úvodní foto: Pixabay.com
Literární koutek č. 1
2. 11. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
1.2.2022 17:04
Jo, Jindro, to je holt ten pokrok. V ruce chytrý mobil a v hlavě nas.... Honza
Jindřich Berka
1.2.2022 14:35
Dobrý den,
jsem životní optimista a na této vlně to už dojedu, jen pláči jako pedagog nad tím, že jednou nebude knihy nikdo číst, takže se nebudeme hádat co a jak psát. V 7.třídě chytré děti neumí pořádně číst. Proč. Rodiče jim nečtou, oni nečtou ani jejich nebudou číst. Stejné je to se zdravením a úctě ke starším lidem. Budeme se na to dívat k sousedům přes hranice. Jindra
Jiří Dostal
4.11.2021 18:35
:-) Esprit přípisu paní S. P. zaslouží uznání, třebas za ním občas kulhám (za tím espritem :-) ) :-)
Soňa Prachfeldová
4.11.2021 18:19
Mně se tu líbí různorodost myšlenek i názorů. Ten umí to a ten zas tohle. Někdo umí chrlit knihy jednu za druhou, někomu to trvá dlouho. Pokud je kniha dobrá a to člověk pozná , je za tím spousta práce, zkušeností, i hledání informací a pak klobouk dolů před takovým spisovatelem. Íčko je skvělé, že si tu můžeme psát, vyjadřovat své pocity, prostě nezakrnět , je prostě pro všechny, kteří si ještě umí hezky vyplnit volný čas , a spolu komunikovat.
Jiří Dostal
4.11.2021 09:30
:-) Jak zazní v jedné forbíně Horníčka a Wericha o knihovně, kterou je třeba denně
zkontrolovat, jestli už tam není něco o včerejšku: "...jedna kapitola zasmrádne...", "Slovo, pane, slovo!" Dovolil jsem si panu Zelenkovi skoro jen přeskládat větu kvůli logické chybě a v doufání, že si dá majzla, když se pouští na tenký led odbornosti, kde věcná správnost je víc než gramatika. To jenom profesor Sommer
v komedii "Pane, vy jste vdova!" může poučovat z telecího uhnětenou paní Kelettiovou s mozkem Stuarta Hamplea "...můžete mluvit nesmysly, ale gramaticky správně!" Jinak i jako vysloužilý češtinář bývám nedbalý hlavně v interpunkci, protože se nezdržuji příliš korekturou a dnešní pravidla pravopisu
udělala z české syntaxe tak otrocké sekání interpunkce, že se často z rozmaru
o svých čárkách rozhoduji spíš podle frází. Takže bych profesora Sommera
opravil i s tolerancí vůči sobě "Neměl byste mluvit nesmysly, gramatika se pak spraví."
Martin Vrba
4.11.2021 09:15
Oprava: Pane Zelenka - správně Pane Zelenko (5. pád) :) (na ostatní opravy ještě nemám vzdělání)
Martin Vrba
4.11.2021 08:49
Pane Zelenka, tak jsem se s tím jemným pošťouchnutím moc nemýlil, že se nás snažíte tak trochu poučovat a vyvyšovat se nad nás. Člověk, který se ale sám několikrát tady přiznal, že stále dělá dost chyb a je tedy jasné, že kdyby k sobě neměl osobní asistentku paní Ježovou, doktorkou to přes pravopis, (takovým přepychem z nás ostatních nikdo nedisponujeme), že by i jeho „vizitka“ měla na sobě hodně kaněk, tak se pak nesmí dopustit hodnocení druhých větou: „Ať si každý píše jak chce, to je jeho věc a jeho vizitka.“ A to, že si svůj příspěvek ohvězdičkujete, nesvědčí o vaší sebestřednosti, ale jen o nepozornosti, která k našemu věku patří stejně, jako že občas ulítneme v pravopise. Ale máte pravdu v tom, že člověk na sobě má neustále pracovat a každý si může od toho druhého něco vzít, zvlášť, když to nabízí nezištně úplně zadarmo, a využít toho pro sebe a ještě mu tím udělat radost, protože mu to zvedne zase o kousek sebevědomí. :) Jo – někdo je psaním posedlý už od šesti let, jako vy, a někdo si zase odmalička nedokáže odpustit občas do někoho rejpnout. Tak si z toho nic nedělejte a určitě si i Vás také vytisknu, jako koutek paní Ježkové a budu doufat, že mne to napraví. :)
Jana Vargová
4.11.2021 05:58
Zřejmě íčkaři nepíší v duchu teoretické formy a skladby. No a? Kdysi jsem četla knihu od jedné dosud žijící české zpěvačky, a řeknu vám, horší blábol, bez jakékoliv formy, by se jen těžko hledal. Určitě tady nemáme ambice dostat Pulitzerovu cenu, jenom rádi píšeme. I tak se však najdou tací, kteří se rádi poučí, jak to svoje psaní vylepšit. A kdyby se mi to nepovedlo, tak se vůbec nic nestane. Nicméně se na teorii tvůrčího psaní těším.
Jiří Dostal
4.11.2021 05:38
:-) Proč ten foxtrot a předstíraně kulantní kroužení kolem včerejší poznámky z času 15,27, která v jádru není o psaní a literatuře, ale přátelsky poukazuje na věcný nelad, rozpor, nechci-li rovnou napsat hloupost. Jak se říká, udržet myšlenku je těžší než udržet moč a stolici. Co je ve vztahu pojmů "literární tvorba" a "psaní" obecnější? No one´s perfect, ale tříbení bychom si nemuseli zakazovat... :-)
Jan Zelenka
3.11.2021 23:08
Především všem děkuji za jejich komentáře. Opět jsem ale objevil, že jsem hvězdičkoval svůj článek. Stalo se to už po druhé a nejsem si toho vůbec vědom. Tak nevím.
Co se týče obou Koutků. V posledních dvou komentářích se objevila jemná výtka, jako, že já i Věrka Ježková chceme za každou cenu íčkaře poučovat, jak musí psát. Pane Vrbo i paní Nováková, to je velký omyl. Především oba Koutky vznikly na přání administrátora tohoto webu, pana Rašky. Ať si každý píše jak chce, to je jeho věc a jeho vizitka. Tyto Koutky vznikly proto, že i mezi seniory se kupodivu objevují lidé, kteří se i v tomto věku chtějí něco naučit a zlepšovat svůj písemný projev. Těm jsou tyto Koutky určené. A je jich tady drtivá většina. Ostatní ať si píší, jak chtějí. Ostatně, nemusí tyto texty číst a zbytečně se vzrušovat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci