manželé Mastníkovi, foto z dopisu pana Mastníka
Téměř neznámá Helenka Polívková
28. 12. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
29.12.2020 17:10
To byli tak odvážní lidé, obdivuhodné, a kolik je spíše bylo bezejmenných hrdinů. Kam se hrabou dnešní stateční a schopní všeho ...
Zdeněk Horenský
28.12.2020 14:59
Pan Mastník mi v mých šestnácti nabídl pětitýdenní pobyt u nich v Londýně zdarma i s výukou angličtiny, nejen mně, ale i některým studentům svých dřívějších dobrých známých, nevím již proč jsem nabídku nevyužil, ale jeden můj kamarád u nich na tom pobytu byl. Pan Mastník byl moc hodný a rád pomáhal kde mohl, tak se prý o něm vyjadřovali všichni, kde se s ním setkali.
Daniela Řeřichová
28.12.2020 14:58
Pane Horenský, podobný silný vztah měl také gen. Josef Bryks (1916-1957) s manželkou Trudi (1910-2011), která až do svých 91 let usilovala o rehabilitaci svého muže a vydání ostatků (2009). O jeho životě byl natočen film Muž, který přecenil českou duši.
Zdeněk Horenský
28.12.2020 14:44
Její příběh znám vlastně jen proto, že se Zdeňkem Mastníkem (dětství a mládí prožil u nás v Koryčanech, už jsem zde o něm psal) studovala na gymnáziu v Kyjově moje maminka a po dobu jeho pobytu v Londýně si dopisovali. Dopisy ty bohužel nemám, možná bych věděl ještě mnohem víc, ale když mi je někdy četla, psali si o zcela běžných věcech a o tom co všechno v zahraničí dělá, ani nevěděla a mě to v dětství nezajímalo. Pamatuji si jen, že svou Helenku měl moc rád a jestli se nepletu, tak si spolu celý život vykali. Ale to už nevím jistě, tak nějak jsem si na to vzpomněl.
Zuzana Pivcová
28.12.2020 14:15
I když jsem díky práci v archivu hodně někdejších zahraničních vojáků znala (z dokumentace, ne osobně), tak o ženách na Blízkém Východě tam téměř nic nebylo. Vzpomínám si pouze na jeden seznam. Ale vím, že jeden badatel jejich činnost studoval. Na hřbitově v Brookwoodu jsem byla při svých návštěvách Londýna asi čtyřikrát, naposledy 2000, i v novodobé čs. vojenské sekci, kde byli pochováni už ti, kteří žili po válce v Británii a tam zemřeli. Někteří tam už měli dokonce nachystaný pomníček předem. Děkuji, Zdeňku, ráda jsem se přiučila.
Daniela Řeřichová
28.12.2020 13:28
Děkuji za připomenutí. Myslím, že známější z dvojice byl manžel paní Heleny exilový novinář Zdeněk Mastník. Koho zajímají novodobé dějiny, má možnost se s nimi seznámit nejen v knihovnách, ale mj. také na webu Paměti národa, Příběhy bezpráví aj.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci