Ilustrační foto: Freepik
Mluví ve zkratkách. Rozumět vnoučatům je čím dál těžší
31. 3. 2025JJ, nz, mmnt, pls… Zkratky ovládly řeč dětí a dospívajících. Začaly se v jejich mluvě objevovat před několika lety, ale nyní jejich obliba dosáhla vrcholu. Pro někoho jsou nepochopitelné, pro někoho zábavné.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
1.4.2025 17:11
Ano,ať se používají zkratky ,ale české! Proč my musíme furt někomu lézt někam - kdysi rusismy,nyní anglicizmy,fuj.
Jana Šenbergerová
31.3.2025 15:31
THX. Jen je nechme, ať si to užijí. Ještě netuší, že je čeká totéž, co nás. Navíc vylepšeno o AI. XOXO
Věra Halátová
31.3.2025 14:37
Ty zkratky se používají v chatech po smartfonech. Když s potomky mluvím, vyjadřují se ústně obecnou češtinou. Ano, občas mi řeknou místo "ano" - to "jjjj". To jsem se spíše setkala se staršími nebo hodně staršími ženami, které chtějí být "in" a užívají výrazů pubertálních dítek. Odlišovat se mluvou od starších, o to se asi snažily děti a pubescenti odjakživa. Připomínám Karel Poláček Bylo nás pět - "to se vrr!" Už si nevzpomíná, jakými zkratkami jsem lezla na nervy já svým rodičům. A proč bych v SMS vypisovala: prosím, když mohu napsat pls. Kdo někdy vyřizoval obchodní záležitosti v angličtině, ten ví, že zkratky v anglické korespondenci jsou celkem běžné. Mládež je přijala a jejich počet rozšířila. Nejspíš je to tím, že se angličtina dnes více vyučuje a používá.
Jana Kollinová
31.3.2025 12:55
Kdo je v kontaktu s vnoučaty a pravnoučaty má to "potěšení" objevovat svět prapodivných zkratek, ale nic proti tomu. Nepozastavuji se nad tím, některé také používám, aniž bych se chtěla profilovat do IN babči. Mnozí z vás si vzpomenou na dávno zažitou zkratku v e-mailové obchodní korespondenci - ASAP a to mluvím o minulém století, a že takových bylo! Mnohem více bojuji se stále častějšími anglicizmy ve veřejnoprávních mediích a na sociálních sítích, a co je úplný "jazykový masakr", tak manuály na různé softwary, stažení aplikací a jejich používání nebo technologií, o AI nemluvě. No nic, český jazyk se "obohacuje". Vybavuji si známou písničku Ivana Mládka - Zkratky. Brzy si obstarán internetovou příručku Čeština 2.0 a v předstihu i příručku Babylonsky snadno a rychle.
Dušan Brabec
31.3.2025 10:36
Dle mého názoru zkratkovité vyjadřování bohužel przní nádhernou květnatou češtinu.
Milan Pepo
31.3.2025 09:52
V patnácti jsem první lásce psal verše. ,,Miluji poupátko růžový květ, co jsem jej poznal jiný je svět..." Tedy bylo to šílené, ale nevím jak bych to dnes přeložil do řeči mladých. :-D
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA