Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Zdenka Jírová
13.7.2020 00:20
Před časem jsem od vnučky dostala k Vánocům knížku (?) Babičko vyprávěj... Tak jsem to použila jako sepsání alespoň toho základního, co jsem si pamatovala o všech svých příbuzných, které jsem znala, protože kromě mých dětí, už nikdo nežije. Bádala jsem i v jejich křestních listech, abych se dozvěděla o svých pra- příbuzných. Ještě to nemám celé dokončené, ale pracuji na tom dále. Je docela příjemné vzpomínat na babičku, která se narodila v roce 1877 nebo na bratrance, s kterým jsme prováděli rošťárny, když jsme byli děti.
Marie Ženatová
11.7.2020 19:38
Moc děkuji za milé vyprávění. Já sama jsem vydala pět publikací vlastním nákladem a to už začátkem 90tých let. Napsala jsem je ale nejvíc proto, abych vůbec mohla dál nějakým způsobem žít. A přestože to bylo hlavně osobní vzpomínání na minulost, musela jsem si velmi mnoho vzpomínek idealizovat a tím se mi snad i trochu podařilo se nad různá trauma od útlého dětství, dospívání a mládí poznést. A myslím si, že skutečně každý člověk má svůj osobní zajímavý život, že by o něm mohla být kniha - jenže jak poznat, kdo ho měl ve skutečnosti složitější a kdo jednodušší ?
Zuzana Pivcová
11.7.2020 16:41
O životě svých rodičů před svatbou a jejich rodičů toho bohužel moc nevím. Dlouho jsem si jich neužila. Na vzpomínkovou knihu by to rozhodně nebylo. Děkuji.
František Matoušek
11.7.2020 16:34
Mohu jenom Vaše slova potvrdit. Také jsem napsal knihu "Vzpomínky zůstaly", kterou jsem věnoval svým synům a jejich dětem. Vydal jsem ji vlastním nákladem, slavnostně jsme ji pokřtili v rodinném kruhu a každý obdržel jeden výtisk. Rovněž jsem sepsal kroniku rodu. "Došel" jsem až do roku 1640. Dozvěděl jsem se řadu poznatků o svých předcích a jejich životě. Každému doporučuji.
Soňa Prachfeldová
11.7.2020 14:06
Také se necítím na sepsání , naši potomkové si budou pamatovat nanejvýš prarodiče a tak se to bude posouvat neustále. Je dobré na své předky nezapomínat, ten zájem určitě občas přijde.
Dana Puchalská
11.7.2020 12:08
Moc hezký článek.... Ráda vzpomínám, ale knihu určitě nenapíšu. Svoje vzpomínky na celou rodinu si nechávám jen pro sebe.
Naděžda Špásová
11.7.2020 11:41
Váš článek se moc dobře čte. Asi nebudu další sepisovatel vzpomínek, nerada se vracím do minulosti. Nebyla moc hezká, traumata z dětství a dospívání si s sebou nesu celý život. Mléko v lahvi si můžete koupit i dneska, draní peří jsem si osobně vyzkoušela, ale že bych steskem vzdychala, to ani náhodou. Zřejmě mi chybí váš entuziasmus a optimismus. Určitě tady někoho najdete, kdo se k vám přidá. :-)
Hana Nováková
11.7.2020 11:40
Krásné vyprávění minulosti, hezky se mi to četlo - díky
Daniela Řeřichová
11.7.2020 09:17
Moc hezké a pravdivé. Také se ráda vracím ke kořenům.