Ilustrační foto: Pexels
Dušičky nebo Halloween? Dýně je symbol, který rozděluje společnost
29. 10. 2021Někdo se celý rok těší, jak si na podzim udělá z dýní krásné dekorace a považuje je za klasický symbol podzimu. Někdo je naopak zatratil, protože si je spojuje s americkým svátkem, který prý v tuzemsku nemá co dělat.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jindřich Berka
27.10.2022 09:01
MÁM RADĚJI JEŽÍŠKA NEŽ SANTA KLAUSE. ŘÍZEK NEŽ HAMBURGER, ALE POKUD SI DĚTI CHTĚJÍ HRÁT S DÝNĚMI, TAK AŤ SI HRAJÍ S ROSTLINOU NEŽ S MOBILEM!!!!
Felix Julec
31.10.2021 17:56
Ode zdi ke zdi.Za "socíku"jsme museli oslavovat VŘSR.Dnes nám pro změnu podobní aktivisté vnucují Halloween. Proberte se už.Buďme konečně sví.
Zdenka Jírová
30.10.2021 23:47
Ozdobit si zahradu vyřezanými dýněmi není nic jiného, než si hezky ozdobit podzimní zahradu. Dušičky si připomínáme v klidu u hrobů svých blízkých. Jediné, co by se mi nelíbilo, by byly masky v tento den. To už není náš zvyk.
Lenka Kočandrlová
30.10.2021 18:23
Neslavím nepůvodní svátky,pokrmy z dýní jsou výborné, když někdo musí pořád něco slavit,ať si poslouží,my jsme kdysi bývali tlačeni na 1.máj a 17.listopad - a kde je tomu dnes konec....
Vlasta Ledlová
30.10.2021 12:31
O hroby našich zesnulých se u nás staráme po celý rok, nejen na dušičky. A na hrřbitovech vídám i o dušičkách čím dál tím méně mladých lidí. Tak snad tahle hezká tradice vydrží. A že by dýně rozdělovaly společnost jsem do této chvíle nikdy neslyšela. Jíme je, s dětmi jsme z nich vyřezávali ozdoby a užili si u toho spoustu legrace. Jedny podzimní prázdniny jsem strávila s vnoučaty ve Walesu v době Haloweenu. Výzdoba ulic a domů byla neskutečně nápaditá a zajímavá. I někteří lidé chodili po ulicích v maskách. Tam se mi to líbilo, ale u nás si to moc nedovedu představit. Navštívili jsme s dětmi jeskyně a i ty byly patřičně nazdobené. Do jedné z podzemních síní jsem vešla jako první, v přítmí jsem si stoupla vedle kostry a čekala na ostatní. V tu chvíli se kostra otočila a řekla mi: "Hallo". Zařvala jsem tak hlasitě, že v tu chvíli bylo místo plné lidí, vyděšeně sledujících, co se tam stalo. Pán v převleku za kostru se mi moc omlouval a nakonec jsme se tomu všichni společně zasmáli. A moji vnuci se mě od té doby každoročně ptají, jestli k nim nechci přijet na podzimní prázdniny.
Jana Kollinová
30.10.2021 12:28
Společnost nerozdělují dýně, tak to nefunguje, jedinou akceptovatelnou analogií je, že duté hlavy bojují o své místo na slunci. Kdo nevěří, ať k nim běží!
Daniela Řeřichová
30.10.2021 09:29
Myslím, že společnost rozdělují jiné symboly. Přidávám se k Eleně a Marii Ž. Ctím odkaz našich předků nejen o Dušičkách. Starám se o několik hrobů v různých městech. Vedu tak i vnoučata. K dýním mám neutrální vztah, ozdobné používám jako dekoraci, chutnají mi i různé pokrmy.
Elena Valeriánová
30.10.2021 06:59
Na hřbitov chodím často při svých ranních toulkách a když vidím, jak na některých hrobech trčí uschlé připomínky minulých dušiček po celý rok, je mi z toho smutno. Ctím Dušičky jako svátky, ale raději mám ticho hřbitova v jiné dny. Halloween nijak neslavím, dýně používám k vaření. Jednu keramickou dýni mám jako podzimní dekoraci na kuchyňském stole a v ní pro atmosféru zapalují svíčku. Dýně k podzimu patří už svou barvou, ale strašidla a americké pojetí Halloweenu je mi naprosto cizí a docela fuk.
Jana Vargová
30.10.2021 06:05
Přidávám se k těm, co dýňové podzimní šílenství ignorují. Je mi jedno, kde má halloween kořeny. K nám mi nepasuje. Na svoje předky myslím u fotografií, ale hlavně ve vzpomínkách.
Marie Ženatová
30.10.2021 05:38
Velmi ráda se procházím v tento čas hřbitovy a vzpomínám s láskou a úctou na ty mnohé mé příbuzné a známé, kteří mne předešli na věčnost.
A z veliké dýně, kterou mi dovezl škvagr určitě budu mít zavřeno alespoň 20 sklenic výborného kompotu, z druhé půlky si ho budou vyrábět v rodině syna. A protože se letos švagrovi dýně skutečně vyvedly, tak mi dovezl další obrovskou dýni a tu jsem darovala sousedům, kteří ji už zpracovali a dokonce mi ukázali, jakým způsobem to dělali - každý má totiž na konzervování velmi chutného dýňového kompotu svůj originální a určitě výborný recept*
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA