Zákaz vycházení:
nebezpečná ledovka!

Zákaz vycházení:
nebezpečná ledovka!

2. 12. 2014

Ačkoli portál i60.cz nabádá čtenáře k aktivitě, tentokrát vřele doporučuje: zůstaňte doma. Ledovka ve velké části České republiky už způsobila kolaps dopravy, řadu automobilových havárií i poranění, která lidé utrpěli po pádu na kluzkých chodnících.

Ohroženi jsou hlavně senioři, jejichž případný pád na chodníku může mít fatální důsledky. Stav chodníků a cest, které nejsou odhrnuté, je totiž velmi nebezpečný.

Kromě dopravních nehod ledovka na chodnících a silnicích působí výrazný nárůst počtu úrazů chodců. „Lidé si nejčastěji při podklouznutí zlomí kotník, předloktí nebo si poraní hlavu,“ shodují se lékaři záchranné služby po celé republice. Místní traumatologická oddělení už kvůli zvýšenému příjmu pacientů posilují služby.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody anebo kapičky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především bývá mnohdy naprosto hladká. Oproti náledí vzniká ledovka nejen na cestách, ale i na větvích a podobně. Proto se rozhodně nedoporučují návštěvy parků nebo dokonce lesů.

Jak vypadá situace s ledovkou ve vašem kraji? Lepší se počasí, nebo naopak? Napište nám vaše postřehy do diskusního příspěvku či na chat.

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
V Chomutově teplota kolem nuly, ledovka není, ale SMRÁDEK jako v minulém století :-))
Zdeněk Horenský
Koryčansko - téměř 20 hodin jsme od včerejška byli bez elektrického proudu
Alena Vávrová
Českolipsko - přímo tady kolem ledovka není, ale nevím, jak bylo ráno na silnicích třeba v lesních úsecích. Vlaky měly ráno běžně půlhodinové zpoždění. Odložila jsem cestu ku Praze, tam bylo a dle zpráv stále je - mnohem hůř. Vnučky budou zklamané, že k nim babička s perníčky k Mikuláši nedojela. Uvidíme zítra...
Růžena Antlová
Prostěvovsko elektřina nešla od včerejšího odpoledne do dneška do 12 hodin vlaky nejezdily a stále mají velké zpoždění raději opravdu nechodit ven nejezdit autem necestovat vlakem .
Libuše Křapová
Uherskobrodsko - zatím dobrý, nekloužeme, ale pro jistotu jsme odvolali naši návštěvu u příbuzných ve Vsetíně
Olga Štolbová
Že je ledovka jsem poznala hned ráno, nejen že jsem skoro upadla na prvním schodě, ale přimrzlé víko popelnice se nepodařilo otevřít ani silou. Odpadky jsem nechala raději doma. Dnes jsem ráda, že jsem stará, nikam nemusím a v teploučku u rádia lituju všechny, kteří musí ven z jakéhokoliiv důvodu.
Hana Rypáčková
Zuzko.No to opravdu dali na kraj světa...Mám tam celou rodinu a ani se neptám.Oni už nám ani neříkají detaily.Snacha bourala s dětmi v autě na okruhu /vrazil do ní neurvalec/ a zprávu dali až po vyšetření v nemocnici.U nás ty ledové plotny nejsou,a už padají větší vločky, ne krupka. Dobré boty jsou třeba..Tak nepadejte.
Zuzana Pivcová
Opravuji - autobus přijel
Zuzana Pivcová
Vyjížděla jsem jako obvykle v 5, 50 do práce. Sídlištní autobus pijel normálně, takže jsem ani netušila, co se ve městě děje. Pak jsem jela metrem a teprve na Dejvické jsem slyšela, že je totálně přerušen tramvajový provoz. Dále na Ruzyň už to bylo se zpožděním a nejhůř se šlo po cestičce k vojenskému areálu, kde je archiv. Ještě budeme vzpomínat na Invalidovnu!
Květoslava HOUDKOVÁ
Ledovka Pardubický zásilk. obchod "Magnet 3 pagen" měl (snad i letos má) nabídku nízké zimní obuvi i kozaček, které v podrážce mají zoubky. Jejich otočením do zpětné polohy se vysunou a já jsem na náledí docela bezpečná. Už na jaře jsem se touto obuví "předzásobila". (V obchodech obuví je nemají - škoda!)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 4. týden

Česká populární hudba. Jak dobře ji znáte? To si můžete v průběhu tohoto týdne otestovat v našem vědomostním kvízu.