Inspirace přišla od kolegy - děkuji!
Všechny fotografie: Šárka Bayerová

Inspirace přišla od kolegy - děkuji!

13. 5. 2025

Článek Dušana Brabce o jeho letošním odchování dvou holoubat mi připomněl mou vlastní loňskou zkušenost. A taky to, že mám měkké, tudíž dobré srdce.

Jsem odjakživa hodná pomlčka blbá. Od šíleného nápadu mě neodradilo ani moje několikaleté soužití s holubářem, kdy jsem byla průběžně vedena k odporu ke "kurťákům". Tak holubáři říkají pouličním holubům, kteří jsou velkou hrozbou pro chov pošťáků, jelikož reprezentují veškerá možná semeniště chorob.

A teď k vlastnímu příběhu. V domě máme schodišťové balkóny do ulice. Jenže někteří nájemníci jsou bordeláři a pletou si je se sběrným dvorem. Věčný boj.

V nestřežené chvíli na jednou z balkónů, v tom největším élentu pod stolem, upustila holubice dvě vajíčka. A se vzdorným pohledem na ně usedla.

-bay-

Přišly jsme na ni - nezávisle na sobě - s naší hodnou ukrajinskou paní uklizečkou. Ani jedna jsme nedokázaly vajíčka odebrat a vyhodit. Plížily jsme se kolem balkónu jak indiánky, snažily se neplašit a čekaly jsme....

Z jednoho vajíčka se vyklubalo holoubě, druhé bylo asi hluché. Měly jsme jedináčka. Pod holubicí je k nahlédnutí:

Bay

Mimino se od narození podobalo malému dinosaurovi.

Bay

Kosmickou rychlostí rostlo, sílilo, opeřovalo se a opeřovalo....

-bay-

Bay

Nakonec jsem ztratila z toho děsného nepořádku trpělivost. A taky -  hlad je prevít, dí klasik, že...

Bay

Bay

Kdepak! Pouze lehký opakovaný žertík! To bych vážně nedokázala.... Jen jsem jen shodou okolností ve stejné době připravovala křepelky po toledsku a ftipně rozeslala fotky na vše strany. Aby všichni viděli, jak jsem vyřešila kauzu holubí dům a jeho bordel. Byla jsem totiž po celou dobu odchovu terčem neustálé kritiky. Pravdou je, že jsem tímto aktem trochu ulomila hroty a všichni jsme se od srdce zasmáli. Hlavně správkyně domu...

Předkládám důkaz, že holoubě opravdu dospělo:

Bay

Dokonce zvídavě vyzkoušelo zaparkovanou koloběžku:

-bay-

Po několikadenním dokrmování "za pochodu" holoubě i s mámou konečně odletělo vstříc novým zítřkům.

Už opravdu nikdy víc. Líhňové místo a jeho okolí jsme po opuštění hnízda uklízely půl dne. Rozlehlý trus měl konzistenci lepidla Mamut Glue.

Po této příšerné zkušenosti všechny naše balkóny zejí prázdnotou a jsou denně monitorovány. Neboť i láska k přírodě a němé tváři má své meze!

Můj příběh příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Super článek s "fotošokem"! Městské holuby ráda nemám, ale v obdobné situaci bych se nejspíš zachovala stejně...
Jana Šenbergerová
I když jsem ten šok nezbaštila, protože vím, jak vypadá "oloupaný" holub, musím uznat, že se vám článek moc povedl. Pokud si na náš balkon občas přiletěl odpočinout poštovní holub, ráda jsem po něm to málo uklidila. Hnízdění bych tam zažít nechtěla. U vás to nicméně bylo také k něčemu dobré. :-)
Šárka Bayerová
Dušane, díky, že jste mě podpořil v mém rozhodnutí :-) a zdravím!
Dušan Brabec
Jsem rád za inspiraci i další "holubí" příběh. Jinak jsem se naprosto ztotožnil s jeho koncem a po důkladném úklidu terasy a hygienické dezinfekci už nikdy více hnízdění holubů... Jedna zkušenost je zcela dostačující.
Eva Mužíková
Šárko, úplně mi zatrnulo a nechtěj vědět, co jsem si při pohledu na nadívaného ptáčka pomyslela. Konec dobrý, všechno dobré. Hezká vzpomínka.
Iva Bendová
Ty jsi mě, Šárko, inspirovala také. Vyhrabala jsem, po přečtení Tvé "Májové vzpomínky," podklady k článku "Velký člověk." Tvá holubí story je dokonalá :-D
Iva Bendová
:-D :-D
Daniela Lender Chaloupková
Šárko, nejsi blbááá, jsi božííííí !!!! :-)) Článek skvělý, fotky ještě lepší a závěr s rádoby "uvařeným" holoubětem je úúúplně nejlepšííí :-)) Díky a měj se krááásně :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 24. týden

Ve vědomostním kvízu tohoto týdne ukážeme některé méně známé památky a zajímavosti české přírody.