Dodávky potravin z USA. FOTO: Vojenský historický ústav
Burákové máslo, rajčatový džus… Pomoc, která komunistům vadila
23. 11. 2022Když se řekne UNRRA, osmdesátníci a starší se začnou usmívat. Vzpomínají, jak v dětství, v prvních poválečných letech poprvé okusili dobroty, které neznali. Potravinová pomoc z Ameriky mnohým dodnes utkvěla v paměti, přestože se o ní svého času přestalo mluvit.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
24.11.2022 12:11
Promiňte, ale myslím si, že zařazení poválečného Československa do evropských zemí, kde byl hlad, šířily se nemoci a bylo válkou zničené hospodářství, je značně nadsazené. Vím z archivní dokumentace, co byla UNRRA a co měla za úkol a že do ní byli zapojeni i naši političtí představitelé. Naše maminka měla pro zajímavost schovanou nějakou malou konzervu a otvírač na konzervy s kolečkem. Ta humanitární pomoc se týkala hlavně Německa a samozřejmě měla politický podtext. Něco jiného byl později Marshallův plán - nabídka hospodářské pomoci v době extrémního sucha, který byl u nás poúnorovou vládou odmítnut. Ale to už sem nepatří. Chtěla jsem napsat, že nějaké džusy, arašídové máslo místo másla, čokoláda a žvýkačky by hladovějícímu Československu asi moc nepomohly.
Martin Vrba
23.11.2022 15:53
Tak já jsem dokonce zažil i pozdější dobu, kdy kolem roku 1962 - 1965 mnoho dětí se nechávalo "ostudně obdarovat" od západních turistů, kteří vyhazovali žvýkačky z oken autobusů při příjezdu a fotili si je. Ve škole se to vyšetřovalo a hrozila za to snížená známka z chování. Já dráždil učitelky tím, že jsem předstíral žvýkaní jen pohybem úst a když jsem byl poslán k odpadkovému koši, tak jsem samozřejmě neměl co vyplivnout. Ale když pak později byla vyráběna (snad v nějaké licenci) naše první velice známá žvýkačka PEDRO - dat jsem už žvýkal a moje děti také. Můj vnuk už žvýká západní (ne jsou z Číny) žvýkačky zcela bez postihu, ale brzy mu ty z Číny tak zakážou. :)
Marie Hellebrandová
23.11.2022 11:59
Narodila jsem se koncem roku 1945 a mezi moje pravzpomínky patří malé khaki konzervičky s obsahem žluté barvy a lahodné chuti.Prý v nich býval broskvový nebo ananasový kompot.
Soňa Prachfeldová
23.11.2022 10:19
Ani maminka a příbuzní ne. Možná do bývalých Sudet nic nepřišlo,.
Jitka Caklová
23.11.2022 10:13
Doplnění: .....přišli na Štědrý den komunisti, všechno jim, tedy krom tří dětí sebrali.
Jitka Caklová
23.11.2022 10:07
Naše rodina od UNRRY nic nedostávala. Možná proto, že rodiče "ve správný čas nestáli na správné straně". Brali se dva měsíce po skončení války, a protože maminka byla služka a tatínek synek z chalupy, byl za neposlušnost vyděděn. Díky pracovitosti měli za čtyři roky zavedené hospodářství, nezatížené dluhy a přišli komunisti. A protože se opět nepostavili na správnou stranu, zase od nikoho nic nedostali. Dnes jsou obchody plné "šmakulád" a co. Dnes je marasmus na celém světě a nepomůže nám ani svěcená voda. Vzpomínek se nikdo nenají. K smíchu, nebo k pláči?, každý si může vybrat :-) - :-( - :-) - :-(
Hana Rypáčková
23.11.2022 08:55
Sestra měla schované žvýkačky a když mi jednu dala žvýkat, plivala jsem ji...Když mi byl rok , to mi vyprávěla maminka, už se nesměla pomoc z USA odebírat, ale prý nám Rusko kvůli suchu a neúrodě dalo pšenici. Balíky ale stále přicházely na udané adresy. Dostávali jsme dobroty od sousedů, co jim maminka šila , no spíš přešívala..
Libuše Křapová
23.11.2022 08:37
Já to už osobně nezažila. Ale mí starší příbuzní ano, nejvíce vzpomínali na tu čkokoládu :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA