Ilustrační foto: pixabay.com
Mladí muži čím dál častěji pečují o děti. Staří se tomu diví
9. 7. 2020
Angažovaný pečovatel. To je nové označení pro současné mladé muže, otce malých dětí. Za posledních deset let výrazně přibylo těch, kteří považují péči o dítě ze strany táty za stejně přirozenou jako ze strany mámy. Doba, kdy se mnozí muži styděli vyjet na ulici s kočárkem, je pryč.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Mária Lamoš
6.2.2021 13:15
Příspěvek paní Olgy Skopanové mi připomíná, jak jsem svého manžela nechala jednou odpoledne samotného s naším tehdy tříletým synem. Když jsem přišla domů, manžel ležel úplně vyčerpaný na gauči se studeným obkladem na hlavě ... A z toho, že mateřská je jenom taková "dovolená" se dokonale vyléčil. A teď jen žasnu, jak se můj syn stará o vnučku od jejího prvního dne (koupání, krmení, přebalování, procházky, nemoci, návštěva pediatra). A když ji vidím, jak mu vždycky skočí do náruče, hladí a pusinkuje ho ... o takovém vztahu se svým otcem by se mi mohlo jenom zdát!
Soňa Prachfeldová
13.7.2020 23:23
Je dobré a fajn, že se dokáží tatínkove zapojit do péče o miminko. Vzniká tak ten nejlepší vztah i do budoucna.
Eva Kopecká
10.7.2020 01:41
Muž by měl umět ženu zastoupit jak v domácnosti, tak v péči o dítě. A to se naučí jediné praxí. Je samozřejmě rozdíl mezi maminkou na MD se víceméně nudici, kterou domácnost ani dítě nebere a která využije každé příležitosti k přesunutí každodenních prací na kohokoli jiného a maminkou, která si to umí zorganizovat, zvládá to a bavi ji to. Ten muž by to měl zvládat nejen pro to, že dítě a domácnost je napůl jeho. Ale hlavně pro to, any v případě úrazu, nemocí, maléru v práci, příbuzenstvu atd dokázal, že si jeho žena nepořídila dítě s neschopným blbcem. Takové ty machrovaci kecy, za které se schovává chlap, dělící práce na mužské a ženské, jsou zcela k ničemu, když ze dne na den padne všechno na bedra tatínka. Ať už z jakéhokoli důvodu. Tváří v tvář nové situaci jsou pak dvě možnosti. Buďto vše funguje dál a nebo si soudný chlap musí přiznat, že by bez svého protějšku byl nemožnou nulou, která je ve špinavém oblečení s prázdným žaludkem v nepřehledné domácnosti se řvoucím dítětem pouhým adeptem na návštěvu sociální pracovnice. Je dost machrů, kteří měli kliku v tom, že jejich partnerka ze své role ani na chvilku nevypadla. Jsou jsk muži, kteří plynule převezmou roční děcko se vším všudy na týden dva tři i déle a když tam přijdete, nepoznáte, že žena nefunguje. A jsou i takoví, kteří nedokážou být s děckem doma ani hodinu sami během jejiho nákupu. Mít doma něco takového ke neštěstí. Existují i rodiče mladých otců, kteří si myslí, že když žena odjela k předčasnému porodu, je jeji problém, že doma není vše hotovo a nachystáno a s klidem akceptují fakt, že jejích syn je po dobu hospitalizace manželky u nich. Maji za to, že se žena po příchodu z porodnice postará o úklid, nákup, zabalenou postýlku,nenakoupený kočárek i nevyprané prádlo. To je potom radost. Uvědomit si po porodu, že mám na krku děti hned dvě....
Jana Šenbergerová
9.7.2020 13:03
Pokud žena kojí, je určitě dobře, je-li s dítětem především ona, ale otcovu snahu přiložit ruku k péči o své dítě bych jistě ráda přijala a ocenila. Pokud nekojí, nevidím důvod, proč by se o dítě včetně krmení, přebalování, koupání a pobytu venku nemohl starat otec, obzvláště má-li o tuto činnost upřímný zájem a nepokládá ji za výlučnou starost matky.
Danka Rotyková
9.7.2020 12:20
Dítě potřebuje lásku obou rodičů. Matku pak určitě do 3 let věku, přitom je důležité aby i v této fázi byl otec dítěte matce nápomocen ve výchově - vše záležì na dohodě manželů. V dnešní době jsou mladí tatínkové obětavější. Mám pocit, že pokud jim funguje správně hlava a srdce, mají s dítětem krásný vztah. Tleskám jim, protože museli opustit názory předchozích generací, což je někdy v životě to nejtěžší.
Olga Škopánová
9.7.2020 10:23
Chlap by si měl vyzkoušet být doma s dítětem, aby si nemyslel, že mateřská dovolená je opravdu dovolená.
Jana Hošková
9.7.2020 08:06
Ano, svět se mění. A je chvályhodné, že muži se více zapojují a starají se o děti. Ale asi mne za můj názor ukamenujete, protože já říkám: všeho s mírou ! Každý jsme jinak nastavený, bude snad za chvíli muž i kojit ? Dítě do tří let patří nejen dle mého názoru, ale i dle názoru dětských psychologů MATCE ! Matka je pro dítě to nejdůležitější, jejich vztah v tuto dobu je důležitý pro celý život dítěte. Na muže na mateřské dovolené mám asi divný názor...pokud to jinak nejde, prosím...ale malé miminko patří především ženě.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA