Kdo se bojí klasiky - Bídníci
FOTO: Promo BBC Books

Kdo se bojí klasiky - Bídníci

14. 5. 2025
film kultura
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Plně s vámi souhlasím, že by se noví tvůrci klasických děl měli držet autora a reality v dané době. Mám nyní za to, že ač bylo v 19.století množství kvalitních autorů, o to méně jich je nyní. Bohužel , moderní " autoři" ve snaze se zviditelnit, doslova klasiku przní, ať jsou to romány, filmy nebo dokonce opery. Přestože jsem byla po celý život velkou milovnicí divadla, už tam nechodím,. Ke svým 80tinám jsem si přála navštívit Národní divadlo a poslechnout si operu buď Prodanou nevěstu nebo Dvořákovu Rusalku , ovšem v klasickém nastudování. Nepodařilo se. Jak dcera zjistila , byla sice v té době uváděna Prodaná nevěsta k 200. výročí Smetany, ale v moderním nastudování. Viděla jsem ukázky v TV a rezolutně jsem to odmítla. Tak jsme šli s dcerou a vnukem do Obecního domu na Dvořákův koncert. Doufám, že nikdo nebude chtít nějak "zmodernizovat" Mou vlast nebo Novosvětskou.
Martina Růžičková
Také mi vadí podobné úpravy, které hraničí se zdravým rozumem. Trpí tím nejen základní dílo, ale mrzačí se historická fakta.
Zuzana Pivcová
Už kdysi dávno mi vadilo, pokud bylo u nějakého filmu uvedeno, že byl natočen "na motivy románu....". Pod to se totiž vejde cokoliv. Pokud už je nutno pořizovat nějaké "rimejky", měly by zásadně vycházet z originálu. Jenže pokud bylo prvotní dílo úspěšné, chce si na jeho nápodobě hlavně někdo finančně přilepšit. A to se mi nelíbí.
Daniela Lender Chaloupková
Hlasitě tleskám, naprosto stoprocentně souhlasím! Vše ostatní již vyjádřili spoludiskutující přede mnou. Ještě než jsem si článek přečetla, vrtalo mi v hlavě, co dělá na fotce ten "Afroameričan" ;-)), abych učinila zadost "hyperkorektnosti" :-((. Mimochodem, ztmavla už i malá mořská víla .... asi má pod hladinou speciální solárko :-)) Nová ztvárnění klasických děl (až na vzácné výjimky) vůbec nesleduji, považuji je za beztvarý a bezchuťový vývar.
Dagmar Vargová
Hezky napsáno a velmi korektně. Napsala bych to mnohem tvrději... ale co my s tím? Toto téma se řeší už dlouho, nic se neděje, vše jen k horšímu. Už ani ta Sněhurka není sněhobílá, nýbrž "opálená". A celkově jsem proti nekonečným "předělávkám" klasiky, každá další nová verze mi přijde horší (např. Mušketýři, Hrabě Monte Christo,... udělá se z toho film, pak se to "naseká" na seriál či tzv. "minisérii"). Lehká pomoc, nedívám se na to.
Jan Zelenka
Souhlasím. Naše společnost jede z kopce a brzdy nemá. Bídníky znám, film s Gabinem byl skvělý.
Šárka Bayerová
Naprostý souhlas. Už mi někdy zůstává rozum stát, i když pochybuji, že v otázce ras je někdo tolerantnější než já. Jidáš tmavé pleti, Anna Boleynová taktéž. Těším se, až za pár let budou dnešní děti tvrdit, že Jidáš byl černoch. Někdy si říkám, že strýčka Toma by mohl hrát Eskymák a zlého otrokáře Indián..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 23. týden

Tentokrát zabrousíme do historie. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou osobnosti českých dějin.