Po čtyřiceti letech tvořím skalku podle toho, co se líbí rostlinkám, ne, co se líbí mně, říká skalničkář Stanislav Čepička
Skalničkář Stanislav Čepička. FOTO: Alena Tollarová

Po čtyřiceti letech tvořím skalku podle toho, co se líbí rostlinkám, ne, co se líbí mně, říká skalničkář Stanislav Čepička

3. 5. 2022

První skalničky zasadil v roce 1981. Dnes jeho skalku, která čítá kolem sedmi set druhů rostlin, jezdí obdivovat skalničkáři z celého světa. „Skalka je moje láska. Věnuji jí veškerý svůj čas, mám ji i místo televize, říká pětasedmdesátiletý Stanislav Čepička z Radotína.

příroda zahrada
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
To je nádhera a moře práce. Krásný koníček.
Jan Zelenka
Skalky jsou krásným doplňkem zahrady. Moc pěkný článek. Když jsme bydleli v Krásné Lípě, měli jsme zahradu 20 arů. Během dvou let jsme ji přetvořili - všude trávník, skalky, suché zídky, březový hájek, kde rostly houby. Na naši zahradu se lidé chodili dívat. Takže k tomuto tématu mám vztah.
Dagmar Bartušková
Nádhera!
Marie Ženatová
Díky moc za obdivuhodnou skalku* a hluboký obdiv k panu Čepičkovi. Před léty jsem měla dvě menší skalky a tak velmi dobře vím, co daly práce.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nádherná skalka, také se snažím na chatě udržovat takovou malou skalku, ale moc se mi to nedaří. Přes zimu mi většina rostlinek zahyne. V neděli jedu zase nějaké skalničky zasadit.
Marcela Pivcová
Škoda, že jsem se nemohla tohoto výletu zúčastnit, skalky se mi vždy moc líbily. V osmdesátých létech, tedy v době, kdy jsem bydlela v Jižních Čechách, jsem měla na zahradě menší skalku. O kytičky jsem se starala, avšak za krátký čas jsem se přestěhovala do Prahy a skalka postupně přestala existovat. Nyní se snažím za pobytu v Jižních Čechách alespoň vzkřísit na chalupě jinou opuštěnou skalku - zatím s nepříliš velkým úspěchem.
Hana Polednová
Honzo, mám radost, že jsem si díky Tobě mohla tuto skalku prohlédnout a osobně poznat pana Čepičku. Obdivuji ho a přeji mu, aby mu skalničky dělaly stále hodně radosti a mohl si jich ještě dlouhá léta užívat.
Marie Měchurová
Krásná skalka. Taky se o ní snažím, ale zdaleka ji nemám takovou jako pan Čepička. Možná za 40 let. To musel být zážitek!!
Alena Vávrová
S obdivem a díky přeji p. Čepičkovi stálé zdraví a elán, aby se mohl ještě dlouho těšit ze svého životního díla - skalky.
Jana Jurečková
Krásná záliba, pod jejím povrchem se skrývají stovky hodin mravenčí a poctivé práce. Ne každý by to zvládl. Nedaleko našeho domu má paní také skalku, jen docela malou a já se u ní zastavím, když jdu kolem. Je to ale jen zlomeček skalky, kterou má pan Čepička. Vybudoval ji s respektem a láskou, to prostě nezapře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%