Skalničkář Stanislav Čepička. FOTO: Alena Tollarová
Po čtyřiceti letech tvořím skalku podle toho, co se líbí rostlinkám, ne, co se líbí mně, říká skalničkář Stanislav Čepička
3. 5. 2022První skalničky zasadil v roce 1981. Dnes jeho skalku, která čítá kolem sedmi set druhů rostlin, jezdí obdivovat skalničkáři z celého světa. „Skalka je moje láska. Věnuji jí veškerý svůj čas, mám ji i místo televize, říká pětasedmdesátiletý Stanislav Čepička z Radotína.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
4.5.2022 09:19
Skalky jsou krásným doplňkem zahrady. Moc pěkný článek. Když jsme bydleli v Krásné Lípě, měli jsme zahradu 20 arů. Během dvou let jsme ji přetvořili - všude trávník, skalky, suché zídky, březový hájek, kde rostly houby. Na naši zahradu se lidé chodili dívat. Takže k tomuto tématu mám vztah.
Marie Ženatová
4.5.2022 05:24
Díky moc za obdivuhodnou skalku* a hluboký obdiv k panu Čepičkovi. Před léty jsem měla dvě menší skalky a tak velmi dobře vím, co daly práce.
Jarmila Komberec Jakubcová
3.5.2022 21:30
Nádherná skalka, také se snažím na chatě udržovat takovou malou skalku, ale moc se mi to nedaří. Přes zimu mi většina rostlinek zahyne. V neděli jedu zase nějaké skalničky zasadit.
Marcela Pivcová
3.5.2022 20:56
Škoda, že jsem se nemohla tohoto výletu zúčastnit, skalky se mi vždy moc líbily. V osmdesátých létech, tedy v době, kdy jsem bydlela v Jižních Čechách, jsem měla na zahradě menší skalku. O kytičky jsem se starala, avšak za krátký čas jsem se přestěhovala do Prahy a skalka postupně přestala existovat. Nyní se snažím za pobytu v Jižních Čechách alespoň vzkřísit na chalupě jinou opuštěnou skalku - zatím s nepříliš velkým úspěchem.
Hana Polednová
3.5.2022 18:43
Honzo, mám radost, že jsem si díky Tobě mohla tuto skalku prohlédnout a osobně poznat pana Čepičku. Obdivuji ho a přeji mu, aby mu skalničky dělaly stále hodně radosti a mohl si jich ještě dlouhá léta užívat.
Marie Měchurová
3.5.2022 17:25
Krásná skalka. Taky se o ní snažím, ale zdaleka ji nemám takovou jako pan Čepička. Možná za 40 let. To musel být zážitek!!
Alena Vávrová
3.5.2022 14:51
S obdivem a díky přeji p. Čepičkovi stálé zdraví a elán, aby se mohl ještě dlouho těšit ze svého životního díla - skalky.
Jana Jurečková
3.5.2022 13:14
Krásná záliba, pod jejím povrchem se skrývají stovky hodin mravenčí a poctivé práce. Ne každý by to zvládl. Nedaleko našeho domu má paní také skalku, jen docela malou a já se u ní zastavím, když jdu kolem. Je to ale jen zlomeček skalky, kterou má pan Čepička. Vybudoval ji s respektem a láskou, to prostě nezapře.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA