Raději nic neříkám. Senioři jsou nazýváni mlčící generací
Ilustrační foto: Freepik

Raději nic neříkám. Senioři jsou nazýváni mlčící generací

29. 5. 2025

Když vysloví svůj názor, často slyší: dnes je jiná doba, tomu ty nerozumíš, žije se teď úplně jinak. Mnozí lidé vyššího věku si proto zvykli fungovat stylem: nic neříkám, k ničemu se nevyjadřuju, ať si mladí dělají, co chtějí.

psychika rodina společnost životní styl
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Dnes přežije jen ten kdo je schopen přijímat novinky a učit se nové věci.
Zdeněk Pokorný
Byly kdysi civilizace, kultury, které byly zvědavé, co si staří myslí a dokonce se jejich názory řídili. Ti přežili.
Zdeněk Pokorný
Bingo!!! Naprostá trefa do černého. Mluvíte mi z duše. Ta tichost - ona není výrazem kapitulace, vůbec ne. Je výrazem životní moudrosti, ke které se někdo musí propracovat, někomu je dána a někdo k ní nedospěje vůbec.
Marie Dolníčková
Ano, i náš děda (91) tvrdí, že nám do toho mluvit nebude... A následuje několikahodinový rozbor co všechno dělám špatně (od špatného výběru motyčky až po to, že jsem synovi dovolila oženit se), co bych měla dělat, jak bych to měla dělat, nejlépe tím doběhnout všechny sousedy a vůbec kohokoli... Pak následuje školení o chybách mého manžela a dětí, u kterých schválně mění jména, případně používá hanlivé přezdívky... Většinou při tom trávím čas prací na zahradě nebo u něho v domácnosti, takže utéci zcela nelze (pokud to jde, měním průběžně pracoviště, což znamená chvilkový únik). Když odcházím domů dřív, jsem špatná dcera, která s ním dostatečně nekomunikuje... Když mne práce zdrží, už bych měla jít domů a pomalu mne vystrkuje ze dveří... Jsou lidi a lidi... S babičkou byla radost probrat úplně všechno, měla pochopení pro všechny členy rodiny s jejich různými povahami a potřebami, zlatý člověk, jen život s dědou byl takový očistec na zemi...
Naděžda Špásová
Snažím se mladým do jejich života nemluvit. Sem tam k nějakému střetu dojde, ale většinou to je prkotina. Jen se mi nelíbí agresivita mezi mladými lidmi a dětmi a bohužel je to stále horší. Jak se chovají k nám radši neříkám.
Iva Bendová
Pokud lidem schází nadhled, soudnost, úcta a respekt napříč generacemi v obou směrech, nedomluví se spolu a neporozumí si nikdy, ale to bude zřejmě vždy nedostatkové zboží ...
Mirek Hahn
Zhruba v intencích tohoto článku se chovám. Generační rozdíly jsou výraznější než v minulosti, tak se snažím existovat především uvnitř své generace :-)
Olga Škopánová
Celkem chápu nechuť mladší generace k poučování od starších, že za jejich mládí bylo všechno levnější, hezčí a lepší.
Soňa Prachfeldová
Nelze škatulkovat. Je pravda, že ženy, ať mladší, či starší mají ve své nátuře více všechno rozebírat. A být více tichý, až pasivní, nevím. Ale myslim, že častěji jsou oblíbeni dědečkové, kteří tolik nepoučují a nekritizují. A s tou sobestacností je svatá pravda.
Jarka Jendrisková
Já tedy také mým dětem a vnoučatům do jejich vzhledu nemluvím, vždyť si sama dobře pamatuji, jak mi to vadilo u mých rodičů. Ale rozhodně nejsem mlčící. Je tolik témat k hovoru. Politika, společnost, ekologie, kultura... Nestojím o to, aby se mě ptali na rady. Prostě diskutujeme, bavíme se a já jsem v jejich společnosti šťastná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden

Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.