Jan Zelenka
15.2.2023 20:19
Článek na mne působí až depresivně. Asi bych tou správnou babičkou nebyl.
Eva Kopecká
15.2.2023 19:30
Až teď ve zralém věku skutecne plně chápu ty rozdílné názory mezi generacemi. Moje matka i tchýně byly zaměstnané a nehlídaly, ale nic jim nebránilo, aby do všeho mluvily. Podotýkám, že můj pracovní výkon v rodině se dvěma dětmi se naprosto nedal srovnat s výkonem mé dcery jedno dítě a snachy nula dětí. Já měla nakoupeno, upečeno, uvařeno, uklizeno, vypráno, vyžehleno. Bonus - velká zahrada a já jako na ní sám voják v poli. Zda to bylo správné? Jistěže ne. Dělala jsem to, protože mi nic jiného nezbývalo. Jestli jsem chodila do práce či byla na mateřské, je zcela vedlejší. A tak když mojí mladí, unavení z práce, mi dneska řeknou, proboha, co ty všechno stihneš, kde bereš energii, moudře mlčím. Mám trénink, jaký oni nezažili a nepochopí. Že ale do ničeho nemluvím, to oceňují. Jak jsem zjistila, nejenom mezi sebou, ale i před svými vrstevníky, kteří mají s rodiči spory...
Marie Novotná
15.2.2023 14:55
Copak copak, asi tady byly něčí "zlaté" rady z dob, kdy se dětí zbavovalo od půl roku do jeslí a dával se jim cumel v medu, odmítnuty a autorka si teď vylévá zlost protože si dcera/snacha drze dovolila vymezit své osobní hranice? ta ukřivděnost a zahořklost z článku jen kape
Nelly Kárníková
15.2.2023 09:04
Autorce chci poděkovat za úžasný a stoprocentně pravdivý příspěvek. Mlčet, kývat, přežít.
Hana Čadová
15.2.2023 08:34
Ano, ano. Děťátko nemusí mít pevný řád. Chodit spát kdy on chce, třeba ve dvě v noci a spát do deseti. To mamince vyhovuje. Ve třech letech dítěte mamince připadá divné, že chůva učí dítě chodit na nočník. Kojit do 5ti let je také v pořádku a je to pro dítě to nejlepší. Někdy se člověk nestačí divit. Naštěstí toto v naší rodině není, zažila to příbuzná.
Naška Lužná
15.2.2023 07:35
Dobrý den, připadá mi, že autorka viděla dítě z rychlíku a nebo psala tento článek jako ironií...s vnoucka vychovávám jako kdysi jeho maminkou, a jezdí ke mně rád,..a to je pro mě podstatně.
Jitka Caklová
15.2.2023 07:08
Doplnění: Před padesáti lety, v šesti měsících.............., je stejné jako dnes výchova mobilem ...........
Jitka Caklová
15.2.2023 07:01
Při pomyšlení, kdo vychoval rodiče mých vnoučat, tak bych při hodnocení výchovy vnoučat byla obezřetná. "Nevýchova" neznamená nechat dítě růst jako dříví v lese, stejně jako "výchova" není drezura. Bydlím u cesty a vidím. Maminka jde s dítětem na vycházku, celou cestu se věnuje mobilu a když dítě upadne, tak ještě plačící dostane přes zadek se slovy, "Prosímtě můžeš mi říct , kdo to má furt prát?" Tak jestli tohle je výchova, tak já jsem papež. V šesti měsících jesle, pak školka, škola ................. je stejné jako výchova mobilem, NTBukem, televizí a kontakt s mámou a tátou naprosto minimální.
Miloslava Richterová
14.2.2023 20:30
pro DK: mám podobné zážitky, také měl vnuk ve třech letech sám přijít na to, jak je to s tou hygienou, a jiné... uškodilo to nejvíce jemu.
Dana Kučerová
14.2.2023 19:51
Dobrý den
děkuji za skvěle napsaný článek a hlavně za poslední větu. Moje dcera se shlédla v "Nevýchově" a celá rodina je z toho úplně vykolejená. Vnučka je moc šikovná, ale plno věcí si vynucuje křikem. K tomu jsem poučovaná, co mohu a co nemohu říkat. Výsledkem je, že si nejsem nikdy jistá, jak se mám zachovat, aby se to dceři líbilo. Ve 3,5 letech vnučka ještě kadí do kalhot a dle vyjádření je to správné, protože ona dospěje k tomu, že si na záchod řekne. Minule byla ve špinavých kalhotách 4 hodiny, protože čekala na maminku, až přijde domů. Nesmí se říct, že se to nedělá. Takže mlčím, přijímám, ale uvnitř mě to štve a mrzí. Vychovala jsem tři děti a myslím, že dobře. Ty současné nám skáčou po hlavě a ještě jim za to máme děkovat.
Načíst starší příspěvky