Úvodní foto: Jan Zelenka, koláž v textu Pixabay.
O jednom metérovi
10. 1. 2025
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
10.1.2025 14:20
Smutná pravda, paní Kollinová. Musím ocenit, že ta úžasná ruská klasika se zrodila v nepřátelském až ovzduší carského absolutismu. A postupně přešla až k obyčejným lidem. A k zajímavému fenoménu, speciálně v ruské klasice, k postavě - lišnyj čelověk - zbytečný člověk. Ale nechci tu rozvádět velkou diskusi.
Jana Kollinová
10.1.2025 13:46
Naše generace byla ovlivněna díly literárních klasiků, ruské nevyjímaje, a ve svých osmdesáti letech se nedokážu smířit s tím, že současná turbulentní "multikulti" invaze deformuje estetické vnímání umění a snaží se je použít jako jeden z nástrojů svých polických ambicí.
Jan Zelenka
10.1.2025 12:53
Paní Vargová, promiňte mi to až důvěrné oslovení, ale jsem moc rád, že v oblibě ruské klasické literatury nejsem sám. Přidala se i paní Straková. Bude nás určitě víc. Mám této literatury celý celý velký regál ve své knihovně. Kdysi dávno jsem je kupoval v antikvariátu po pětikoruně. Krásná vazba a nakladatelství J. Otty, kolem roku 1900. V jedné své knize mám i krátkou studii.
Dagmar Vargová
10.1.2025 11:57
Milý (pane) Honzo, není zač. Také miluji ruské klasiky, např. Tolstého Annu Kareninu a Vzkříšení, Oblomova od Gončarova, celého Dostojevského, povídky Bunin, Kuprin,... o Puškinovi či Lermontovi nemluvě... a Gogol... to byli Páni spisovatelé :-).
Jan Zelenka
10.1.2025 11:40
Dášo, díky za info. Nechtělo se mi to hledat. Nárožný byl úžasný. Tím spíš, že první řada je hned pod podiem.
Anna Potůčková
10.1.2025 10:43
Moc prima článek. Umělci, spisovatelé a jiní kulturní tvůrci nemůžou zato, kdo jejich zemi řídí.
Dana Straková
10.1.2025 09:55
Děkuji za hezké počtení. Nevím, jestli se to dneska smí nahlas říkat, ale taky nám ruské klasiky ráda. A pan Nárožný je opravdu "pan herec", už taky proto, že by asi nevzal roli, se kterou by se nemohl ztotožnit a divákovi jí podat v co nejuvěřitelnější podobě.
Dagmar Vargová
10.1.2025 09:44
Takže kamarád "gůgl" říká: Alexandr Vampilov, Metér (provinční anekdota). Petr Nárožný ztvárnil postavu jménem Kalošin. Premiéra 23/1 1987, derniéra 18/1 1990. A věřím, určitě to byl skvělý zážitek :-).
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci