Smutná žena na jihlavském nádraží vyvolává emoce
Snad každý musí s nešťastnou matkou soucítit... FOTO: Daniela Lender Chaloupková

Smutná žena na jihlavském nádraží vyvolává emoce

3. 6. 2025

Cestující autobusovou dopravou se od počátku letošního května setkávají na jihlavském nádraží se smutnou ženou v černém, věšící vyprané prádlo.

města a obce společnost umění
Hodnocení:
(4.8 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Paní Danielo, omlouvám se za 1 hvězdičku, chtěla jsem dát plný počet... :-)
Libuše Křapová
Nevěděla jsem, co je to mural. Teď už vím. Děkuji ti, Danielo, za krásný citlivý článek. Opravdu je to tak - válka je vůl!
Martina Růžičková
Jihlavský mural jsem neznala. Malba i článek na mě hodně zapůsobily.
Zdeněk Pokorný
Tak teď už vím, co je mural. Moc hezký článek.
Jarka Jendrisková
Děkuji za článek, velmi mě oslovil.
Alena Velková
Danielo díky za zajímavý a dojemný článek. Muraly mám ráda. Velmi pěkné články na téma muralu zde na i60 občas píše Dušan Brabec. Kdybys ale chtěla vědět, kdo vynalezl grafity, tak si přečti můj stejnojmenný článek :-)
Jiří Svoboda
Omlouvám se, že do začátku mého příspěvku pronikly dvě takřka shodné věy...
Jiří Svoboda
Jako matka padlého vojáka, mi připadá ona žena dost mladá. To jen k tomu vyjádření, že mural má vyjádřit smutek všech matek, jejichž děti přišly ve válkách o život. To jen k tomu vyjádření, že mural je výrazem smutku všech matek nad oběťmi válek, jimiž se staly jejich děti. Možná zpodobňuje vdovu. Ale to je to poslední, oč by zde mělo jít. Pamatuji si ze svého mládí píseň brněnské skupiny Synkopy 61, která se jmenovala Válka je vůl! Myslím, že na tom se od té doby (a vlastně od nepaměti) nic nezměnilo a nezmění. Je mi nevýslovně líto dětských i všech obětí jakéhokoliv válečného konfliktu, je mi líto dětských obětí, které má na svědomí Ukrajina během letitého ostřelování Doněcka a Luhanské oblasti, je mi líto dětských i dalších obětí, které přišli o život při odvetné akci Ruska, je mi líto všech obětí, které zahynuly při idiotském, neomluvitelném, teroristickém útoku Hamásu na Izrael, je mi líto hlavně dětí, které trpí při odvetě Izraele v pásmu Gazy. Myslím, že tento mural vystihuje smutek nad veškerými zhovadilostmi, které jakákoliv válka přináší. Neměli bychom jenom smutnit, měli bysme se válečnému šílenství postavit, nenechat se zblbnout a jásat nad tím, že se nás pár šílenců snaží do války zatáhnout!
Věra Ježková
Zajímavý článek. Souhlasím s předchozími komentáři – takové murály mají smysl. Jinak čmárání po zdech nemám ráda.
Daniela Lender Chaloupková
Děkuji všem smysluplně diskutujícím za příspěvky i hodnocení. Osobně jsem jako první Chemisovo dílo viděla zmiňovanou holčičku pod ukrajinskou vlajkou a vzalo mne to za srdce. Proto moje osobní poděkování (kromě íčkařům ;-) ) patří především jemu za to, že UMÍ, firmě ICOM za poskytnutí plochy (protože by nebylo co fotit) a Jihlavské drbně za rozhovor s autorem (protože vše dokázal skvěle vysvětlit).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 23. týden

Tentokrát zabrousíme do historie. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou osobnosti českých dějin.