Oldřich Čepelka
1.5.2023 21:03
Dobře vy!
ivana kosťunová
1.5.2023 15:38
Ale koukám, že už je to vyluštěné - nevadí, aspoň jsem trochu potrápila mozek. Nervstvo- to je to, co jsem nevěděla, :))
ivana kosťunová
1.5.2023 15:32
1. Kočce,řeznictví, lehce, klnout, polstrovaný, 2.Zdrhnout, brnkl, prskl,zvěrstvo, vrzl, pekařství,zozcvička, zplstnatění, rozstřel. Jedno nevím, ale třeba mě ještě něco napadne.
Oldřich Čepelka
30.4.2023 15:40
Zuzko, Marcelo a Jano, dnes i Vlasto - velká pochvala! Je viděšt, že jste (jsme) neztratili znalost češtziny ani cit pro ni. Včera jsem někde četl "viset" a "nabít" místo "nabýt". Smutné. Píšu článek na téma "já a čeština", doufám jen originální případy z mého bohatého jazykového života. Pokud možno nebudu psát, co jsem zaslechl jinde, např. že slovo město se skloňuje "město, toběsto, jemusto, námsto, vámsto, jimsto". To je dobrý vtip, ale není to nechtěný překlep. Těch jsem měl spoustu. Třeba když jsem chtěl napsat pecka, ale místo klávesy E jsem se trefil vedle...
Zuzana Pivcová
30.4.2023 13:16
Oldřichu, a pochvala nebude? :-D :-D
Oldřich Čepelka
30.4.2023 08:52
Chudáci cizinci, co, tohle vyslovovat. Já tady jen okopíruju, co jsem k tomu měl a většinou máte totéž.
CČ → lecčems
CTV → např. kadeřnictví, řeznictví, proroctví, letectví
HC → lehce, chceme
KLN → klnout
LSTR → vypolstrovat
RHN → zdrhnout
RNKL scvrnkls → Prst scvrnkl hrst srst(i)
RSKL → prskl
RSTV → vrstva, čerstvý
RVSTV → nervstvo
RZL → zmrzlina
ŘSTV → např. pekařství
ZCV → zcvoknout se
ZPLS → zplstnatět
ZST → rozstřílet
Vlasta Ledlová
30.4.2023 08:12
Díky za zajímavou slovní rozcvičku. Podařilo se mi najít slova na všechny shluky kromě KLN. Nakonec jsem to vzdala a našla na Googlu slovo klnout. Teď jsem zvědavá na vaše rozluštění.
Zuzana Pivcová
29.4.2023 19:39
My jsme s Marcelou zjistily, že tu napsala příklady Jana, ale opravdu jsme je nečetly a šly hned na článek. Daly jsme hlavy dohromady a vymyslely (v několika případech je víc možností) tyto příklady: Racčí, proroctví, lehce, klnout, polstrovat. Drhnout, brnkl, prskl, bratrstvo, nervstvo, brzlík, vinařství, rozcvička, zplstnatět, bezstarostný.........P. S. vybavila jsem si slovo klnout ve smyslu lát někomu (staré slovo), Marcela řekla proklínat ho.
Jana Kollinová
29.4.2023 16:15
Máte recht! :-)
Oldřich Čepelka
29.4.2023 15:23
Ale odklon to není (KLN) a pár zůstalo nevyluštěných...
Načíst starší příspěvky