Jak jsem odchoval dvě holoubata
Všechny fotografie Dušan Brabec

Jak jsem odchoval dvě holoubata

7. 5. 2025

V mládí moje nejstrašnější představa důchodce byl pán sedící v parku na lavičce krmící holuby. V současném důchodovém věku mne nic podobného vůbec nenapadlo. Ale… Letos na začátku března přišla velká zkouška.

Můj příběh příroda ptactvo
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(4.8 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Krásný, milý článek. Můj tchán měl holubník a staral se o několik párů holubů. Krmil je, čistil jim ho. Jen je mi líto, že jste si je nenechal. Škoda. Představte si, že naproti nás je dům, bydlí tam pan chovatel. Má 100 holubů. Myslím, že je to moc, ale on tvrdí, že je to jeho koníček!
Zdenka Jírová
Váš příběh se moc líbil, mám podobnou zkušenost s rodinkou kosů, které zlákal koutek u mého balkónu k založení hnízda a následně k odchovu 5 mladých. Popsala jsem to také zde před pár lety.
Eva Mužíková
Tak to je příběh, který mne moc potěšil. A ta vzorná fotodokumentace.
Jana Šenbergerová
Moc hezké pojednání o hnízdění holubů. Není nad to vidět to na vlastní oči a zažít na vlastním balkóně a ještě se o to podělit s těmi, kteří to štěstí neměli. Jsem zvědavá, jestli si to budou ti holubi chtít zopakovat. Vám to nejspíš jednou stačilo. Na našem balkóně několik let odpočívali a nocovali poštovní holubi. Potravu si sháněli sami, toho, co jsme jim dali my, si nevšímali.
Zuzana Pivcová
Já bych je taky bránila. Tady na polovenkově se proti nim tak nezasahuje. Vždycky si vzpomenu na londýnský Trafalgar Square, kde byly stovky a více holubů, lidé je krmili, admirál Nelson byl znečištěn holubím trusem a prodávalo se tak krmení pro holuby. Před Buckinghamským palácem byl park plný veverek, které lidi krmili z ruky a nikdo je nevyháněl.
Michaela Přibová
Dušane, díky za skvělý článek. Nám na parapet zvenku na okno, kam dáváme jídlo našim kočkám, jeden čas chodilo mládě kuny. Lidi nám vyčítali, že krmíme škodou. Náš ani nenapadlo ho vyhodit. Mládě přestalo docházet na večeři samo :-))
Renata Kouřilová
Fuj a brzo je tam máte zas....Jakmile někde vyvedou mládé, tak se tam vrací a mladí si přivedou partnery. Máte se na co těšit, už se jich nezbavíte cca 15let.
Radmila Coufalová
Přiznám se, že městský holub je jedno z mála zvířat, která upřímně nemám ráda z důvodů, které jste již nastínil. Ale stejně bych mu nedokázala ublížit a když si holubi udělali hnízdo na balkoně, který mám v práci a posléze snesli též dvě vajíčka, nedokázala jsem je vyhodit a jen tiše trpěla. Naštěstí to bylo v lednu a holubi po pár dnech asi pochopili, že to nebyl úplně dobrý nápad a hnízdo opustili. Problém se tedy vyřešil sám.
Sylva Wiedel
Super. Holubi jsou chytřejší, než si myslíme!
Iva Bendová
Zajímavá sonda do života jedné vyvolené ;-) holubí rodinky :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%