Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Eva Pokorná
23.7.2024 08:49
Pro mě je mirabelka "rodinný strom, máme ji na chalupě a dokonce jsem si kdysi plánovala dovolenou na dobu, kdy plody dozrávaly. Manžel sbíral do konve na mirabelkovici a já mohla vařit marmeládu. Můj tajný tip: do marmelády přidejte badyán, jak to dělají ve Francii.
Dušan Brabec
22.7.2024 12:28
Mirabelky alias špendlíky jsou vynikající a letos jich je neuvěřitelná nadúroda. A jsou různých chutí i vodnatostí. Mám je rád jak sbírané pod stromy, tak opatrně trhané ze stromu, tak jako marmelády, rozvařené tekuté apod.
Dana Puchalská
21.7.2024 20:03
Máme je rádi. Tady v okolí je spousta
stromů s
mirabelkami,ale
nikdo je neočeše a končí na zemi. Je to podle mě veliká škoda.
František Palacký
21.7.2024 10:53
Mirabelky jsou skvělé, každý rok je manželka zavařuje a dělá z nich skvělý džem.
A jak tady někteří píší, že je to špendlík, tak to není správný název. Špendlík je dnes již dost vzácné ovoce, které vypadá jak švestka, zralé je hezky žluté a je vynikající na všechny způsoby.
Miloslava Richterová
21.7.2024 09:05
Neproklinejte, nelitujte se a hlavně ji neničte,
odvezte to do palírny a uvidíte :-)
Marie Seitlová
20.7.2024 12:31
U nás se žlutým mirabelkám říká špendlíky. Marmeláda z nich je výborná, všichni ji mají rádi. Měla dva mohutné stromy kamarádka a já jsem je od ní dostávala. Bohužel zemřela a dům se prodává a už špendlíky nejsou, velká škoda.
Jana Kollinová
20.7.2024 12:13
Nevzpomínám si, že by se u nás někdy zpracovávaly mirabelky, ale byly vidět občas někde v zahradě nebo u řeky, stejně tak jako plané meruňky nebo švestky. Možná si pletu mirabelku se špendlíkem, nepoznám rozdíl.
Věra Lišková
20.7.2024 10:20
Stvořit dobrý džem z mirabelek se mi nepodařilo. Jejich tepelnou úpravou a přidáním cukru přijdou o poslední zbytek své chuti.
Marie Ženatová
20.7.2024 07:07
Když někdy na opuštěné cestě potkám "mirabelku", tak v duchu už přímo jásám za jejich osvěžující i když nakyslou - ale velmi osvěžující chuť *
Jana Šenbergerová
20.7.2024 06:45
Ty jsem vždycky milovala, právě natrhané a snězené hned pod stromem. Nacpala jsem jimi kapsu na kole a cestou si na nich pochutnávala. Dnes už na ně narazím v přírodě málokdy. Dříve lemovaly nejednu cestu. Při pohledu na fotky cítím jejich vůni i chuť na jazyku. Díky!
Načíst starší příspěvky