Chci cestovat, ale nemám s kým. To je častý problém starších žen
Ilustrační foto: Freepik

Chci cestovat, ale nemám s kým. To je častý problém starších žen

12. 6. 2025

Užiju si život, budu teď hodně cestovat. To jsou přání mnoha žen vyššího věku. Jenže nemálo z nich je singl nebo jejich muži zrovna výletům neholdují. A tak si kladou otázku: Mám někam jet sama? Nebo si hledat spolucestující? Co je lepší?

Jejich děti jsou dávno dospělé. Dámy mají čas, chuť něco nového vidět, prožít. Mohou si to dovolit, mnohé pracují nebo si z penze na dovolenou ušetří. A pak to začne. Partner se na návrh strávit dva týdny u moře netváří nadšeně. Říct kamarádce? Ale které? Snesou se spolu? Nepolezou si na nervy?

Koupit si sama zájezd s cestovní kanceláří? Nebudou tam samé páry a rodiny s dětmi? Nebude se tam sama žena cítit divně? Zařídit si něco úplně sama? Koupit si letenku, ubytování a vyrazit tak jak se to nyní běžně dělá? Přichází pochybnost, zda to zvládne. Co když se něco stane? Kdo se postará? Angličtina není úplně perfektní….

To jsou témata, která řeší nemálo žen. Rády by rády cestovaly, ale nepatří ke generaci, která si hodí na záda batoh, zabookuje letenku a vyrazí na druhý konec světa.

Cestovní agentura Invia loni vydala tiskovou zprávu, podle níž single cestování jednoznačně patří k trendům posledních let stejně jako cestování lidí ve věku nad pětašedesát let. Zájem se v těchto kategoriích cestovatelů zdvojnásobil.

Andrea Řezníčková z agentury Invia uvedla, že se zvyšuje zájem o organizované cestování, i když se finančně nevyplatí.

Právě lidé, kteří chtějí cestovat sami, ale zároveň si nechtějí dovolenou sami zařizovat a chtějí si ji koupit u cestovní kanceláře, jsou diskriminováni. Naprostá většina hotelů a apartmánů je totiž provozována tak, že i když člověk jede sám, musí platit za pokoj jako by v něm byli dva. Někde ne plnou cenu, někde ano, takže se pak dovolená prodraží o tisíce a ne každý si ji může nebo chce za takových podmínek dovolit.

„Když jsem zjistila, že by mě u všech cestovek týden na Kanárech stál jako single o sedm až devět tisíc víc, zírala jsem. Tak jsem vzala kamarádku. No litovala jsem. Máme se rády, ale na dovolené jsme měly každá jiné představy o trávení času, po pár dnech jsme si lezly na nervy. Ale platit navíc tisíce mně přijde otřesné,“ vypráví pětašedesátiletá Marcela.

Podobný problém řeší každé léto řada lidí. Některé cestovky sice nabízejí jednolůžkové pokoje, ale i ty často skrývají zradu.

„Zaplatila jsem sama ze sebe třicet tisíc za týden v Řecku, cestovka měla jednolůžkový pokoj se snídaní. Bylo to krásné místo, nádherný ostrov, krásný hotýlek. Jenže jen na fotkách. Po příjezdu jsem zjistila, že místo je sice luxusní, ale jednolůžkový pokoj je v přízemí, s výhledem na parkující auta majitelů. Ostatní, dvoulůžkové měly terasy a výhled na moře, já špeluňku a před ní kovový stolek s jednou židlí. Delegátka cestovky mi řekla, že to je úskalí jednolůžkových pokojů. Beru, ale tak by v tom případě měly být levnější. Jenže ona mi vysvětlila, že jsou, protože kdybych byla sama ve dvoulůžkovém platila bych ještě o pár tisíc víc. Vzalo mi to chuť cestovat a letos nikam nejedu,“ vypráví jednasedmdesátiletá Alena, jejíž muž je nemocný, k moři už nejezdí, ale naopak ji stále nabádá, ať jede sama nebo s přáteli. „On chce, abych si užila, jenže mě je líto vyhazovat tolik peněz. Možná další rok zkusím vzít vnučku, kdyby chtěla,“ přemítá Alena.

To, že zájem o zájezdy pro jednotlivce stoupá, potvrzuje i Asociace cestovních kanceláří ČR, podle jejich odhadů o pětinu ročně a rozhodně nesouvisí jen s tím, že by lidé neměli cestovat s kým. V mnoha případech mají zájem o zájezdy pro jednotlivce lidé, kteří žijí v páru, ale prostě chtějí dovolenou trávit sami, každý jinak.

„Asi šedesát pět procent tvoří ženy, rostoucí zájem pozorujeme. Nabídka single cest je rozprostřená přes celý trh. Není žádná takzvaně nej destinace, kam by jednotlivci směřovali,“ uvedl Jan Papež, místopředseda Asociace českých cestovních kanceláří.

Cestovní kanceláře tvrdí, že je často problém získat u hoteliérů pokoje pro jednotlivce, protože jim se vyplatí samozřejmě mít pokoj obsazený více platícími lidmi. Nicméně se prý pomalinku situace mění. Tím, jak zájem o pokoje pro jednotlivce přibývá, někteří ubytovatelé začínají požadavkům cestovek vycházet vstříc a o tomto problému s nimi jednají.

Některé cestovní kanceláře před časem nabízely takzvané párování klientů. Prostě zájemci našli někoho, s kým by mohl dvoulůžkový pokoj sdílet. Výsledek? Více problémů než užitku. Málokdo si sedne s kamarádkou, natož s někým cizím jen proto, aby měl dovolenou levnější o pár tisíc.

„Jednu sezonu jsme tuto nabídku měli a už se k tomu vracet nebudeme, protože reklamace na spolubydlícího opravdu řešit nechcete,“ řekl mluvčí cestovní kanceláře České kormidlo Aleš Kotek pro agenturu ČTK. „Nabádáme klienty k jinému řešení. Máme facebookovou skupinu s třiceti tisíci členy, která je přímo určená k hledání druhého na dovolenou,“ uvedl.

Cestovní kanceláře zaznamenávají zvýšený zájem single cestovatelů nejen o typická letoviska v Řecku, Chorvatsku či Itálii, ale především o exotické destinace.

„Vždy jsem chtěla vidět Mauricius, byl to můj sen. Tak jsem si koupila zájezd. Bála jsem se, že mi tam bude samotné smutno, že se na mě lidé budou dívat divně, že jsem sama. Ale nakonec jsem se tam seznámila se dvěma Češkami, které byly se stejným zájezdem. Sedly jsme si, vyrazily jsme společně na výlet, dvakrát jsme večer poseděly. Už se jet sama nebojím, ale každopádně chci jet zase s cestovkou, úplně sama na vlastní pěst bych si netroufla,“ říká třiašedesátiletá Vlaďka.

Možná se časem situace změní k lepšímu a single cestovatelé nebudou zděšeni výší příplatků, které po nich nyní cestovky a hoteliéři za samotu chtějí. Zatím musejí jen doufat a příplatky, kterým se v této komunitě cestovatelů říká „pokuta za samotu“ pokorně platí. Také se jim říká „daň za samotu.“ Daň za to, že je člověk samostatný a chce něco zažít a vidět.

aktivní senioři cestování psychika životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Ševčíková
Zdravím, ráda se připojím do diskuze. Jsem singl, což mně vůbec nevadí, rozvedená po 30 letech. Užívám si svobody a čas si organizuji tak nějak sama. Ráda cestuji, i když v poslední době raději po Česku. Zjistila jsem, že je zde hodně míst, která neznám, tak postupně zvětšuji okruh okolo Brna. U nás nemám problém cestovat sama, ale do zahraničí se mi samotné nechce.Přesně jak zde píšete, doplatek za lůžko je nekřesťansky drahé, ale našla jsem i cestovky, které pokud vám to nevadí, doobsadí někým jiným. To je sice po finanční stránce fajn, ale nevíte kdo to bude a zda si vzájemně sednete a neskončí dovolená jen čekáním až budu doma.Ovšem když by se někdo našel muž nebo žena, můžeme zkusit nějaký jednodenní výlet a uvidíme. Zvykla jsem si vše naplánovat podle sebe a problémy řeším operativně. Hlavně klid. A s tím singl - nemusí se člověk omezovat.
Ingrid Kárová
Zdravím,taky mám problém vyrazit na dovču.uz jsem byla několikrát i sama..má to své výhody,ale lépe je ve dvou..na sdílení zážitků no a platit za druhé lůžko je taky finančně náročnější. Pokud by někdo uvítal parťáčku k moři,budu ráda a ozvěte se.inkakk@seznam.cz
Roman K
No jo, je to složité. Taky bych rád jezdil ve dvou, ale na inzerát se mi ozvaly jen samé ženy (nedal jsem to jako podmínku) a všechny unisono měly jednostranný náhled na trávení takového času. Jen se jednou dvakrát za rok sebrat a někam odjet. Bez toho, že se nějak už předtím poznáme, co druhému vyhovuje a co ne, to se dá přece i v létě při grilování nebo krátkých výletech do okolí Brna. Uvažoval jsem i o venkovním petangue. A přes zimu můžeme sednout ke stolu, hrát mariáš (nebo jinou, třeba i deskovou hru), zatímco v troubě se peče něco dobrého k večeři. Mám kamaráda se kterým se scházím na šachy, bohužel on na cestování není. Takže tak.
Zdena Tesařová
Ráda se připojím do diskuze, protože je to téma pro mně. Od roku 1992 jsme jezdili na dovolenou k moři. Jezdili jsme autobusem . Bylo mi 50 let a zdraví sloužilo mě i manželovi. Začali jsme brát sebou 2 vnoučata a tak jsme neměli potřebu vyhledávat společnost. Oni nám vše nahradili. Byl to krásný čas! Potom za několik let jsme začali cestovat sami a opět jsme si stačili. No a potom manžel zemřel, bylo mu 71 let a mě 65 let. Zůstala jsem sama a řekla jsem si, že tím mi všechno končí a nikam už jezdit nebudu. Ale když máte přátelé, nenechají Vás v těžkých chvílích. Pomolu ale jistě, se jim podařilo abych začala cestovat znovu. Znamenalo to být s někým cizím na pokoji a snášet takové různé návyky. To jsem absolvovala několik let a říkala jsem si, budˇ ráda, že máš někoho do páru. Když to shrnu, tak nakonec jsem si řekla, proč být otrokem někomu druhému a začala jsem si připlácet na druhé lůžko a můžu říct, že je to opravdu drahý ale jsem svobodná v rozhodování kam půjdu, jaký zájezd si připlatím a vůbec se necítím být sama. Jen přišel věk a nemoc, kterou jsem snad zvládla dobře a tak bych hrozně ráda opět k moři. Babo radˇ, mám a nebo raději ne? Zájezdy mizí a jednolůžkové pokoje už jen ojedinělé. Tak už raději budu doma, abych dětem neudělala problém. Nebojte se jet sama! Užijte si volnosti v rozhodování a hlavně návrat ve zdraví! Přeji všem cestovatelům, krásné zážitky a plno hezkých vzpomínek, které Vám nikdo nevezme!
Miluše Havlová
Cestuji sama od doby kdy jsem šla do důchodu. Nejprve poznávací zájezdy s malou skupinou lidí, hlavně zaměřené na pěší turistiku. V posledních 2 letech jsem musela slevit na pobytové zájezdy. Osvědčil se mi Čedok, jednolůžkové pokoje vždy na úrovni dvoulůžkových. Mám zařízeno ubytování, transfer na hotel, letenky, delegát na telefonu (nikdy jsem nepotřebovala). Zajímá mne hlavně blízkost místní MHD, abych mohla co nejvíce poznávat. Vše si plánuji dopředu, mám staženo na mobilu několik map a web místní MHD. Nejsem na nikom závislá. Minulý měsíc jsem takto cestovala po Kypru, v říjnu letím podruhé na Maltu. Tam je to pro sólo cestovatele úplně skvělé. Týdenní jízdenku pořídíte za 21 eur (letos podražili na 25 eur) a můžete cestovat neomezeně po obou ostrovech. Angličtinu mám jako samouk na úrovni B1, co potřebuji se domluvím. Pravdou je, že jsem na hotelu kolikrát jediná samotná cestující žena a někdy i jediná Češka. Komu to nevadí a nepotřebuje se družit a má chuť a kuráž ať jde do toho. Šťastnou cestu !
Jindra Šťastná
Myslím si, že lepší je cestovat s někým, protože po návratu máte s kým sdílet vzpomínky a ještě dodatečně se zasmát situacím, které jste spolu prožili. Poslední dobou cestuji tzv. sama, ale ve skupině cizích lidí. Projela jsem takhle v posledních třech letech severní Omán, Sicílii, Bali. V průběhu cesty byla skupina semknutá, neměla jsem problém během dne, ani s trávením večerů, ale po návratu zbyly pouze fotografie, které něco říkají jenom mně. Takže mám názor, že je lepší ve dvou nebo i ve třech. Ovšem najít někoho takového, kdo je na stejné vlně, je dost těžké.
Jarmila Komberec Jakubcová
Koncem června jedu s kamarádkou na poznávačku - Expedici po různých památkách v ČR a blízkém přihraničí. Letos již jedeme po 22 té a budeme nocovat v Rychnově nad Kněžnou . I přesto, že jsme dobré kamarádky vždy si každá připlácíme, abychom spaly sami. Jsem od dětství zvyklá spát sama a i jako manželé jsme měli oddělené ložnice. A to jsem žila s prvním mužem let.
Zuzana Pivcová
Protože jsem byla po čtyřicítce zvyklá žít sama, nevadilo mi ani cestovat sama. Služebně jsem buď musela doprovázet nadřízeného nebo jet a vyřizovat sama, na dovolenou jsem od roku 2000 jela vždy s CK, ale bydlela jsem a pohybovala se, kromě fakultativních výletů, sama. Jen jsem musela platit příplatek za samostatný pokoj, právě tak jako při lázeňském víkendu. Ale ráda jsem to zaplatila navíc.
Ludmila Hájková
No pane Dušane. Buď hledáte milenku nebo spolucestovatelku. V prvním případě musíte asi hledat jinde.
Dušan Brabec
Když jsem ovdověl, dvakrát jsem cestoval s patnerkami, které chtěli se mnou hned letět do ciziny. Ale bylo to úplně sterilní a člověk pochopil, že tudy cesta k seznámení nevede. Ani jsem si nemusel dávat na hlavu ten mokrý hadr. Prostě jsem to přežili vedle sebe a konec.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 24. týden

Ve vědomostním kvízu tohoto týdne ukážeme některé méně známé památky a zajímavosti české přírody.