Úvodní foto: autorka
O xenofobii s úsměvem XV: Poláci
13. 8. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
13.8.2020 12:21
Obykle každý má svůj názor na určitý národ - já se plně podepisuji pod názor pana Zelenky se vším všudy...z historického hlediska vidím Poláky jako schopné válečníky (a abych trochu pozdvihla naši českou morálku - to jsme byli my taky !). Jazykově jsme spolu spřízněni, s mentalitou to je už asi horší. Vzpomínám si, jak jsem jednou ještě v práci potřebovala vyřešit něco s polským protějškem a ze zvyku jsem začla s angličtinou. Pán mne přerušil a řekl, že se přece mezi sebou nebudeme domlouvat anglicky, když si rozumíme i bez ní ! A taky jo. Zbytek hovoru doběhl v česko-polské verzi. :-)
Jan Zelenka
13.8.2020 11:41
Poláky příliš neznám, než abych se mohl fundovaně vyjádřit k jejich povaze. Jistě, jsou to v dobrém slova smyslu nacionalisté, jak píše paní Kosťunová. Ale na druhé straně nejsou u nás příliš populární, taky kvůli problémům s dovozem jejich méně kvalitních potravin. Nevím, jak je vnímají Britové, kde je Poláků fůra. Já se spíš ohlédnu zpět do historie. Když na podzim 1683 Turci oblehli Vídeň, polská jízda, v té době nejlepší v Evropě, v čele s polským králem Janem III. Sobieskim, zcela rozdrtila turecké obléhání. Západní spojenci by si asi sami neporadili s obrovskou tureckou armádou. A druhým, pro mne zajímavým faktem, je polská romantická literatura - Slowacki, Mickiewicz, Krasiňski atd. , která se k nám dostala po potlačení polského povstání v roce 1830. S polskými emigranty se k nám dostaly i překlady literatury anglické. Když jsme ještě se ženou procházeli nádherným královským krakovským Wawelem, postál jsem s úctou před náhrobky Mickiewicze a Slowackého, velkých literárních soupeřů, kteří tam leží vedle sebe. Víc k Polákům těžko něco řeknu. Dnes si dělají svoji politiku, historicky nemají rádi Rusy a bohužel staví na východních hranicích americké základny, čímž zvyšuji napětí v této části Evropy. A je to nejbigotnější národ Evropy.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci