Láskyplný ageismus. Doba covidová rozjela tento podivný jev
Ilustrační foto: ingimage.com

Láskyplný ageismus. Doba covidová rozjela tento podivný jev

23. 1. 2021

Babi, nesmíš do obchodu. Dědo, nesmíš  na procházku. Zamkneme vás, protože vás máme rádi a chceme pro vás to nejlepší. Dobře míněné snahy pomoci blízkým v uplynulých měsících často byly typickou ukázkou láskyplného ageismu.

koronavirus rodina stárnutí
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Sim Bel
A co bude dělat 88letá Bohdana z článku, až už těch pár schodů nevyjde a nebude tak soběstačná jako teď? Při vší úctě, ta doba už vzhledem k jejímu věku moc daleko není. Čeká snad, že na ni pak budou v domově čekat s otevřenou náručí, až si vzpomene, že už by tam vlastně chtěla? Problémem spousty seniorů je, že se prostě odmítají přiznat svůj věk a myslí si, že ještě ve 100 letech jim vše půjde jako zamlada.
Magda Škodová
Od svých dětí tyto nápady zatím neregistruji, ale jsem občas za blbou...Docela mne ale udivují názory mých vrstevníků - jednou za 3 měsíce jezdím hromadnou dopravou na kontrolu do nemocnice vzdálené cca 70 km, to je v pořádku, ale když jsem se před vánocemi vypravila do města do papírnictví (asi 4 zastávky příměstskou linkou), tak jsem si vyslechla jak jsem nezodpovědná, co kdybych se nakazila apod. Takže v papírnictví, tam jsme byli tři zákazníci a v busu, ve kterém jsem jela většinu cesty sama, se nakazím rychleji než v nemocnici, ve které proudí davy nemocných...
Elena Valeriánová
Mám známou, která si láskyplný ageismus osvojila ještě než přišel covid a v době covidu ho využívá ke své plné spokojenosti. Mladí se o vše postarají, nakoupí, nákup dovezou, chovají ji jak ve vatě. Proč by se jí to nelíbilo? Má se z toho jen dobře. Takže každý to vidí jinak.
Marie Faldynová
Naše děti mají dost práce se svými dětmi! Spíš se s manželem dohadujeme, zda děti pozvat nebo ne. Já se nákazy nebojím tolik, jako manžel.
Martin Vrba
Ano – teoreticky se může stát, že někteří starší lidé už nestačí vnímat svět v jeho podobách a vracejí se tak do dětství. Když jsem držel syna při píchání zánětu středního ucha na klíně, tak věděl, že to bude zase bolet a tak volal: „Tatínku, já už budu hodný!“ Myslel si, že to je nějaký trest. Brečel jsem tehdy víc, než on, ale po píchnutí ta bolest okamžitě ustoupila a šli jsme pak do cukrárny a já jsem si na něj vzal „ošetřovačku“ a celou dobu jsem si s ním hrál. A zrovna tak to musí udělat děti i vnoučata směrem k těm starším lidem, aby oni věděli, že to není žádný trest, ale opravdová láska a že ty projevy lásky byly jen odloženy, ale nebyly ztraceny a že nás to bolí ještě více, než je.
Daniela Řeřichová
Zajímavý článek; já osobně jsem se s tímto jevem nesetkala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%