Foto: autorka
O xenofobii s úsměvem XVII: Rakušané
14. 9. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Rostislav Mraček
24.3.2021 13:25
Nikdy by mne nenapadlo hledat podobnou knihu, a tak vám moc děkuji za citace z ní. Je to vtipné a čtivé a jsem nadšen!
Jana Šenbergerová
16.9.2020 19:34
Rakousko neznám, jen jsem jím několikrát projížděla jinam, zažila jsem tam do té doby nepoznanou vánoční atmosféru ve velkém a při té příležitosti jsem poprvé ochutnala pečené kaštany. Na pohled je tam pro mě krásně.
Věra Ježková
15.9.2020 18:56
Pane Charváte, uniklo vám, že autorkou textu nejsem já. Pouze jsem ho výběrově vypsala z citované publikace. Tak jako v předchozích 16 případech svého seriálu O xenofobii s úsměvem. Je jasné, že lidé mohou mít s příslušníky jiných národů různé zkušenosti. Zobecnění vlastností nějakého národa je věc ošidná. Přesto mě bavilo si publikace série Xenofobní průvodce číst a baví ně z nich vypisovat to, co mě zajímá, pro čtenáře tohoto portálu.
Věra Ježková
15.9.2020 09:36
Děkuji vám. Myslím, že rakouská identita je charakterizována velmi výstižně. Rakušany osobně neznám. Byla jsem pouze týden na poznávacím zájezdu v Alpách a jeden den vlakem ve Vídni. Zuzko, na Rexe jsem se dívala ráda.
František Matoušek
14.9.2020 16:10
Zajímavý pohled na jižní sousedy. V Rakousku jsem byl dvakrát, a to ve Vídni a v Národním parku Vysoké Taury. Obě prostředí, i když rozdílná, se mi velice líbila. Otec mi vyprávěl, že snad ve Vídni měli příbuzné a že tam občas, jako kluk, jezdil. Bohužel po válce se již neozvali.
Zuzana Pivcová
14.9.2020 13:55
V rámci své práce ve vojenském archivu jsem se setkala i s několika Rakušany, někteří měli v oblasti historie i kultury docela vysoké postavení. Byli srdečnější než Němci a povahově mi byli bližší díky určité benevolentnosti. O společné historii svědčí i množství tamních příjmení. Když jsem se kdysi trochu dívala na krimiseriál Komisař Rex, bavilo mě při nabíhání závěrečných titulků sledovat příjmení lidí z filmového štábu. Byla to jen trochu upravená čeština. :-D Vídeň byla mým prvním cílem výletu na Západ. Nezapomenu, jak jsme po přejetí hranic s Marcelou jen zíraly, jak to bylo všude čisté a upravené. Ten rozdíl jsme při vzpomínce na Pyšnou princeznu nazývaly Půlnoční království a Miroslavova země.
Naděžda Špásová
14.9.2020 10:50
Tak Rakušany fakt neznám, byla jsem před lety ve Vídni, bylo to před vánocemi, na trzích byli všude andělé a to zrovna nemusím. Máme k nim určitě blízko, vzhledem k minulosti, takže tam určité podobné znaky budou. A mají taky krásnou přírodu, jako my. :-)
Jan Zelenka
14.9.2020 09:56
Autor líčí Rakušany s určitou nadsázkou. Ne se vším ale souhlasím. Především, Rakousko je vyspělá, kultivovaná země s vysokou úrovní života. Pravdou je, že k Maďarům mají blíže, než k nám. Byl jsem v Rakousku několikrát, pravda, nebyl jsem ve Vídni. Ta je, zřejmě, jako metropole, asi jiná. Projel jsem dvakrát Salzkammargut, nádherná krajina s jezery, a třikrát jsem byl na pobytu v Alpách, které jsou úžasné svou monumentálností a pohodovými a vstřícnými lidmi. Turistický servis nemá zřejmě ve světě obdoby. Alpská údolí jsou pohádková, všude jsou restaurace, lanovky, žádný bordel, jako u nás, uklizeno, kytky, upravená okolí domů. Byly to pro mne pohodové týdny. Pouze jejich Weissbier se nedá pít.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci