Balená nebo kohoutková? Dohady, jaká voda je zdravější, nekončí
Ilustrační foto: Freepik

Balená nebo kohoutková? Dohady, jaká voda je zdravější, nekončí

19. 5. 2025

Někdo by se vody z kohoutku nenapil ani za nic. Někdo naopak nechápe, proč platit za vodu v plastové láhvi. Zdánlivě obyčejná voda ukazuje, jak rozdílné jsou naše zvyklosti a názory.

„Ne, díky, já si dám normální vodu z kohoutku.“

„Přece nebudeš pít obyčejnou vodu! Tu máš, koupila jsem schválně takovou dobrou…“

„Díky, ale já ochucené sladké vody nepiju.“

„Tak si dej aspoň perlivou, přece nebudu návštěvě dávat vodu z vodovodu.“

Taková situace není výjimečná. Zatímco počátkem devadesátých let většina propadla trendu kupování balených vod a nalít někomu vodu z kohoutku bylo považováno za vysoce nevhodné, v posledních letech se od něj lidé naopak odvracejí. Kohoutkovou vodu žádají hosté v restauracích, běžně ji pijí doma. Zejména mladí lidé čím dál častěji odmítají pít balenou vodu z plastových láhví, což je důsledek jejich zvyšujícího se zájmu o otázky spojené s ochranou přírody.

Společnost Lokni, která se zaměřuje na boj proti produkci plastového odpadu a spolupracuje se Státním zdravotním ústavem, provedla průzkum, z něhož vyplynulo, že více než třicet procent lidí pije kohoutkovou vodu právě proto, že má pocit, že takto chrání životní prostředí. Dotazovaní často uváděli, že pokud mají k dispozici zdravou a kvalitní kohoutkovou vodu, kupují výrazně méně balené vody než dříve.

Jenže zastánci vody v plastových lahvích naopak namítají: Copak víte, co vlastně z kohoutku pijete? Kdo vám zaručí, že voda je kvalitní? Copak necítíte, že divně páchne? Nepáchne? Páchne, čichněte si!

„U kohoutkové vody často lidem vadí chuť ovlivněná úpravou – chlorem, který se běžně používá k dezinfekci. Kvůli starým či nekvalitním vnitřním rozvodům nebo stagnaci se do vody v posledních metrech před kohoutkem mohou uvolňovat těžké kovy a organické látky nebo v ní mohou narůstat bakterie. Alternativou je pak nákup balené vody, což ale představuje ekologickou zátěž nebo filtrace, který nabízí zdravější a udržitelnější řešení pitného režimu,“ shrnuje současné otázky kolem pití vody Martin Václavík ze společnosti Lokni.

Podle jejich údajů přibývá zejména mezi mladými lidmi těch, kteří používají filtrační stanice a kupují méně balené vody, případně ji přestali kupovat úplně. Zároveň třicet procent lidí má pocit, že kohoutková voda má nevyhovující chuť a vůni.

Zda je zdravější voda z kohoutku nebo balená, je otázka, která se nyní řeší v rodinách, v internetových diskusích, ale i na odborné úrovni. A když ji položíte ve společnosti, vsaďte se, že se vyvine nekonečná pozoruhodná debata.

Švýcarský vědec Matthias Mend na toto téma dokonce napsal publikaci s názvem Moje voda, můj život – mezi mýtem a molekulou. Dlouhodobě se zaměřuje na zkoumání vlastností a kvality vody a došel k tomu závěru: „V mnoha zemích jsou pravidla pro vodu z kohoutku mnohem přísnější než pro minerální a balenou vodu. Problém ovšem nastává, pokud vodu z kohoutku dostatečně často nepouštíte. V takovém případě se v ní totiž může množit bakterie legionella.“

Kvalita kohoutkové vody je zpravidla dobrá, ale potíž je v tom, že ji nepijeme přímo ze zdroje, nýbrž k nám putuje dlouhým potrubím. A o jeho stavu se vždy nedá říct, že je vynikající. Zejména ve starších domech nebo v nekvalitně provedených může ve finále vytékat voda, která je opravdu cítit po rzi, zapáchá nebo není čirá. Nicméně její původní kvalita pravděpodobně dobrá byla, jen ji cesta k nám poněkud ublížila. Ostatně, pitnou vodu monitoruje Státní zdravotní ústava a například podnik Pražské vodovody a kanalizace zveřejňují aktuální stav na takzvané Mapě kvality vody.

Pro některé lidi se zájem o kvalitu vody a ekologii stal téměř posedlostí. Dochází tak k paradoxním situacím. Oblíbené se stalo nošení si vlastní opakovaně použitelné láhve na vodu. Lidé si ji nosí na výlety, ale i běžně do práce, na krátké pochůzky. Prostě si stále ucucávají a mají dobrý pocit z přesvědčení, že dodržují pitný režim, tedy činí dobře svému zdraví. Jenže pokud taková láhev není kvalitně a dostatečně čištěna, mohou se v ní časem množit bakterie, takže takové popíjení pak má větší zdravotní rizika, než se napít takzvaně obyčejné vody z kohoutku. Existuje dokonce studie, podle níž se v takových běžně používaných lahvích, do nichž si lidé opakovaně čepovali vodu, našlo víc bakterií než na záchodových prkýnkách. Lidé totiž tyto láhve jen proplachovali, ale nevymývali je důkladně. A největší paradox? Mnozí z těch, kteří kritizují ty, jež kupují vodu v plastu, používají znovuplnitelné láhve z plastu.

„Když jsme s děckama přišli ze školy, napustili jsme si vodu z kohoutku a letěli ven. U babičky na venkově jsme pili normálně ze studny. Že by někdo přemýšlel nad tím, co a z čeho pije? Nepamatuju,“ říká osmdesátiletý Josef a směje se, když pozoruje své pravnučky, které si nosí sebou vodu v barevných lahvích. „Jejich máma jim vodu doma filtruje a pak jim vždy do školy dává v těch pěkných lahvích a ony si kontrolují, jestli denně vypijí předepsané množství. Takové cavyky kvůli obyčejné vody,“ dodává.

Ano, je to tak, o tom jakou vodu pít, z čeho a jak často se nyní vedou nekonečné diskuse. Lidé zvyklí na to, že se dříve napili kdekoli z čehokoli, protože prostě měli žízeň, je jsou schopni pochopit jen ztěží. Takže je třeba je brát s nadhledem a s úsměvem.

gastronomie voda zdraví životní styl
Hodnocení:
(4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Bublíková
Už roky používám vodu z kohoutku. Mám přidaný filtr. Když vařím nebo jí piju, tak točím přes filtr, jinak používám obyčejnou vodu.
Milan Pepo
Záleží odkud vodu berete. Ve městech je kohoutková určitě kvalitnější než na venkově se studny.Tedy pokud nemáte vrt. Přijet na chatu či chalupu po čtrnácti dnech tak bych o kvalitě vody pochyboval. Takže u mne na baráku na vaření ze studny, ale na pití balená.
Marie Ženatová
Doma pijeme všichni jen vodu kohoutkovou a chutná nám
Olga Škopánová
U nás máme tvrdou vodu, je to trochu problém u pračky, rychlovarné konvice atd.
Zdenka Jírová
Ke kvalitě pitné vody se píše dost polopravd nebo úplné nepravdy. Pracovala jsem 40 let v hygienické stanici v odboru kvality vody a ovzduší. Jsem z Teplic a mohu vám naši kohoutkovou vodu vřele doporučit. Patří k nejlepším v celých Čechách. Na chuti vody má vliv zejména podloží, odkud je čerpána. A to je u nás dobré. Jde o pozemní zdroj. Ovšem, jsou naopak místa, kde se používá povrchová vody , kde je potřeba větší úpravy , a proto některým lidem nechutná. Setkala jsem se s tím např. v Brně. Ale mohu ubezpečit všechny konzumenty dodávané pitné vody, že je zbavena všech škodlivých mikrobů i organických částí. Pro pitnou vodu jsou opravdu přísné normy a je neustále kontrolována. Doporučuji, aby se před použitím vždy nechala trochu odtéct. Vodu v PC lahvích zásadně nekupuji.
Marcela Kapounová
Minerální voda Magnesia se čerpá z pramene Grünské kyselky a tam si pro ní jezdíme. Nepotřebuji minerálku která se odželezňuje z estetických důvodů. A Grünská má i svůj přírodní oxid uhličitý. A kdybych tuto možnost neměla, tak piji pouze kohoutkovou vodu.
Marie Doušová
U nás teče dobrá voda a tak jí pijeme už léta. Vodu z plastu moc nemusím ,když vidím,jak je skladovaná a někdy stojí na slunci před obchodem celý den ,tak nemám potřebu tuto vodu kupovat.Mám pocit , že se na balené vodě v plastu jen vydělává,ale nikomu neradím ,vždyť opravdu záleží na tom ,jaká voda z kohoutku teče. U nás velmi dobrá.......
Marie Měchurová
Ujela mi ruka, článek je poučný.
Marie Měchurová
Občas koupím jen magnesiu proti křečím, jinak pijeme vodu z kohoutku, a hlavně čaj z ní.
Jarmila Komberec Jakubcová
Právě jsem si natočila Císařský pramen do plastové lahvičky. Tady ve Fr.Lázních mi nejvíc chutná pramen Natálka. Domů si kupuji Poděbradku Prolinie pro běžné pití. Jinak máme vodovodní řad i studnu. Voda ve studni se musí každoročně nechat kontrolovat..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 24. týden

Ve vědomostním kvízu tohoto týdne ukážeme některé méně známé památky a zajímavosti české přírody.