Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Olga Škopánová
19.5.2025 06:52
Proč lidé nechtějí o gamblerství či jiných závislostech mluvit? Protože to je určitá společenská stigmatizace, protože to není nic čím by se člověk měl chlubit. To není pokrytectví, pouze je lidem nepříjemné mluvit o závažných problémech.
Daniela Lender Chaloupková
17.5.2025 15:45
Tato společnost se chová pokrytecky i v jiných případech. Osobně spíš souhlasím s názorem p. Hahna. Pokud jakýkoliv závislý člověk nemá SÁM zájem o řešení svého problému, není síla, která by mu pomohla. Alkoholikům, kuřákům, gamblerům ... nikdo u hlavy pistoli nedrží, aby se svou závislostí začali. Rozhodují se svéprávně a dobrovolně. Litovat je nemohu a nedokážu. Na jejich "léčbu" se vynakládají miliony ze zdravotního pojištění nás všech, dost často zbytečně. Pro nemocné, kteří za své problémy nemohou, se pořádají dobrovolnické sbírky ... Někde asi bude chyba ... Každopádně článek je skvělý, velice potřebný a zviditelňuje velký problém.
Mirek Hahn
17.5.2025 13:56
Nechovám se jako pokrytec. Vnímám všechny závislosti včetně gamblerství podobně. Jako velkou lidskou tragédii. Účinná pomoc je, podle mého názoru, - terapie, léčení, odborná asistence jako u každé závislosti. Pokud je závislý člověk svéprávný, musí sám chtít, se léčit. Paradoxně o případech gamblerství mluví prakticky jen blízcí toho závislého, pokud se to dozví. Sám gambler většinou o svém problému nemluví a zastírá ho do poslední chvíle. Ocitl jsem se blízko dvou případů gamblerství u přátel. Vím jak těžko se rozpoznává okamžik překročení kritické hranice, i u lidí se kterými se vidíme často. Neodsuzuji nikoho, kdo má snahu se svou závislostí bojovat. Ale zkušenost mi říká, že je rozumné se držet stranou a předčasné sliby o nápravě vnímat opatrně a s rezervou. Zažil jsem nepěkné situace.
Olga Škopánová
17.5.2025 08:44
Myslím, že především hráči nechtějí o svém problému mluvit, natož ho řešit. Svůj problém bagatelizují a nevzpamatují se ani když už je situace katastrofální. To je pak těžké pomáhat. Mimochodem zařízení či neziskovek, které se zabývají pomocí gamblerům máme myslím dost. Když ovšem není vůle není ani cesta.
Jana Šenbergerová
17.5.2025 08:24
Odsoudit je mnohem snadnější než pochopit. Stejně tak ignorovat místo pomoci. Jakákoli závislost je svým způsobem odchylkou od toho, co daná společnost pokládá za přijatelné, tedy normální. Přesto si myslím, že za každou závislostí stojí nějaký psychický problém buď podmíněný geneticky, nebo
nevhodným způsobem podpořený výchovou. Ve mně takoví lidé vzbuzují lítost, nikoli pohrdání. Díky za každého, kdo jim dokáže poskytnout pomoc.
Jiří Dostal
17.5.2025 06:58
:-) :-) Za údajným pokrytectvím bude možná rozlišovací schopnost; pro ochlastu nejsme flaškou, ale pro gamblera jsme hracím automatem, vztahová diferenciace je holt jiná... A ženy? Na svůj gambling nepotřebují mašiny, stačí jim lidi... :-) :-)