboráčky. Používáme i mnohé regionální produkty, jako zajímavý příklad zmíním místní kozí sýr na tataráčku z červené řepy. Pracujeme třeba i s čerstvými houbami, již léta je pro nás sbírá místní certifikovaný houbař.
Která jídla z moderní kuchyně Vás oslovují a která jste zařadil pro hosty na jídelníček?
Na moderní kuchyni mám rád jednoduché kombinace zeleniny a ne příliš tučných mas. Proto jsme na jídelní lístek zařadili například grilované medailonky z vepřové panenky podávané na cuketových špagetách s řapíkatým celerem, doplněné chilli a opékanými batáty.
Zařazujete na jídelníček i pochoutky pro malé strávníky typu hranolky, hamurgery a pizzu?
Pro naše nejmenší hosty máme k dispozici speciální dětský jídelní lístek, kde se snažíme o zdravější kombinace toho, co mají děti rády. Nejoblíbenější je však u dětí svíčková na smetaně a smažené kuřecí řízečky se šťouchanými bramborami. Pizza se objevuje jen jednou za čas na našem večerním bufetu. V letní sezoně však míváme různé sladké knedlíčky a nesmím zapomenout na dukátové buchtičky.
A jakou kuchyni upřednostňujete Vy sám a co máte nejraději na talíři?
Vzhledem k tomu, že moje kořeny jsou na Jižní Moravě a můj otec, vynikající kuchař, čerpal inspiraci v klasických receptech mé babičky, mám velmi rád třeba pomalu pečený bůček doplněný kedlubnovým zelím a bramborovo-žemlovým knedlíkem. Takže osobně to s těmi méně tučnými masy zase nepřeháním.
Bude podle Vašeho názoru nutné upravovat nabídku v hotelových restauracích s ohledem na to, že klientela bude převážně tuzemská? Mají vůbec Češi nějaké speciální požadavky na stravu?
Hotel Horizont měl vždy velký podíl tuzemské klientely a cílil na ni již v minulosti, takže náš jídelní lístek je - dle mého názoru - vyvážený a na své si zde přijdou jak milovníci klasické české kuchyně, tak příznivci moderních trendů. Nezapomínáme ani na celiaky, část jídel je bezlepkových a uspokojíme i vegetariány.
Připravili jste pro letní sezonu nějaké novinky?
Jídelní lístek obměňujeme dvakrát do roka a to vždy před letní a před zimní sezónou. K tomu připravujeme ještě každý měsíc speciální víkendové nabídky. Na letošní léto zařadíme například kuřecí supreme se zeleninovou pohankou, rajčatové rizoto nebo marinované kachní prsíčko podávané s bramborovo-cuketovým pyré a doplněné rybízovou omáčkou. Horkou letní novinkou bude nový gril a speciální nabídka postavená na grilovaných specialitách na naší terase.
Kolik kuchařů řídíte? A co Vás na Vaší práci nejvíce baví?
Pod mým vedením pracuje patnáctičlenný tým. A co mě na práci nejvíce baví? Nejspíše možnost kreativity u plotny, řízení a komunikace s lidmi. A samozřejmě práce s hostem a následně jeho uznání, když se nám podaří uspokojit jeho chutě a představy.
Myslíte si, že coronavirová pandemie naučí lidi více šetřit potravinami a více si jich vážit?
Troufnu si říct, že určitě ano. Spousta lidí byla nucena si sama vařit doma a uvědomila si, jaké jsou ceny surovin a kolik úsilí musí vynaložit, než něco dobrého vytvoří. Věřím a doufám, že většina z nich nyní dokáže lépe ohodnotit dobrou práci kuchařů.