Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Milan Vladyka
23.3.2021 15:53
Prosím, potřebuji poradit v článku se píše K vyjádření tohoto projevu vůle slouží tento formulář, který musí být vlastnoručně podepsán poživatelem důchodu i zmocněncem - kde lze dohledat zmíněný formulář ? Předem děkuji za pomoc a radu.
Jitka Hašková
13.11.2020 18:37
Předpokládám, že podpis důchodce na plné moci bude muset být ověřený úředně. Také by mělo být uvedeno jaké údaje na plné moci musí být. Když jsem měla maminku nemocnou v nemocnici, tak po dohodě s ní jsem si nechávala posílat její důchod na můj účet, hradila jsem vše co potřebovala a dávala jí měsíčně podrobné vyúčtování.
Hana Řezáčová
12.11.2020 13:11
Moje devadesátiletá maminka si chodila pro důchod na poštu do letošního jara, pak si to vzhledem k situaci změnila a nosí ji důchod domů. Založení účtu a vybírání z bankomatu by pro ni nebylo myslitelné - v blízkosti, kam by o berlích došla, žádný bankomat není, musela by jet tramvají do města, takže spíš komplikace než výhoda. Má také u sebe vždy po ruce hotovost - např. dnes oprava kotle ... Inkaso atd. ji platím ze svého účtu a pak se vyrovnáme, v obchodě platí taky, jak je zvyklá, penězi ... Mají to v mém okolí i jiní takto staří senioři, je to pro ně jednodušší ...
Jarmila Komberec Jakubcová
11.11.2020 17:23
Neznám nikoho ze svého okolí, že by neměl platební kartu a samozřejmě účet u nějakého bankovního domu. A to mám poměrně dost známých i přátel. Osobně jak u nás, tak v zahraničí platím většinou bezhotovostně. Navíc v této době jsou bankovky či mince zdrojem nákazy.
Danka Rotyková
11.11.2020 15:52
Stále ještě je mezi námi spousta lidí, kteří chtějí dostat důchod každý měsíc v hotovosti. Nedivím se, nepřijali změnu, která pro ně nebyla nutná. Teď ve stáří je každá taková změna těžší. Je příjemné mít spolehlivé děti, kterým věří a které jim pomohou.
Jaroslav Kolín
11.11.2020 14:56
To byste se divil, kolik lidí nevěří bankám, dává přednost hotovosti a vybírá si důchod a platí třeba inkaso hotově na poště. Mě zaráží jiná věc: Podpis zmocnitele na plné moci musí být ověřen. To ověření, pravda, udělá i pošta, a to za pouhých 30 Kč, takže na poštu zmocnitel stejně musí. Protože plná moc je jednorázová, bude potřeba pro další měsíc nová (a dalších 30 Kč). Může si jich samozřejmě vyrobit a podepsat víc najednou, ale i tak je to poněkud na hlavu. Problém je v tom, že dřív nosily příjemcům důchody poštovní doručovatelky, ale vzhledem k výši panující kriminality to zcela pochopitelně není žádoucí.