Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Daniel Kraus
31.8.2023 13:08
Myslím, že z této velmi nepříjemné situace jsou existuje jen jedna cesta. Sepsat závěť a s jejím zněním dopředu seznámit všechny potenciální dědice.
Osobně bych doporučil ke zvážení ještě jednu možnost. Jsem si ale vědom, že je to něco, co hlavně po psychické stránce nedá každý - Jde o variantu, že vše, co je možné prodat už za života, především tedy nemovitosti, ale třeba i některé umělecké předměty, prostě prodat. U nemovitostí ovšem s výminkou jejich neomezeného užívání současnou majitelkou až do její smrti. A klidně první nabídka může jít dovnitř rodiny.
Tímto krokem se paní uvolní hotovost, kterou může volně užívat ke svému prospěchu, aniž by byla odkázaná na platby penze a současně je možné podělit z těchto peněz ty, kteří projeví méně zjištnosti, větší empatii a nebo alespoň budou poskytovat potřebnou péči, pokud by byla nutná. No a pokud se nebude starat rodina, potom se z těchto peněz takřka bez omezení budou moci hradit potřebné služby poskytované komerčními subjekty.
Jitka Caklová
31.8.2023 12:47
Dědictví je pro mě "velká neznámá". Jsem dcerou "kulaka". Vyrůstala jsem se třemi bratry, neměly jsme babičku ani dědu, takže jsme nikdy nic nedědili. Nahospodařený majetek byl majetkem soudržné rodiny. Když zemřel tatínek, zřekly (děti) jsme se dědictví ve prospěch maminky. Když zemřela maminka, zřekly jsme se majetku ve prospěch nejmladšího bratra, který začal v mezidobí hospodařit a kdyby měl tři sourozence z takového majetku vyplácet, udřel by se. Láska k bližnímu má mnohem větší hodnotu, než jakýkoliv majetek ♥♥♥
Jarmila Komberec Jakubcová
31.8.2023 11:24
Když odejde manžel, tak notář k řízení pozve nejen vdovu, ale i děti zůstavitele, které mají ze zákona nárok na část majetku po svém otci. Protože jste obdržela veškerý nemovitý i movitý majetek, museli se vaše děti ho vzdát ve váš prospěch. Vše záleží na domluvě mezi vašimi dětmi a vámi jak se majetkově vyrovnáte. Pokud existuje závěť zůstavitele, řeší se pak vše podle ní. Nebo mohl váš manžel ještě před úmrtím darovat nemovitosti jiným osobám či vám. Tento majetek pak není součástí dědictví.
Barbora Barrová
31.8.2023 10:55
Pane Jiráku, všechno by jim paní měla darovat? To je tedy rada nad zlato :)
Nicméně není jasné, jak paní vyřešila dědictví, že všechno po manželovi zdědila ona. Určitě musely část majetku zdědit i dcery. Takže tam je nejspíš problém domluva.
Margita Melegova
31.8.2023 10:29
Notarem dobre pripravena zavet vyresi vsechno, mame ji uz 6 let, vsichni jsou s ni srozumeni a je klid v rodine.
jan jirak
31.8.2023 10:23
nechte jim to přepsat a nechte si doživotní úžívání, nebo udělejte závěť u notáře. at mají překvapení až umřete.