Helenka Vambleki
21.4.2022 14:50
Pro Lenku Kočandrlovou a Magdu Škodovou: Moc mne udivuje, že prý ani jedna nikdy nedostala řetězový dezinformační hoax-např: PROSIM TĚ POMOZ NEMOCNÉMU MIMINKU!! A POŠLI TENTO MAIL HODNĚ LIDEM!! Pak je samozřejmě nebezpečí, že od kamarádky už několikrát hoax dostala, ale ani ho nepoznala a v dobré víře posílala dál všem svým kontaktům třeba varování před nějakým virem, žádost o pomoc popálenému děvčátku, o pomoci pro děťátko s nádorem na mozku, o injekčních jehlách s virem AIDS v sedadlech ve veřejné dopravě, o čipu, který se dostává do těla s očkováním proti covid, o klíčenkách, které dávají na pumpě jako dárek a podle nich vás vystopují zloději, prosba o krev pro XY, prosba o záchranu štěňat, upozornění na telefonní číslo, které nemáme zvedat, varování, že si nemáme na Fb přidávat přítele XY.
Tak znova radím otevřít web: www.hoax.cz a podívat se na dezinformační maily, které stále stovky uživatelů přeposílají dál a dál
Jana Kollinová
21.4.2022 13:15
Paní doktorka shromáždí publikovatelné informace možná v seniorském věku. Článek je placebo na řešení současných problémů seniorů. Sorry!
Jitka Caklová
21.4.2022 12:11
Nejcennější je moudrost získaná z vlastních životních zkušeností. Strach o kohokoliv a z čehokoliv je zhoubný, stejně jako posuzování a odsuzování, včetně sebe samé. Ničemu ani nikomu tím nepomohu. Vše, co jsem v životě dělala, dělala jsem v dobré víře a nemá cenu se posuzovat a odsuzovat, pokud to po létech vidím v jiném světle.
Magda Škodová
21.4.2022 11:42
On se ve spoečnosti, a často již i v rodinách, rozmohl takový nešvar - senior = id**t případně ještě něco horšího. Takže musíme být ze všech stran poučováni a vedeni jen a jen k té správné pravdě. Za těch "pár" let, které jsme na tomto světě zatím strávili, se výklad historie tolikrát změnil, že dost těžko můžeme věřit historii vzdálenější. A většina seniorů, pokud opravdu nejsou úplně mimoni, si pamatuje a umí najít a vytřídit ty správné informace. A nevím, co znamená například takový řetězový mail - jsou to fotografie z třídního srazu, vánoční a jiná blahopřání? Pokud mi tedy něco takového přistane v e-mailové schránce, tak to jsou různá "poutavá" videa od lidí, které znám a rovnou je mažu. Nejsou to obrázky z války, ale třeba rozkošné přírodní úkazy...
Anna Potůčková
21.4.2022 11:19
Velmi zajímavý článek. Určitě se nejen senioři nedají hodit do jednoho pytle. Každý člověk je jiný, každý člověk má svůj názor na konkrétní událost. A každý hájí tu "svoji" pravdu, byt by se o tom někdy dalo pochybovat, zda ta jeho pravda je opravdu pravda. A pamatuji si slova své maminky, která kdysi řekla, že jak si mají porozumět národy, když si neporozumí mnohdy Ti nejbližší. Tohle znám bohužel i ze svého vlastního života
Helenka Vambleki
21.4.2022 10:58
Nikdo nežije podle pravítka, každý jsme individualita. Nehažme všechny seniory do jednoho pytle. I mezi námi jsou senioři s politickým přehledem, dodržují pravidla přeposílání e-mailů a neposílají hromadné e-maily, kde se najde i stovka dalších adres. A samozřejmě jsou i ti opační, kterým to můžeme vysvětlovat a stejně to příště zase udělají. Co se HOAXŮ týká, každý rozumný si může cokoli podezřelého zkontrolovat na www.hoax.cz :) Některé stupidní hoaxy se drží při životě několik let a vždy se najdou tací, co ho klidně znova přepošlou dál.
Lenka Kočandrlová
21.4.2022 10:53
Nikdy jsem nedostala ani nikomu neposlala nějaký řetězový mail,žádný hoax. Ani neznám nikoho,kdo by něco takového dostal....No,asi to bude něco z pohádky: Jdi tam - nevím kam,najdi to - nevím co...Nyní mi nejvíc vadí ,že se děje něco jako normalizace,smí se mít jen jeden schválený a předepsaný názor. Máš-li jiné názory,tak ti patří jen vyhodit z práce,zavřít, poslat do...,upálit....Jak smutné....
Danka Rotyková
21.4.2022 10:03
I tady nelze mluvit všeobecně o seniorech. Jsou stejní jako byli dříve - dobří, přející i nedobří a nepřející. Sama to vidím a slyším kolem sebe, až z toho mám občas těžkou hlavu. Nic s tím ale nenadělám. Vím, že příště si musím dávat pozor na to, s kým mluvím a podle toho volit téma.
Soňa Prachfeldová
21.4.2022 09:56
Kdo by se nebál o své rodiny i o sebe? Co prožívají ukrajinští běženci, musí být strašné, přesto s vypětím vůle chrání své děti a doufají, že se setkají zase s rodinou. Válka je hrozná, vím z vyprávění mých prarodičů, jaký měli krušný život opravdu v chudobě. Přesto nepozbývali naději i optimizmus, měli děti, měli pro koho žít. Anonymní vyjadřování na soc.sítích je děsné, někteří mohou něčemu i uvěřit a šířit dál. A nedivme se potkáváme se všude s takovou masáží, že je lépe jít od toho pryč a zachovat si klidnou hlavu. Natož vyvolávat hádky v rodině, nebo mezi přáteli. Ale neberme si svůj názor, jen by neměl být založený na fámách a lžích. Ano někdy jsou senioři vylíčeni jako ti hloupější, naivnější, není to tak. Všude i mezi mladými existují rozdíly, to neznamená, že by se měli ti, či oni zesměšňovat. A když se podívám do minulosti na své mládí, na své rodiče i prarodiče, máme se opravdu mnohem mnohem lépe, to se nedá srovnat. Modlím se, ať už přestane to šílené vraždění životů.
Jana Šenbergerová
21.4.2022 09:08
A přitom by stačilo tak málo. Uvědomit si že: "Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy." Pochybuji o tom, že by si někdo přál umřít mladý a zdravý jen proto, aby někdy v budoucnosti nemusel umřít starý a možná i nemocný, nebo dokonce bezmocný.