Ilustrační foto: Pexels
Domácí knihovna. Pro mladé spíše přežitek, pro starší nezbytnost
8. 2. 2024Mít doma knihovnu patřilo k výsadám vzdělaných a lépe situovaných rodin. Nyní v mnoha bytech knihovny nenajdeme. Což ale neznamená, že by Češi nečetli a neměli ke knihám vztah. Naopak.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
10.2.2024 15:27
Paní E.V. Já umím číst velice rychle,tak mi to zabere třeba 3 hodiny na dvě knihy - tenčí,časopisy jako Vlasta a pod. mám přečtené komplet za 3/4 hod. Mezitím si luštím křížovky a pod. Je pravda,že v zimě čtu více než v létě,kdy mám ještě zahradu.
Dana Divišová
10.2.2024 10:06
Knih máme spoustu, naštěstí máme dost velký byt. Ale přesto se do knihovny nevejdou a jsou i ve skříňkách. Čtu většinou na podzim a v zimě za dlouhých tmavých večerů. Dostávám knihy k narozeninám i Vánocům. Co s nimi jednou děti budu dělat, netuším. Snad budou číst jednou v důchodu, protože v současnosti pořád pracují a ve volném čase si užívají život.. Nejvíc čte můj zeť-cizinec. Introvert.
Elena Valeriánová
9.2.2024 15:54
Paní Kočandrlová, Vy za den přečtete jednu až tři knihy k tomu noviny a časopisy. Tak to Vás obdivuji. Čtu hodně a několikrát za život jsem přečetla za jediný den nějakou knihu, ale to bylo vždy, když jsem byla upoutaná na lůžko třeba v nemocnici nebo doma. Ale denně? To bych nic jiného nestíhala a nežila.
Lenka Kočandrlová
9.2.2024 15:07
Neumím si ani představit,že bych neměla co číst! Knihovniček máme doma několik, já v pokoji mám 3,všude po baráku máme další knihy volně ložené, na půdě v kufrech, a ještě k tomu mám tři hromádky knih extra - to jsou z knihoven - tří různých. Denně musím přečíst jednu,až 3 knihy,k tomu ještě noviny a časopisy....Nejstarší knihu ,co si tak pamatuji,mám Přírodopis pro nižší reálné školy,vydaný 1862 v Praze. Nejsou tam žádné obrázky,ale všechny důležité názvy jsou v závorce i německy. Tehdy se studenti naučili poměrně dost zajímavých věcí o zvířatech,rostlinách i kamenech. Já nedokážu jít okolo knihobudky,aniž bych si tam prohlédla všechny knihy : většinou si aspoň jednu odnesu domů. Pro mne nemá smysl si kupovat knihy,obvykle je čtu jen jednou. Obzvláště zajímavou si koupím,asi tak 3 za rok,spíše o historii K.Var a okolí, ne beletrii.
Hana Rypáčková
9.2.2024 08:35
Kniha je můj nejlepší přítel. V naší rodině si každý najde chvilku pro knihu. Ano, velké knihovny ubývají, jen u mých vrstevníků se knihy najdou všude, i ve staré lednici.. Knihy se ale jen nečtou, ale i poslouchají. Na webu Knižní závisláci se najde spousta mladých lidí, co si zařizují knižní koutek. Je mi to milé, ale taky je třeba sledovat, co čtou. Není to klasika, epika, lyrika a drama a detektivky, jako za našich mladých časů, ale psycho, , thrillery a horory.. Taky dnes si může knihu napsat a vydat , kdokoli. Takže výběr je docela těžký. Je mi líto vyřazených knih, které končí v knihboxech. Ale stále lepší než v kontejnérech. Za mne, papírová kniha je mi nejmilejší. Jen aby sloužil zrak. Ale dostala bych od lékaře potvrzení a výběr audionahrávek má knihovna v oddělení pro slepce velký.
Naďa Šarounová
9.2.2024 00:05
Už nějakých 20 let jsem členkou Knižního klubu, do městské knihovny patřím od osmdesátých let :-) jen po přestěhování se mi do paneláku naše celá knihovna zkrátka nevešla. Ale stejně, když si něco chci přečíst a knihovna to nemá, koupím si ji - no a když by zabírala místo v té natřískané knihovničce doma, putuje do Knihobudky. I tam se dá někdy "ulovit" skvost, vážně! Díky rodičům nás děti četba nikdy neomrzela, moje dcera je v tomhle pokračovatelkou rodinných tradic. :-)
Daniela Řeřichová
8.2.2024 22:24
Ještě jednou poděkování za pěkný článek, který inicioval tolik upřímných vyznání lásky ke knihám. A speciální poděkování Eleně V., která svým hlasem zprostředkovává tajemství krásné literatury klientům domova pro seniory. Velký respekt před tvou smysluplnou činností, Eleno. :-)
Elena Valeriánová
8.2.2024 21:58
Knihy miluji celý život. A to jsme v dětství knihy doma neměli, prostě na ně nebylo. Ale když jsem se naučila číst, začala jsem chodit do místní knihovny. To bylo v roce 1960 a chodím tam dodnes. A ráda. Už spoustu let jako VIP čtenář. Doma mám obsáhlou knihovnu a lásku ke knihám jsem předala i svým dětem a vnoučatům. Jsme čtenářská rodina. A ve všech třech našich domácnostech jsou knihy a knihovny. Jinak souhlasím s názorem, že není třeba překrucovat to, co si všichni pamatujeme.
Marie Faldynová
8.2.2024 21:54
Čtu ráda, knihy si kupuji i půjčuji v knihovně. Dcera i syn mají knihovny a čtou i dětem, na dětské knihy syn nedávno přidával police. Děkuji Bohu, že na čtení vidím ve svých 73 letech, kdybych číst nemohla, moc by mi to chybělo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA