Úvaha o lidské (ne)snášenlivosti
Hodní vlci Flíček a Žolík s režisérem Václavem Chaloupkem (VII. 2003). FOTO: Daniela Lender Chaloupková

Úvaha o lidské (ne)snášenlivosti

30. 5. 2025

„Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem," říkávala moje babička, a já s ní mohu jen souhlasit. Zaprvé proto, že to byla velice moudrá dáma, a zadruhé kvůli své celoživotní zkušenosti. Latinské přísloví také praví: Člověk člověku vlkem.

glosa společnost životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Romana Koníčková
Souhlas s paní O. Škopánovou ve 14:01h. Je ještě dodám, že všechno není jen černé nebo bílé. Vůbec si netroufnu bez osobního hlubšího poznání hodnotit chování některých lidí. Jistě mají ke svému přístupu k životu své důvody a netroufla bych si třídit lidi na "první a druhou kategorii". Každý z nás má svůj život takový, jaký si zařídí. Věřím, že vše se člověku vrátí jako bumerang.
Libuše Křapová
Autorka napsala - "Možná, že ve škole patřili mezi premianty, vystudovali vysoké školy a získali pracovní pozice, pro které by jiní „vraždili“. Pořídili si luxusní auta, vily, dovolené v exotických rájích, pyšní se (rádoby) fungující rodinou či vysokými konty v bance. Rádi a často vše prezentují na veřejnosti." - Snad je to trochu zavádějící, ale já z toho rozhodně necítím tvrzení, že bohatí jsou ti zlí a chudí dobří. Spíše úvahu nad tím, že ani majetek nezaručí, aby se člověk cítil šťastný a spokojený. Asi to bude ovlivněno i tím, jak kdo nahlíží na život asoučasnost. Jestli žije s pocitem, že "jeho sklenice je poloplná nebo poloprázdná". Tak je to i s "chrlením žluče". V článku není ani naznačeno, že je myšleno naše íčko. Zato stačí nahlédnout do diskuzí pod články na Seznamu. Ještě dodám - ta moje sklenice je rozhodně poloplná.
Olga Škopánová
My starší bychom už měli vědět, že svět se neskládá jenom z Mirků Dušínů, ale i z Bratrstva kočičí pracky. V době předinternetové tito lidé mohli nadávat tak v parku či v hospodě, dneska si jejich výlevy může přečíst celý národ. To ovšem neznamená, že lidé jsou dnes horší než v minulosti. Jen mají jiné možnosti jak se prezentovat.
Zuzana Zajícová
Já myslím, že fakt nezáleží na majetku. Jsou lidé radostní a jsou lidé zlostní, a jaký se narodíš, takový jsi, a ve stáří se to možna víc projeví.
Olga Škopánová
Autorka tvdí cituji Pořídili si luxusní auta, vily, dovolené v exotických rájích, pyšní se (rádoby) fungující rodinou či vysokými konty v bance. Rádi a často vše prezentují na veřejnosti. Nedokážou se radovat z malých věcí jsou zatrpklí a ze svých neúspěchů obviňují své okolí.
Eva Mužíková
Díky Danielo za zajímavý članek.
Blanka Lazarová
Pěkný článek ... pěkná přirovnání ... ze života lidí ... ano, tak to chodí ... Jen pozn. : autorka článku netvrdí, že boháč je zlý a chudák hodný, ani že potoky žluči chrlí lidé na konkrétním chatu, jak se některým její slova jeví. Tož tak.....
Olga Škopánová
Nechápu proč by bohatí a úspěšní lidé měli být zatrpklí a hledat příčinu svých neúspěchů v jiných lidech. Už bychom se mohli oprostit od těch stereotypů zlý boháč a hodný chudák.
Marie Doušová
Zajímavý článek...hodně je v něm pravdy, ale stejně chci věřit , že nás slušných a chápajících lidí je víc......Škarohlídů a pomlouvačů je mi líto,neboť neznají lásku a pochopení pro druhé lidi.......vidí jenom svůj prospěch....
Jarmila Komberec Jakubcová
Chrlení potoků žluči - cituji z Vašeho článku. Tak to jsem tady na chatech nezaznamenala. Nevím kam na to chodíte? Pokud někdo nesouzní s názore druhého neznamená to, že je zlý a nenávistný člověk. Je to člověk s jiným úhlem pohledu na svět .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 23. týden

Tentokrát zabrousíme do historie. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou osobnosti českých dějin.