Jarní inspirace: Zpět v čase do 19.století
Všechny fotografie: z osobního archivu S.Prachfeldové

Jarní inspirace: Zpět v čase do 19.století

19. 5. 2025

Ano, vrátilla jsem se nakrátko zpět v čase do 19.století v obci Nelahozeves. Nelahozeves je malá obec ve Středočeském kraji, nedaleko Mělníka, na dolním toku řeky Vltavy. Malá rozsahem, ale pozoruhodná bohatou historií.

cestování historie města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Soni, vypadá to tam moc hezky. Nelahozeves mi něco říká, asi jsme tam kdysi byli, ale už si to nepamatuju. Třeba si to někdy zopakujeme. :-)
Šárka Bayerová
Díky za moc zajímavý článek, Soňo. Nikdy jsem v Nelahozevsi nebyla, a tak jsem ocenila i hezké fotky.
Dana Kolářová
Pěkný návrat do 19. století, Soni. Oživila jsem si vzpomínky.
Jan Zelenka
Soňo, díky za hezký článek. Ve Dvořákově rodném domě jsme bydleli od konce války. Já 25 let. Matka ještě nějaký čas potom. V patře byla pošta, kde otec dělal poštmistra. Dole byla dříve hospoda, až v roce 1953 byl celý spodek domu rekonstruován na Památník. Nelahozeves býval největší vesnicí mělnického okresu. Měl několik částí - původní Nelahozeves, Hleďsebe, Podhořany, Miřejovice a Lešany. Jak je to dnes, nevím. Moji návštěvu Nelahozevsi zabrzdilo moje špatné zdraví. Ještě jednou, Soňo, díky. Podle fotek se tam hodně změnilo.
Jan Zelenka
Soňo, díky za hezký článek. Ve Dvořákově rodném domě jsme bydleli od konce války. Já 25 let. Matka ještě nějaký čas potom. V patře byla pošta, kde otec dělal poštmistra. Dole byla dříve hospoda, až v roce 1953 byl celý spodek domu rekonstruován na Památník. Nelahozeves býval největší vesnicí mělnického okresu. Měl několik částí - původní Nelahozeves, Hleďsebe, Podhořany, Miřejovice a Lešany. Jak je to dnes, nevím. Moji návštěvu Nelahozevsi zabrzdilo moje špatné zdraví. Ještě jednou, Soňo, díky. Podle fotek se tam hodně změnilo.
Libuše Heulerová
Soni, poučné a pěkně zdokumentované povídání..díky...já jsem tam taky nikdy nebyla...
Alena Tollarová
Ano, Soni, Nelahozeves znám. Byla jsem tam několikrát. Při poslední návštěvě jsme s kamarádkou měly prohlídku s průvodcem samy pro sebe, bylo to fajn. Škoda, že roudnický zámek létá chátrá ...
Anna Potůčková
Některá místa poznávám jen díky článkům. A toto je zrovna tak. Nebyla jsem tam a za fotky jsem moc ráda. Hezky jsi vše nafotila.
Mirek Hahn
Fajn fotky, rád jsem si je prošel. Díky.
Vladislava Dejmková
Prima příspěvek. Informací "tak akorát" a k tomu fotografie pro ilustraci zážitku. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden

Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%