Na skok do Polska aneb Beskyde, Beskyde kdo po tobě ide?
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Na skok do Polska aneb Beskyde, Beskyde kdo po tobě ide?

8. 5. 2025

Beskydy už máme prochozené křížem krážem, ale Slezské Beskydy, to byl pro nás zatím nepopsaný list. Když vedoucí našeho "turisťáku" zorganizovali na 26. duben jednodenní zájezd do Polska, nezaváhali jsme ani minutu.

Brzy ráno jsme vyrazili autobusem směr Bystřice pod Hostýnem, přes Hranice na Moravě okolo Frýdku Místku směrem k polským hranicím. Okolo Frýdku vedla sice cestička, my jsme to ale valili stovkou po dálnici. Přejeli jsme nějaký málo frekventovaný přechod, a byli jsme v Polsku.

V rádiu hlásili chladné počasí a dokonce i přízemní mrazíky. My jsme na to byli, samozřejmě, připraveni, ale když jsme vystoupili pod lanovkou na  parkovišti Ustroň Polana, přivítala nás modrá obloha a sluníčko. Vyjeli jsme nahoru na kopec Czantoria do výšky 851 metrů.  Bylo tam docela "narváno", tak jsme pokračovali ve stoupání, už po svých. Zdolali jsme převýšení asi 250 metrů,  a dorazili jsme k rozhledně Velká Šantoryje, která ale stála pár metrů od polských hranic na našem území. Rozhledna je postavena ve výšce 995 metrů, je 29 metrů vysoká, a má 116 schodů. Byla otevřena v roce 2002. Jsou s ní krásné výhledy, jak na naši, tak i na polskou stranu. Pod rozhlednou jsou stánky s polskými grilovanými klobáskami a polskou zmrzlinou. Nesmí ale chybět stánek s českým pivem. Zkrátka, oba národy jsou zde plně uspokojeny. 

My jsme si ale přidali necelý kilometr chůze k horské chatě Velká Šantoryja, kde bylo příjemné posezení uprostřed jarní přírody. Ochutnali jsme výbornou tradiční polskou kváskovou polévku Žurek. Potom jsme se zase vrátili k rozhledně, a od ní jsme nastoupili na hřebenovou tůru po Slezských Beskydech. Čekalo nás hlavně klesání a sestup zpět dolů do údolí po hodně kamenité cestě. 

Jarní příroda byla kouzelná, krásné byly všudypřítomné zelené břízy a barevné borůvčí. Modrá obloha, bílé mráčky a teplé sluníčko tu nádheru ještě umocňovaly. Po pár kilometrech jsme se dostali zase na naše území - do Beskydského údolí. Potom jsme ještě přešli Malý a Velký Sošov. Po dalším stoupání jsme dorazili ke konečné stanici lanovky, která přivážela hlavně zakuklené cyklisty. Ti potom sjížděli dolů po speciálně upravené dráze.

My jsme si poseděli ve vedlejší hospůdce, doplnili energii a vydali jsme se po zelené značce do cílové stanice Wisly Dziechcinka k benzínové pumpě, kde na nás čekal náš autobus.  Z původních 12 km se to nakonec protáhlo na 15 km. V mobilu jsem měla údaj o 23167 krocích nachozených na našem přechodu po beskydských vrších s převýšením 313 m a sešupem 708 m. Pochodovali jsme celkem 6 hodin.

Výlet se nám opravdu po všech stránkách vydařil. 

 

 

Recept na tradiční polskou polévku ŽUREK od tety, která byla Polka, a žila se strýcem a dětmi v Krnově:

- zeleninový nebo jiný vývar

- sušené, předem namočené houby

- brambory

- šunková klobása

- kvásek

- vejce natvrdo

- sůl

- pepř (čerstvě namletý)

- majoránka

 

 

Beskydy cestování turistika
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Pro mě úplně nepopsaný list. Díky za procházku po kousku Polska.
Iva Bendová
Beskydy mám moc ráda, krásná (foto) reportáž. Marie, jste úžasná! :-)
Naděžda Špásová
V Beskydech to neznáme, bohužel si nepamatuju, že bychom tam někdy byli. Určitě je tam moc hezky.
Marie Seitlová
Maruško jste super turisti. Na Čantorii jsem byla z polské i české strany, je tam pěkně. Žůrek je dobrý.
Zuzana Pivcová
Asi se také pustíme do té polévky. A vyprávění je i jinak moc zajímavé.
Blanka Lazarová
Marie, vůbec nechápu tu vaši schopnost jen tak si vyšlápnout hore dole, mírnix, týrnix cca 15 km jako by nic. A za pár dní znovu a zase. Smekám a obdivuji. :-) :-) :-)
Daniela Lender Chaloupková
Skvěle popisný článek, nádherná fotogalerie. Žurek mi připomíná něco mezi jihočeskou kulajdou a krkonošským kyselem ;-), určitě výborná polévka :-))
Helena Štěpánková
Jistě pěkný kraj, hezké fotky.
Marie Měchurová
Vlaďko, příprava je docela složitá, oni ale polévku mají i jako hlavní chod. Jen kvásek se připravuje 3 dny. Do polévky se může přidat i smetana. Na netu najdeš několik variant, i postup na přípravu kvásku. Ještě jsem ji nevařila, ale určitě vyzkouším. Bratr studoval v Opavě, byl tam na internátě. Když jsme za ním jeli, spali jsme u strýca a tety v Krnově, byl to otcův bratr. Byla jsem ještě malá, můj bratr byl o jedenáct roků starší, ale na polévku si vzpomínám.
Jana Šenbergerová
Připomnělo mi to kraj mého dětství. S rodiči jsem prý už od tří let chodila po Beskydech, ale to si moc nepamatuji. V dospělosti jsem je vyměnila za Jeseníky, které mi učarovaly, ale rodný kraj má jiné kouzlo. Teď je to tam určitě jiné, než dřív. Jste dobří, máte můj obdiv.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 24. týden

Ve vědomostním kvízu tohoto týdne ukážeme některé méně známé památky a zajímavosti české přírody.