Umami. Slovo, které je v gastronomii čím dál více slyšet
Ilustrační foto: pixabay.com

Umami. Slovo, které je v gastronomii čím dál více slyšet

26. 10. 2020

Kolik je chutí, které člověk pociťuje? Sladká, hořká, slaná, kyselá? Čtyři? Ne. V poslední době se čím dál více mluví o chuti páté. Nazývá se umami.

gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Vím, že jsme to tu probírali loni. Ale ještě o nějaký čas dříve jsem také nevěděla, co to je. Kulinářství mě trochu míjí. :-D
Olga Škopánová
Když se nemůžu odtrhnout od lepidla je to taky umami?
Jan Zelenka
Věrko, díky za upozornění na moji glosu o Umami.
Rostislav Mraček
Umami jsem neznal, ale u mamy, tam se jedlo výborně!
Svatava Páleníková
Je fakt, že ančovičky, ale i zmiňovaná sojová omáčka mají zvláštní chuť. Manžel vždy říkával, že jsou to rafinované chuti. Že se jim dnes říká umami, to jsem nevěděla.
Věra Ježková
O umami má hezkou glosu Jan Zelenka: https://www.i60.cz/clanek/detail/24658/co-je-to-umami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%